Joi, 25 aprilie 2024 - 6:12:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Dmitri Rogozin, declarat persona non grata în R.Moldova


2 august 2017

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi de Guvernul Republicii Moldova, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus şi-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău, dacă autorităţile moldoveneşti îi vor oferi garanţii de securitate şi de survolare a spaţiului aerian al tuturor ţărilor de tranzit.

Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei Cabinetului de miniştri pe ultima sută de metri.  Astfel Andrei Galbur, viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunţat „că propune includerea pe ordinea de zi a unui subiect care se referă la aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicţie pe teritoriul Republicii Moldova”. În prezentarea sa, Galbur a declarat că vicepremierul Rogozin a făcut o serie întreagă de declaraţii şi comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi a poporului său.

După cum aţi putut observa, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de declaraţii şi comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi a poporului său. În particular voi invoca interviul, acordat recent de vicepremierul Rogozin postului de televiziune Rossia 24, în care acesta şi-a permis să de-a aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova şi implicit în adresa ţării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare şi la adresa autorităţilor ţării noastre cu un pronunţat caracter denigrator şi mincinos. Aceste evoluţii nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerinţă crasă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult decât atât astfel de declaraţii nu corespund nici caracterului relaţiilor bilaterale pe care Republica Moldova doreşte să le construiască împreună cu Federaţia Rusă pe bază de respect reciproc. Având în vedere că declaraţiile publice făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin afectează în mod serios imaginea şi autoritatea ţării noastre atât pe plan intern cât şi extern, propun de-al declara pe Dmitri Rogozin persoană indizerabilă pe teritoriul ţării, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicţie de intrare şi tranzitare a teritoriului Republicii Moldova, prevăzute de articolul 4, litera J, şi artocilul 10, paragraf 2, al legii 25 din 4 martie 2016, privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale, solicit respectuos susţinerea”, a declarat Galbur.

Vă reamintim că înainte de vizita eşuată a lui Rogozin la Chişinău, fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a lansat o petiţie online privind declararea vicepremierului Federaţiei Ruse, persona non grata în Republica Moldova. Petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri de ONG-uri.

Dmitri Rogozin ar fi trebuit să aterizeze vineri pe Aeroportul Internaţional din Chişinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de preşedintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la inceputul misiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Avionul cu care delegaţia rusă a zburat de la Moscova la Chişinău, a fost nevoit să se întoarcă la graniţa dintre România şi Ungaria, şi să revină în Rusia. Prin urmare, aeronava a aterizat la Minsk.

„Autorităţile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei şi copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor", a scris Rogozin pe contul său de Twitter.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro