Potrivit Canal 3, autorităţile din satul Lăpuşna, raionul Hânceşti (unde s-a născut fostul premier Vlad Filat), vor beneficia de un grant european pentru a readuce localităţii faima de altădată. Se presupune că anume aici, secole în urmă, ar fi fost reşedinţa lui Alexandru Lăpuşneanu. Aşa că, în doi ani, în centrul satului va fi ridicat un complex turistic, care va reconstitui curtea domnească medievală.
În secolul XV, Lăpuşna, una din cele mai vechi aşezări de pe teritoriul Moldovei, era un punct vamal, situat la răscrucea drumurilor europene. Anume aici şi-ar fi avut reşedinţa domnitorul Alexandru Lăpuşneanu. Autorităţile locale, cu sprijinul Uniunii Europene şi-au pus drept scop să transforme localitatea într-un obiectiv turistic.
Unica rămăşiţă a reşedinţei medievale a lui Alexandru Lăpuşneanu se presupune a fi o pivniţă din centrul satului. Specialiştii însă sunt mai sceptici. Potrivit arheologilor, o curte a domnitorului Lapusneanu ar fi existat în ţinutul Lapuşna, însă unde anume a fost întemeiată deocamdată nu se cunoaşte. Experţii speră să răspundă la întrebări după ce vor încheia săpăturile arheologice la faţa locului. Până când arheologii vor stabili adevărul istoric, graţie unui proiect transfrontalier, curtea domnitorului va fi inclusă într-un traseu turistic istoric, care va uni cinci localităţi din Moldova medievală: Lăpuşna Vaslui, Cotnari, Belgorodnestrovsk şi Palanca.
Lucrările de construcţie vor începe în primăvară. Costul proiectului este de circa 700 de mii de euro, 90 la sută din surse fiind alocate de Uniunea Europeană.
Una dintre atracţiile localităţii este şi biserica datată 1818, ale cărei lucrări de reconstrucţie se află în fază finală