Joi, 24 mai 2018 - 5:15:29
EUR
EURO = 4.6225 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.9099 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La Chişinău, conştiinţa românească primează! Gala Premiilor literare pentru anul 2016


22 iunie 2017Într-un articol semnat Ion Coja, reprodus de prof.univ.Vasile Şoimaru, se consemnează o serie de nereguli din lumea scriitorilor români din stânga Prutului, motiv pentru care îl şi reiau mai jos.


De mai bine de zece ani, Fondul Literar al scriitorilor din R. Moldova (FL) se confruntă cu identificarea unor surse stabile de finanţare, dar problema mai rămâne încă a fi soluţionată. Există o variantă, pe care mizăm, dar ea depinde de domeniul dreptului de autor. De vreo 5-6 ani însă acest domeniu se află într-o debandadă şi un haos total. E o situaţie creată cu concursul unor escroci, susţinuţi de corupţii din sistemul judecătoresc, dar şi de incompetenţa şi tendenţiozitatea celor de la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Oricum, FL a constituit de curând un Consiliu onorific din persoane dispuse să menţioneze o serie creaţii literare merituoase.

Două premii, care sunt acordate la această Gală (15.06.2017), au mai degrabă un substrat recuperatoriu, deoarece unele cărţi au fost editate în ani diferiţi de 2016. Din diverse motive sau considerente, aceste cărţi au fost trecute cu vederea de către Juriul USM şi mi-ar plăcea să cred că autorii, pur şi simplu, nu le-au prezentat la concurs. Consiliul onorific al FL consideră că cei doi autori merită să fie menţionaţi, în primul rând, pentru abordarea unor teme şi subiecte mai puţin solicitate de majoritatea scriitorilor din R. Moldova.

Primul autor şi-a motivat scrierea celor trei romane ale sale prin faptul, că, citez, „trebuia să scriu un roman despre tata (…), logodit cu armata română”. Personajul creat de prozator este un basarabean, care trece prin experienţa crudă a celui de-al Doilea Război Mondial, apoi face şi doi ani în lagărul pentru prizonieri nemţi şi români de pe versantul de est al munţilor Ural.

Al doilea autor, care e, de fapt, o autoare alege să ne iniţieze în textul literar al unui scriitor de notorietate care, precum se constată în prefaţa cărţii, citez, „nu a avut parte de interpretări, sinteze şi aprecieri pe potriva talentului”. Pentru intransigenţa sa scriitorul a ajuns să fie o personalitate incomodă şi autoarea era conştientă că lucrarea ei nu va avea şanse de a fi menţionată la vreun concurs. Totuşi, membrii Consiliului onorific al FL au optat pentru această lucrare, încurajându-i şi pe alţi autori în ideea că în literatură nu există teme sau subiecte tabuizate. Avem satisfacţia să remarcăm că a doua carte, ajunsă îm atenţia Consiliului, a fost nominalizată şi la Premiul Juriului USM.

E vorba de scriitoarea Aliona Grati, căreia i se acordă Premiul FL al scriitorilor din R. Moldova pentru volumele „Paul Goma. Iniţieri în textul literar”, (editura ARC din Chişinău, 2011) şi „Cronici în reţea”, (editura Junimea din Iaşi, 2016).

Iar al doilea Premiu al FL al scriitorilor din R. Moldova se acordă prozatorului Ion Iachim pentru trilogia literară „Decameron basarabean” (editura „Pontos”, Chişinău, 2005), „Cireşe pentru Mareşal”(editura „Vicovia”, Bacău, 2012) şi „Ninge aspru la Cotul Donului” (editura „Serebia”, Chişinău, 2017), cărţi consacrate jertfei de sânge a ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial pe Frontul de Est, jertfă împletită şi cu destinul tragic al Mareşalului Ion Antonescu, personalitate marcantă a românilor, ordinul căruia „Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul!”, din 22 iunie 1941, a devenit celebru şi nu va fi uitat niciodată. (Pe când oare şi cine să rostească un alt ordin: „Politicieni de pe ambele maluri ale râului, vă ordon anulaţi frontiera de pe Prut!”?). Valoarea acestui Premiu este egală cu suma pe care autorul ar fi achitat-o la Tipografie pentru tirajul de cinci sute de exemplare al romanului „Ninge aspru la Cotul Donului”.

În încheiere, le mulţumesc din suflet pentru receptivitate şi generozitate celor cinci oameni de omenie, care au acceptat calitatea de membru al Consiliului onorific al FL, dorindu-le multă sănătate şi o constantă prosperitate. Experienţa anilor trecuţi nu ne permite să-i nominalizăm, deoarece am vrea să colaborăm cu ei şi în viitor. Asistenţa tehnică au suportat-o subsemnatul şi colega sa Ana Ciumac cu mulţumirile de rigoare pentru munca, mai mult de voluntariat, şi pentru devotamentul dumneaei faţă de organizaţia în care activează de vreo două decenii.

Felicitări organizatorilor acestei sărbători, iar tuturor celor prezenţi la Gală să le fie de bine pentru a se reîntâlni şi la ediţia din anul viitor.

Nicolae RUSU, director al Fondului Literar al scriitorilor din R. Moldova,
15 iunie 2017


P.S. – Să vezi minune, în informaţia transmisă de Agenţia de ştiri MOLDPRES au fost ignorate aceste două premii acordate de Fondul Literar al Scriitorilor din Moldova, director Nicolae Rusu (în foto). La început credeam că este o simplă scăpare dar n-a fost să fie pentru că şi site-ul Uniunii Scriitorilor le-a ignorant cu desăvârşire! De ce oare?

Cei doi talentaţi scriitori premianţi ai FL, Ion Iachim şi Aliona Grati, au fost şi rămân neobservaţi de juriul USM doar pentru că aceşti neînfricaţi scriitori au îndrăznit să scrie pe teme interzise: Mareşalul Dezrobitor al Basarabiei şi Nordului Bucovinei, Ion Antonescu, şi cel mai mare scriitor basarabean în viaţă, unicul dizident antikomunist, Paul Goma.
În schimb a fost premiat, cu un premiu care i-a umplut buzunarele, un plagiator, descoperit recent de către o Revistă Literară din Ţară…

Iată de ce îi vom propune Conducerii USM în anul viitor un candidat (şi mai mare plagiator) la Premiul Mare. Dacă pentru comemorarea lui Mihai Eminescu se cere să fie premiaţi plagiatorii, vom propune şi noi vreo câţiva astfel de candidaţi. Că nu-s puţini…


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(362 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Siteuri profesionale la preturi incredibil de mici

Cristi Cimpeanu foto

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa va simtiti plin de energie si sa va dedicati unor activitati care necesita efort fizic. Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati suprasolicitarea, ca sa nu aveti probleme cu sanatatea. Seara este posibil sa fiti invitat la o ruda mai in varsta. Ar fi bine sa evitati discutiile pe teme delicate, care ar putea sa degenereze in cearta. taur Va intelegeti foarte bine cu cei din jur, atat in familie cat si la locul de munca sau in afaceri. Va puteti face remarcat prin idei ingenioase, practice.Se pare ca aveti de terminat o activitate laborioasa si va este greu sa va descurcati singur. Va recomandam sa apelati la ajutorul unui prieten sau coleg. In plan financiar s-ar putea sa survina o intarziere care va incurca planurile. Nu se intrevad complicatii, dat este necesar sa aveti rabdare.
GEMENI RAC
gemeni Dupa o perioada destul de agitata pe mai multe planuri, azi sunt sanse mari sa va regasiti buna-dispozitie si optimismul. Nu este exclus sa decideti ca este momentul sa faceti o investitie pentru casa. Dupa-amiaza s-ar putea sa faceti un drum care va trezeste amintiri placute sau sa va intalniti intamplator cu o veche cunostinta. Este posibil sa vi se propuna sa va asociati intr-o afacere. Va sfatuim sa nu incercati sa obtineti mai mult decat vi se cuvine. rac Contextul astral de azi favorizeaza relatiile de parteneriat, mai ales in plan sentimental. Este o zi propice pentru a face schimbari in relatia cu partenerul de viata.Puteti sa faceti planuri de viitor, dar va recomandam sa fiti cat mai pragmatic. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane cu experienta. Spre seara nu este exclus sa primiti o veste buna din partea unui prieten.
LEU FECIOARĂ
leu Se intrevede o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Puteti avea un succes deosebit, cu conditia sa evitati o cearta cu un coleg sau cu un partener de afaceri. In a doua parte a zilei este posibil ca o intamplare sau o persoana sa va trezeasca amintiri placute. Puteti petrece o seara romantica impreuna cu persoana iubita. Eastrolog.ro va sugereaza sa va exprimati deschis sentimentele. fecioara In prima parte a zilei, persoana iubita ar putea sa va dea o veste care va determina sa va schimbati programul. Dupa-amiaza este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana care va poate ajuta sa obtineti un imprumut in conditii avantajoase. Eastrolog.ro va recomanda sa nu luati decizii financiare sub impulsul momentului si sa evitati orice fel de speculatii.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil sa incasati o suma importanta, care va ajuta sa va redresati situatia financiara. Ar putea fi vorba despre o mostenire sau despre un imprumut pe care l-ati solicitat cu ceva timp in urma. In contextul astral de azi sunt favorizate investitiile si planurile de viitor. Va sfatuim sa va menajati sanatatea si sa nu neglijati odihna. scorpion Este posibil sa primiti cu intarziere o suma de bani pe care contati. Cauza pare sa fie o simpla neintelegere sau neatentie, asa ca nu este cazul sa va ingrijorati.Pe plan sentimental totul este de asteptat sa mearga bine. Este si o perioada favorabila inspiratiei creatoare si activitatilor artistice. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu neglijati persoanele mai tinere din familie.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa rezolvati o problema sentimentala mai veche. Un prieten v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere pe care a demarat-o recent. Va recomandam sa nu va grabiti sa refuzati, pentru ca puteti obtine beneficii importante. Spre seara este posibil sa mergeti impreuna cu partenerul de viata intr-o vizita la rude, unde depanati amintiri. capricorn Se intrevede o zi agitata, dar dispuneti de suficienta energie si reusiti sa faceti fata cu succes tuturor problemelor. Este posibil sa nu fiti foarte multumit de situatia financiara din aceasta perioada, dar eastrolog.ro va recomanda sa aveti incredere ca munca depusa in ultima vreme va da rezultate in scurt timp. Astazi puteti sa va bazati pe intuitie.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Parcurgeti o perioada favorabila, in care puteti sa faceti schimbari importante pe plan sentimental si in afaceri. Este posibil sa incheiati un contract important pentru viitor. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile prietenilor si ale familiei. Ca sa evitati surprizele neplacute, eastrolog.ro va recomanda sa aveti rabdare si sa nu fortati lucrurile. pesti In prima parte a zilei va simtiti in forma si plin de energie. Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila si sa obtineti beneficii frumoase.Este o zi buna pentru a va face remarcat in societate. Relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Seara puteti depana amintiri impreuna. Va sfatuim sa evitati excesele alimentare, pentru ca sunteti predispus la probleme digestive.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 mai 2018
Autentificare
stiriactuale.ro