Joi, 25 aprilie 2024 - 3:18:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Românii din Cernăuţi cer înfiinţarea unei facultăţi pedagogice cu predare în limba română


21 septembrie 2015

Reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Cernăuţi au prezentat autorităţilor ucrainene lista de probleme în sfera învăţământului cu care se confruntă românii din regiune, scrie InfoPrut.ro

În cadrul discuţiilor purtate în sala de conferinţe a Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi cu  guvernatorul Oleksandr Fişciuk şi cu Oksana Paliiciuk, şeful Departamentului de învăţământ şi ştiinţă al administraţiei locale, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, a transmis conducerii regiunii o listă întocmită de comunitatea românească din Cernăuţi, care a inclus principalele probleme ale românilor în domeniul educaţiei şi căile lor de soluţionare.

Printre problemele menţionate de liderii asociaţiilor româneşti din regiune se află reducerea numărului de şcoli cu limba română de predare, lipsa de manuale pentru elevi, calitatea proastă a traducerilor testelor pentru evaluarea finală a cunoştinţelor elevilor în preajma admiterii la universităţi, necesitatea deschiderii unei grupe suplimentare pentru copiii vorbitori de limba română la Grădiniţa de copii nr. 1 din Cernăuţi.

Alexandrina Cernov, directorul Editurii „Alexandru cel Bun”, membru de onoare al Academiei Române, a atras atenţia conducerii regiunii, dar şi a rectorului Universităţii Naţionale din Cernăuţi asupra necesităţii deschiderii unei facultăţi pedagogice cu predare în limba română, ceea ce va garanta însuşirea terminologiei specializate în limba română de către absolvenţii universităţii din Cernăuţi – viitori profesori în şcolile cu limba română de predare.

La rândul său, guvernatorul regiunii a promis să studieze în detalii cerinţele etnicilor români din Cernăuţi. Părţile au convenit să transforme întâlnirea dedicată problemelor din sfera învăţământului într-o conferinţă care să se desfăşoare în mod regulat.

La întâlnirea cu conducerea regiunii Cernăuţi au mai participat Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu”, Nicolae Toma, redactor-şef al publicaţiei „Zorile Bucovinei”, Ilie T. Zegrea, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Cernăuţi, Octavian Bivolaru, preşedintele Asociaţiei „Golgota”, prof. dr. Ilie Popescu, prof. dr. Lora Bostan, dr. Marin Gherman, Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea”, Arcadie Opaiţ, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului, Iurie Levcic, Preşedintele Centrului Bucovinean de artă pentru Conservarea şi Promovarea culturii tradiţionale româneşti, Arcadie Moisei, reprezentantul Centrului  Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Ion Broască, preşedintele Societăţii medicilor români „Isidor Bodea”, Aurel Constantinovici, preşedintele Asociaţiei „Aron Pumnul” din Ucraina, directori de şcoli cu limba română de predare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro