Joi, 25 aprilie 2024 - 3:42:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


PRIN EI DĂINUIEŞTE CONŞTIINŢA DE NEAM


16 noiembrie 2015

Fundaţia civică raională “Gheorghe Asachi” din Herţa (regiunea Cernăuţi, Ucraina) a organizat, vineri, 13 noiembrie 2015, o serie de manifestări intitulată “Prin ei dăinuieşte conştiinţa de neam”, prilejuită de comemorarea marelui cărturar român Gheorghe Asachi (1788-1869),  precum şi a pictorilor- fraţi Verona :Arthur (1868-1946) şi Paul (1897-1966).

Potrivit Euromedia Bucovina, programul comemorativ a inclus depunerea de flori şi omagierea lui Asachi la bustul acestuia din Parcul Central din Herţa, evocarea personalităţii lui Gheorghe Asachi şi a pictorilor Verona, sub genericul “Prin ei dăinuieşte conştiinţa de neam”, cu participarea Eleonorei Moldovan, consulul general al României la Cernăuţi, a scriitorilor, jurnaliştilor şi profesorilor invitaţi, precum şi un spectacol omagial prezentat de elevi şi profesori de la Liceul “Gheorghe Asachi” Herţa.

De asemenea,  la Biserica Domnească “Sf.Spiridon” din Herţa, unde Gheorghe Asachi a fost înscris de către tatăl său, pr. Lazăr Asachi, acum 220 de ani, în clasa I primară la Şcoala confesională a parohiei Herţa.

Un alt eveniment comemorativ a avut loc în localitatea Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ, Cernăuţi. Aici, la iniţiativa Societăţii publice “Golgota”, condusă de prof.dr. Ilie V.Popescu, fost deportat în gulagurile sovietice, s-a sfinţit o cruce-monument dedicat mamelor, ridicat în faţa primăriei, pe care scrie: “Aripa protectoare a  mamelor care s-au jertfit pentru salvarea copiilor de la moarte în gulagurile regimului totalitar sovietic” (Foto: Nicolae Hauca).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro