Joi, 28 martie 2024 - 7:25:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Festival folcloric în Tataresti - centrul Basarabiei


10 iunie 2014

Festivalul folcloric ”Cântece de pe Valea Bâcului”, inaugurat în satul Tătăreşti, Străşeni, avut loc în aer liber, fiind organizată de primăria din localitate, cu concursul Direcţiei Cultură a Consiliului Raional Străşeni, mentionează, într-un comunicat de presă, Asociaţia Culturabass.

În deschiderea Festivalului, a prezentat un cuvânt de salut Sergiu Nicula, vicepreşedintele raionului Străşeni, care a prezentat un cuvânt de salut. El a menţionat, între altele, specificul unui folclor inedit prin părţile acestea: cântece şi dansuri, datini şi obiceiuri etc., care au luat naştere şi sunt practicate în principal în bazinul râului Bâc. Expunerea acestora în public, în forma lor naturală, precum şi promovarea lor la scară mai largă constituie, de fapt, scopul prezentului festival”, a subliniat vicepreşedintele.

La prima ediţie a Festivalului au participat colective de artişti amatori din mai multe localităţi ale raionului, inclusiv Vorniceni; Micleuşeni, Găleşti, Recea, Căpriana, Străşeni, Cojuşna, ansamblul de cântece ”Româncuţa” din localitatea gazdă etc., precum şi formaţia vocală ”Sălcioara” din satul Boşcana, Criuleni, în calitate de oaspete.

După cum a relevat Constantin Josu, primarul din Tătăreşti, începând cu 2015, Festivalul ”Cântece pe valea Bâcului” urmează să-şi extindă aria de participare, devenind cu timpul unul naţional, astfel că în ediţiile următoare vor fi invitaţi neapărat şi artişti din alte raioane, precum şi din România.

Această primă ediţie a festivalului ”Cântece de pe valea Bâcului” a purtat numele regretatei Tamara Cortac, una dintre cele mai străduitoare animatoare a activităţilor artistice din Tătăreşti şi fondatoarea ansamblului de cântece ”Româncuţa”.

 În context, primarul Constantin Josu a mai declarat că Festivalul se va desfăşura anual la Tătăreşti, urmând ca pe viitor festivalul ”Cântece de pe valea Bâcului” să poarte girul localităţii, şi anume ”Tătăreşti, centrul Basarabiei”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro