Duminică, 23 ianuarie 2022 - 1:59:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Partidele proeuropene din Republica Moldova câştigă cele mai multe primării


30 iunie 2015

Partidele proeuropene din Republica Moldova au câştigat cele mai multe primării, inclusiv pe cea din Chişinău, la cel de-al doilea tur al alegerilor locale, desfăşurat duminică şi considerat un test, dacă fosta republică sovietică se va apropia de UE sau va opta pentru relaţiile cu Rusia

Rezultatele preliminare ale turului doi arată că cele mai multe primării au fost câştigate de Partidul Democrat din Moldova (PDM). Astfel, din numărul total de 458 de localităţi unde s-a dat lupta pentru primării, PDM a câştigat în 140. Pe locul doi se clasează Partidul Liberal Democrat (PLDM), care a câştigat în alte 104 primării, iar pe locul trei sunt comuniştii (PCRM) care vor avea încă 46 de primari, potrivit site-ului Unimedia.info.

Clasamentul neoficial este continuat de reprezentanţii Partidului Nostru cu 41 de primari, urmaţi de liberali (PL) cu 39 de primari, inclusiv în capitala Chişinău. Candidaţii independenţi au câştigat în 34 de circumscripţii, Partidul Socialiştilor (PSRM) are 29 de primării, în timp ce Blocul Electoral al lui Iurie Leancă are 20 de primari. PNL va avea doi edili, în timp ce blocul Casa Noastră Moldova are un primar, la fel ca şi Partidul Popular.

Astfel, partidele proeuropene (PDM, PLDM şi PL) vor controla în total 283 de primării, din cele 458 disputate în cel de-al doilea tur de scrutin.

Candidatul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a fost reales primar general al municipiului Chişinău, în urma turului doi al alegerilor locale de duminică, obţinând 53,44% din voturile exprimate, faţă de contracandidata sa, socialista Zinaida Greceanîi, care a obţinut 46,56%.

"Ne vom uni eforturile cu partidele proeuropene care au trecut în alegerile locale. De la celelalte partide, vedem ce putem prelua din programele lor pentru primăria" Chişinău, a declarat Chirtoacă în prima şedinţă operativă de la primărie, după alegeri.

"Dorin Chirtoacă a demonstrat că poate, a preluat capitala aproape falimentară, iar reieşind din asta a realizat multe lucruri frumoase. Oamenii au înţeles asta şi nu au votat mincinoşii, ci faptele concrete", a declarat liderul PL Mihai Ghimpu.

Dorin Chirtoacă este la al treilea mandat la conducerea capitalei moldovene. Liberalul a fost ales pentru prima oară primar în 2007, când l-a învins în turul doi pe comunistul Veaceslav Iordan. În 2011, Chirtoacă a câştigat al doilea mandat de primar al Chişinăului, după o victorie la limită împotriva candidatului PCRM, Igor Dodon, potrivit PRO TV Chişinău.

Potrivit biografiei publicate pe site-ul Primăriei Chişinău, Dorin Chirtoacă este licenţiat în Ştiinţe Juridice al Facultăţii de Drept, de la Universitatea din Bucureşti, precum şi în Drept European al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene, de la Universitatea Sorbona din Paris. În perioada 2001-2002, el a fost redactor la emisiunea "Surprize Surprize" de la TVR 1, iar în 2002-2003, a fost redactor şef al aceleiaşi emisiuni. Din 2003 până în 2005, a fost coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. Începând din mai 2005 este vicepreşedinte al Partidului Liberal (PL), iar din 17 iunie 2007 este primar general al municipiului Chişinău.

Chirtoacă a aşteptat rezultatele scrutinului la sediul partidului, alături de echipa sa, cu care a sărbătorit victoria, cu şampanie. El a declarat că s-a aşteptat la rezultat şi le-a mulţumit alegătorilor, subliniind că astfel va continua "parcursul european" al capitalei moldovene, relatează IPN.

Greceanîi le-a mulţumit şi ea alegătorilor care au votat-o şi a spus că promisiunile sale din campanie vor fi îndeplinite în măsura posibilităţilor.

Însă liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon a declarat că nu recunoaşte rezultatul alegerilor, apreciind că există "o sumedenie de încălcări, care vor sta la baza contestării rezultatelor".

Potrivit directorului de programe al Asociaţiei "Promo-Lex", Pavel Postică, în localităţile monitorizate de observatorii Asociaţiei au fost înregistrare mici nereguli, însă acestea nu afectat rezultatele finale, informează Unimedia.

Presa internaţională comentează că Republica Moldova a avut de ales între Europa şi Rusia în scrutinul local. Potrivit agenţiei de ştiri Associated Press, candidatul proeuropean a câştigat cu uşurinţă alegerile pentru primăria capitalei, un scrutin considerat un test, dacă fosta republică sovietică se va apropia de Uniunea Europeană sau va opta pentru relaţiile cu Rusia.

Republica Moldova, care şi-a declarat independenţa în 1991 după destrămarea Uniunii Sovietice, este localizată între România şi Ucraina. Anul trecut, a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană, provocând furia Rusiei, care a interzis importul de fructe şi legume din această ţară. Embargoul a afectat puternic economia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Victoria lui Chirtoacă în alegerile de duminică reprezintă un impuls pentru partidele proeuropene din Republica Moldova, care se străduiesc să rămână unite, comentează AP.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(155 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 ianuarie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro