Declaraţia politică a deputatului in Parlamentul României Constantin Codreanu: "Ajutorul acordat Chişinăului trebuie condiţionat de protejarea şi cinstirea mormintelor româneşti de război de la răsărit de Prut"
1. Activitatea de protejare a mormintelor şi operelor comemorative de război româneşti din Republica Moldova se desfăşoară în baza Acordului dintre Bucureşti şi Chişinău, din 3 martie 2012, privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti dintre Prut şi Nistru.
2. Geografia localităţilor din Basarabia în care ostaşii români îşi dorm somnul de veci în cimitire ale eroilor este amplă: Chişinău, Ţiganca, Iepureni, Cania, Micleuşeni, Soroca, Tighina, Feşteliţa, Răciula, Nemţeni, Făleşti, Novaci, Neculăieuca, Sociteni, Slobozia-Horodişte, Vărzăreşti. În alte zeci de localităţi basarabene există morminte separate ale eroilor români sau sectoare cu morminte ale lor în cimitirele comunale. Multe dintre aceste locuri încă nu se află în evidenţa autorităţilor competente ale statului român. În diverse locuri există sau au fost restabilite monumente în cinstea eroilor români din Primul şi al Doilea Război Mondial, ca însemne comemorative: Carahasani, cota 100 de pe Dealul Iepurenilor, Taraclia şi Vărvăreuca.
3. Voi semnala două probleme:
a) În timp ce toate cimitirele militarilor sovietici din România sunt protejate, Cimitirul Eroilor „General Dragalina” din Tighina, în care au fost înhumaţi 159 de militari români din Primul Război Mondial şi 338 din cel de-al Doilea Război Mondial, a căzut, în 2007, victimă lamei buldozerelor ruseşti din Transnistria, pe locul lui fiind amenajat un memorial militar sovietic. Doar 33 de cruci de căpătâi din 497 nu au fost aruncate la gunoi (in foto: Cimitirul din Tighina - la inaugurare si ceea ce a mai ramas din el, după interventia eliberatorilor sovietici).
b) O altă durere este Cimitirul Eroilor din Chişinău, amenajat pentru adăpostirea osemintelor a 431 de militari români, a 343 ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi din Primul Război Mondial şi a 96 de eroi români din cel de-al Doilea Război Mondial. În 1959 cimitirul şi capela-osuar au fost demolate. Primăria municipiului Chişinău a vândut, în 2007, terenul cimitirului, în pofida interdicţiei cuprinse în acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.
4. Aceste situaţii nu pot fi tolerate. Din păcate, niciun protest oficial nu a fost formulat de Guvernul nostru pe marginea lor.
5. Joi voi fi la Ţiganca, pentru a aduce un omagiu ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea graniţelor ţării, pentru unitatea, libertatea şi demnitatea poporului român. Sper că sunt în asentimentul dumneavoastră când cer ca România să ia atitudine şi să condiţioneze orice ajutor acordat Chişinăului de respectarea drepturilor românilor, a istoriei noastre comune şi de protejarea şi cinstirea cupă cuviinţă a mormintelor soldaţilor români de la răsărit de Prut.
Glorie eternă eroilor neamului!
Notă: Constantin Codreanu este un tânăr basarabean de 35 de ani, fost lider al Platformei civice Actiunea 2012, actualmente preşedinte al Blocului Unităţii Naţionale şi deputat in Parlamentul României.