Studentul Iacob Cerlat, preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Ploieşti, care în anii studenţiei a fost interesat şi de felul cum trăiesc şi muncesc românii, a ţinut morţiş ca o parte din observaţiile culese de membrii LSB în România, referitoare la dezvoltarea rurală şi agricultura, să le ducă şi la ei acasă, dincolo de Prut. Aşa a apărut ideea de a face un prim seminar cu cei peste 50 de primari din raionul Criuleni, locul de baştină al lui Cerlat, seminar sugestiv intitulat ”Tineretul – viitorul ţării !”.
În cadrul unei conferinţe de presă, la Agenţia Infotag, Iacob Cerlat a spus :„Experţii români au relatat primarilor din RM despre ce paşi trebuie întreprinşi pentru a obţine grant-uri de la Fondul European, de asemenea, ei au expus, pe larg, care a fost situaţia în România până a adera la UE şi cum s-a schimbat în bine după ce a devenit stat-membru al UE”.
Potrivit lui Cerlat, experţii din România au constatat că în Moldova în comparaţie cu România, când aceasta se afla la etapa de aderare la UE, situaţia este cu mult mai bună. Cronică este doar lipsa banilor la nivel central, cu efecte negative în ritmul de dezvoltare a satelor basarabene.
„Toată documentele întâlnirii au fost traduse în limba de stat ( care, după ştiinţa mea, se cheamă limba română – n.a.)”, a menţionat Cerlat, care a ţinut să remarce şi faptul că ”acest seminar a fost finanţat din bugetul LSB”.
Potrivit preşedintelui LSB, dacă şi ceilalţi primari din Moldova vor fi interesaţi de seminar şi despre informaţiile oferite în cadrul acestuia, atunci se pot adresa la Ligă şi vor primi toată informaţiile necesare. De altfel, membrii activi al LSB Ploieşti speră că „va fi posibil de desfăşurat seminarul şi în alte raioane ale Moldovei, pentru a-l transforma treptat într-un proiect permanent”.