Joi, 28 martie 2024 - 4:38:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Moldova: Primele alegeri prezidenţiale prin vot direct după 2000


30 octombrie 2016

Peste 2,8 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt aşteptaţi azi la urne pentru a-şi alegere preşedintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.

Alegătorii pot  vota începând cu ora 7 dimineaţa, la 2.082 de secţii de votare din republică şi 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România şi Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00.

Se vor înfrunta 9 candidaţi: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubaşenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiştilor (PSRM), Ana Guţu din partea Partidului Dreapta şi independenţii Silvia Radu, Maia Laguta şi Valeriu Ghileţchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) şi candidatul Partidului 'Platforma Demnitate şi Adevăr' (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reuşeşte să obţină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasaţi.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiţi de Parlament pe principiul reprezentării proporţionale şi unul de către Preşedinte.

Circa patru mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura condiţiile de păstrare a materialelor electorale şi pentru a menţine ordinea publică în secţiile de votare. De asemenea, poliţiştii vor fixa şi documenta cazurile de încălcare a legislaţiei electorale pe o rază de 100 de metri de la secţiile de votare.

Alegerile prezidenţiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii şi 562 de observatori internaţionali.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro