Joi, 28 martie 2024 - 8:26:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ambasada Rusiei dă bani pentru coruperea deputaţilor moldoveni


19 august 2016

În luna martie 2014 prin intermediul unui fost poliţist care acţiona la îndemnul ambasadei Rusiei, mai mulţi parlamentari urmau să fie plătiţi cu sume importante pentru a părăsi fracţiunile parlamentare, a deveni “deputaţi independenţi” şi a bloca adoptarea unor legi importante ce ţineau de aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Judecătoria Buiucani a mun.Chişinău a făcut publică sentinţa motivată pronunţată la 12 iulie 2016 pe dosarul penal privind tentativa de corupere a unor deputaţi din fosta alianţă de guvernare printre care membri ai Partidului Liberal Reformator (PLR) şi ai Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Inculpatul Vitalie Burlacu acţiona în calitate de intermediar la comanda “prietenilor săi din Rusia” pentru o eventuală dizolvare a Parlamentului şi numirea unui nou Guvern.

Martorul principal al acuzării, Ghenadie Cosovan, fost viceministru al Afacerilor Interne, conform motivării sentinşei, a afirmat că inculpatul ar fi acţionat la indicaţiile „unui grup de persoane interesate de instituirea unor pârghii de control asupra Legislativului Republicii Moldova, în special pentru coruperea unor deputaţi şi determinarea acestora de a promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”.

Ghenadie Cosovan mai declară că Vitalie Bur­lacu ar fi afir­mat despre o per­soană din Mol­dova că „nu repre­zintă nimic”, iar „banii vin de la Amba­sada Rusiei”, că până în mai 2014, urma să fie orga­ni­zat „un sce­na­riu mai ceva ca în Ucraina”, Par­la­men­tul urma a fi dizol­vat şi numit un alt Guvern”.

Amintim că fostul poliţist Vitalie Burlacu şi modelul Irina Baglai au fost reţinuţi la 7 martie 2014, în timp ce intenţionau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracţiunea din care făcea parte. Dosarul intentat în privinţa lor privind tentativa de corupere a deputaţilor s-a aflat pe rol timp de doi ani, fiind amânat de 48 ori.

După ce a fost eliberat din arest preventiv în care s-a aflat mai mult de un an, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată, fiind dat în căutare. Potrivit avocatului, acesta s-ar afla în stânga Nistrului într-o instituţie medicală. La 12 iulie 2016 Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani şi 4 luni de închi­soare în peni­ten­ciar semiîn­chis, cu amendă de 160.000 de lei, pen­tru ten­ta­tivă de mitu­ire prin inter­me­diul unui mij­lo­ci­tor a unei per­soane cu func­ţie de dem­ni­tate publică şi urmează să fie reţinut pentru ispăşirea pedepsei.

În privinţa Iri­nei Baglai instanţa a reca­li­fi­cat infrac­ţiu­nea şi a condamnat-o pentru favo­ri­za­rea dina­inte nepro­misă a infrac­ţiu­nii grave la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 2 ani.

Corpurile delicate: banii depis­taţi şi ridi­caţi pe par­cur­sul urmă­ri­rii penale, şi anume 553.000 de euro, 403.000 de dolari, 48.900 ruble ruseşti, au fost con­fis­caţi în folo­sul sta­tu­lui.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro