Vineri, 29 martie 2024 - 2:49:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Reuniune a Francofoniei, la Chişinău


15 noiembrie 2013

La 18-21 noiembrie, la Chişinău, va avea loc cea de-a XXVI-a  Reuniune a Regionalei Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei, Regionala Europa, în cadrul căreia parlamentarii din Europa vor discuta despre importanţa limbii franceze în calitate de vehicul al dialogului intercultural prin intermediul educaţiei şi cercetării, anunţă site-ul unimedia.info.

De ce la Chişinău ? Pentru că limba maternă este de origine latină, aceeaşi ca în România, ţară socotită ”farul francofoniei” din Europa Centrală şi de Est, unde, potrivit site-ului belgian La Libre, aproape 4,5 milioane de români vorbesc franceza.

Programul reuniunii  demarează luni, 18 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie, unde la ora 18.00 va avea loc un recital de teatru francofon. Marţi, 19 noiembrie, la Palatul Republicii, va avea loc reuniunea propriu-zisă, cu participarea parlamentarilor francofoni din ţările europene şi membrilor secţiei Parlamentului RM la APF. Spre sfârşitul zilei, parlamentarii vor adopta două rezoluţii, după care va avea loc o conferinţă de presă, susţinută de Jean-Paul Wahl, chargé de mission  Europa APF şi Ana Guţu, preşedinta secţiei RM la APF. Reuniunea Regionalei Europa APF va avea onoarea să aibă, în calitate de oaspeţi, pe preşedinta APF, Andree Champagne (senator, Canada), chargé de mission Africa APF Christophe Lutundula Pene Apala, delegatul al chargé de mission America APF, Iain Thomas Rankin.

În ajunul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova îşi lărgeşte cercul de prieteni pe dimensiunea parlamentară. Este pentru prima dată când o reuniune APF Regionala Europa are loc la Chişinău. Invitaţia a fost făcută de  Ana Guţu (foto), preşedinta Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, în timpul Reuniunii de anul trecut

Miercuri, 20 noiembrie, în aula Magnifica ULIM,  va avea loc ce-a de a doua parte a reuniunii Regionalei Europa APF. Un program cultural este prevăzut pentru participanţii la reuniune.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro