Joi, 28 martie 2024 - 9:18:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O moldoveancă, la tribuna Adunării Generale a ONU


14 august 2015

Daniela Moisei, o tânără din Moldova, a fost invitată să ţină un discurs în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la New York, SUA.

 Evenimentul a avut loc în urma participării acesteia la concursul de eseuri cu genericul „Many languages, one world” (Multe limbi, o singură lume), organizat de ELS Educational Services, Inc. şi United Nations Academic Impact (UNAI). Concursul a fost organizat cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea ONU.

Potrivit tinerei, concursul prevăzut din două etape a presupus iniţial redactarea unui eseu în una dintre cele şase limbi oficiale ale ONU (engleză, franceză, spaniolă, arabă, rusă, chineză), referitor la subiectele Agendei de Dezvoltare Durabilă post-2015 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Drept urmare, concurenţii preselectaţi la proba scrisă au susţinut şi proba interviului online cu organizatorii proiectului, pentru a demonstra competenţa lingvistică.

Peste 3.500 de tineri din 130 de ţări au participat la faza iniţială a concursului, iar eseul Danielei, redactat în limba franceză, s-a numărat printre cele 70 învingătoare. „Drept premiu, în perioada 20-26 iulie, am fost întruniţi la Forumul Global pentru Tineret, în cadrul Universităţii Adelphi din New York, unde am cercetat, în şase grupuri lingvistice, subiecte specifice ale Agendei de Dezvoltare Durabilă a ONU. Grupului vorbitorilor de franceză, din care făceam parte, i-a revenit subiectul „Promovarea societăţii paşnice şi incluzive pentru dezvoltare durabilă, accesul la justiţie şi crearea instituţiilor eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile”, spune Daniela Moisei.

 Evenimentul a culminat cu oportunitatea unică a fiecărui participant de a ţine un discurs în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite din New York. „Mi-am formulat discursul conform temei ce a revenit grupului de lucru, menţionând importanţa păcii, a statului de drept şi a cooperării internaţionale în procesul de eradicare a sărăciei şi favorizare a creşterii şi dezvoltării economice durabile a unui stat. De asemenea, am venit cu propunerea de a aborda în şcoli subiecte ce ar promova cultura păcii, educaţia incluzivă, astfel contribuind la formarea unui set de valori pentru tânăra generaţie”, a mai adăugat tânăra, care a impresionat asistenţa prin faptul că şi-a ţinut discursul în trei limbi: franceză, engleză şi rusă.

Realizând o retrospectivă a acestui eveniment, Daniela a menţionat că a fost onorată de oportunitatea de a reprezenta Moldova într-un asemenea context şi crede cu fermitate că munca şi perseverenţa pot garanta succesul oricărui tânăr din ţara sa.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro