Joi, 18 aprilie 2024 - 10:53:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Maia Sandu nu doreşte să devină lider al unui partid politic emanat din Platforma DA


22 septembrie 2015

Afirmaţia Maiei Sandu vine că răspuns la o întrebare dintr-un interviu pe care aceasta l-a oferit Centrului de Investigaţiei Jurnalistice. Întrebată dacă, aşa cum s-a vehiculat în presa de la Chişinău, se vede lider al unui partid politic emanat din Platforma DA, fosta şefă de la Ministerul   a refuzat să ofere un răspuns ferm:„Eu sprijin protestele, pentru că, la moment, acestea reprezintă singura modalitate serioasă de exercitare a presiunii asupra partidelor politice în vederea determinării acestora să îmbunătăţească actul de guvernare. Eu cred însă, la fel cum au declarat şi membrii acesteia, că Platforma DA trebuie să rămână o formaţiune civică care să pună presiune pe guvernare atunci când e necesar, indiferent de cine se află la guvernare”.

Rugată să facă o previziune despre viitorul Republicii Moldova în următorii ani, Maia Sandu a explicat -  cum mentioneaza infoprut.md - că îi este greu să elaboreze o prognoză, deoarece „sunt prea multe necunoscute” la mijloc, însă o oferit două scenarii. „Unul în care guvernarea reuşeşte să obţină resurse minime pentru a ţine situaţia sub control pentru un timp, inclusiv prin obţinerea programului cu FMI. Dar chiar şi în cadrul unui program convenit cu FMI, reformele vor fi cosmetice. Echipa actuală a demonstrat cu prisosinţă că poate doar să scrie şi să vorbească despre reforme serioase, nu să le şi implementeze. Pe termen mediu şi lung, costurile economice şi sociale ale acestui scenariu vor fi mari. Un alt posibil scenariu ar fi alegerile parlamentare anticipate, pe motiv că guvernarea actuală nu reuşeşte să obţină suficiente resurse să «cârpească» bugetele pentru anii 2015-2016 sau pentru că nu se reuşeşte alegerea Preşedintelui ţării. Anticipatele comportă şi ele anumite riscuri. Acestea pot aduce la putere partide de stânga, care vor tergiversa în continuare procesul de modernizare a ţării şi care vor încerca să crească influenţa Rusiei în Republica Moldova, lucru care, vreau să sper că nu se va întampla atât de uşor, inclusiv datorită rolului pe care îl joacă Ucraina în regiune. Sau, dacă apar nişte forţe sănătoase pe dreapta, alegerile anticipate ar putea oferi o oportunitate reală de schimbare a clasei politice şi, respectiv, a modului de administrare a ţării. În orice caz, pe termen scurt, situaţia va fi destul de dificilă din cauza costurilor de acoperire a găurilor din sistemul bancar, a credibilităţii scăzute a instituţiilor statului în ochii cetăţenilor şi a imaginii proaste pe care o are ţara în exterior. Pe termen mediu şi lung, viitorul va arăta diferit, în funcţie de ce se va întâmpla în următoarele 6-9 luni”, a comentat fostul ministru al Educaţiei.

În ceea ce priveşte rolul societăţii civile în condamnarea actelor de corupţie, Maia Sandu a afirmat că „cetăţenii sunt cei care trebuie să pună la stâlpul ruşinii oficialii care încalcă legea sau care nu-şi fac treaba bine, să protesteze şi, cel mai important, să contribuie la educarea societăţii pentru ca, până la următoarele alegeri, să avem oameni cu gândire critică, oameni care nu pot fi manipulaţi”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro