Marţi, 16 aprilie 2024 - 6:59:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Chiloţii, portul naţional al României la Chişinău


18 octombrie 2013

Sub semnătura jurnalistei Valentina Basiul, în adevărul.md a apărut un articol extrem de critic la adresa cântăreţilor români care vin la Chişinău. Critica jurnalistei pleacă de la ţinuta solistelor, respectiv de la…chiloţii acestora : ”E criză mare în România, dom’le. Ori nu au bani, ori altceva nu le ajunge cântăreţelor de peste Prut. Altfel, cum se poate explica puzderia de vedete care vin la Chişinău... în chiloţi. Cum, mamă, chiar nu au o bucată de stofă să-şi învelească fundul, mai ales în prag de iarnă? Hai că Andreea Bănică în slip şi îmbrăcămintea extravagantă a Loredanei Groza nu mai şochează pe nimeni, dar şi alte doamne ale muzicii româneşti au adoptat aceeaşi garderobă sumară. Treaba lor cu chiloţii lor, dar parcă nu arată bine Sărbătoarea Limbii Române (31 august) cu lenjeria Elenei Ionescu de la Mandinga la vedere. Şi ca să vă fie tabloul clar, aflaţi că unele partituri erau cântate împreună cu orchestra „Lăutarii“ a maestrului Nicolae Botgros. Ultima cântăreaţă care a concertat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a fost cireaşa de pe tort. Astfel, am văzut-o pe 14 octombrie, de Ziua Oraşului, pe Andra (foto) în chiloţi, cântând „Lucru mare-i omenia“. Andra lui Măruţă e o femeie simpatică şi arată bine, totuşi muzica populară cântată cu orchestră (a fraţilor Advahov) parcă nu e compatibilă cu cracii dezgoliţi. Nu ştiu cum ies în faţa publicului din ţară aceste vedete, poate că folosesc aceeaşi costumaţie. Dar ori nu ştiu, ori nu vor să înţeleagă că peste Prut, în Basarabia, oamenii sunt mai conservatori de felul lor. În plus, basarabenii au o relaţie mai specială cu România, multă vreme tot ce venea de dincolo era privit cu sfinţenie. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Vor ori nu vor, aceste persoane reprezintă România oriunde ar merge. Vă imaginaţi cu ce asociază moldovenii acum, după atâtea turnee, România. Nu sunt pudică, fiecare îşi poartă chiloţii aşa cum îl duce capul. Îmi pare rău, însă, că România a ajuns să însemne doar un slip. Poate că unii veţi spune că nu merită atenţie aceste vedete, că România are o cultură adevărată. Ba din contră, vă voi răspunde. Trăim în alte vremuri, iar mass-media ne servesc în fiecare zi porţii de entertainment, pe care noi le înghiţim pe nerăsuflate. Mă găndesc însă cu tristeţe până unde pot merge ăştia cu glamourul. De ce nu poţi să-ţi cânţi bucăţica fără a te da în spectacol în aşa hal?”

La un asemenea atac ”corporal”, au apărut, normal, şi reacţii. Iată doar trei dintre ele :

”Nu le spune şi românilor despre atare ţinute ca fiind ”chiloţi ”. La Bucureşti, lumea consideră că sunt pantaloni scurţi şi asta e moda 2013 :)). Vedetele noastre sunt convinse că a te prezenta în ţinute trendy, după jurnalele de modă , la spectacole, este o modalitate de a-şi afirma statutul. Nici nu or să vă ia în serios şi nici nu or să-şi schimbe stilul, chiar dacă pe fond aveţi dreptate ”.

No acum şi cu tine, dragă Valentina, păi muzica nu trebuie să încânte numai urechea, mai trebuie să încânte şi ochii...”

”Cum se poartă aceste pseudo vedete este nesimţire. Nu aşa ar trebui să reprezinte România peste hotare, mai ales că, la Chişinău, era un spectacol închinat Sărbatoririi Limbii Române, care pentru moldovenii de peste Prut este o sărbătoare naţională şi nu o mascaradă de paparude din România”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro