Vineri, 29 martie 2024 - 4:48:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


La Chişinău, conştiinţa românească primează! Gala Premiilor literare pentru anul 2016


22 iunie 2017



Într-un articol semnat Ion Coja, reprodus de prof.univ.Vasile Şoimaru, se consemnează o serie de nereguli din lumea scriitorilor români din stânga Prutului, motiv pentru care îl şi reiau mai jos.


De mai bine de zece ani, Fondul Literar al scriitorilor din R. Moldova (FL) se confruntă cu identificarea unor surse stabile de finanţare, dar problema mai rămâne încă a fi soluţionată. Există o variantă, pe care mizăm, dar ea depinde de domeniul dreptului de autor. De vreo 5-6 ani însă acest domeniu se află într-o debandadă şi un haos total. E o situaţie creată cu concursul unor escroci, susţinuţi de corupţii din sistemul judecătoresc, dar şi de incompetenţa şi tendenţiozitatea celor de la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Oricum, FL a constituit de curând un Consiliu onorific din persoane dispuse să menţioneze o serie creaţii literare merituoase.

Două premii, care sunt acordate la această Gală (15.06.2017), au mai degrabă un substrat recuperatoriu, deoarece unele cărţi au fost editate în ani diferiţi de 2016. Din diverse motive sau considerente, aceste cărţi au fost trecute cu vederea de către Juriul USM şi mi-ar plăcea să cred că autorii, pur şi simplu, nu le-au prezentat la concurs. Consiliul onorific al FL consideră că cei doi autori merită să fie menţionaţi, în primul rând, pentru abordarea unor teme şi subiecte mai puţin solicitate de majoritatea scriitorilor din R. Moldova.

Primul autor şi-a motivat scrierea celor trei romane ale sale prin faptul, că, citez, „trebuia să scriu un roman despre tata (…), logodit cu armata română”. Personajul creat de prozator este un basarabean, care trece prin experienţa crudă a celui de-al Doilea Război Mondial, apoi face şi doi ani în lagărul pentru prizonieri nemţi şi români de pe versantul de est al munţilor Ural.

Al doilea autor, care e, de fapt, o autoare alege să ne iniţieze în textul literar al unui scriitor de notorietate care, precum se constată în prefaţa cărţii, citez, „nu a avut parte de interpretări, sinteze şi aprecieri pe potriva talentului”. Pentru intransigenţa sa scriitorul a ajuns să fie o personalitate incomodă şi autoarea era conştientă că lucrarea ei nu va avea şanse de a fi menţionată la vreun concurs. Totuşi, membrii Consiliului onorific al FL au optat pentru această lucrare, încurajându-i şi pe alţi autori în ideea că în literatură nu există teme sau subiecte tabuizate. Avem satisfacţia să remarcăm că a doua carte, ajunsă îm atenţia Consiliului, a fost nominalizată şi la Premiul Juriului USM.

E vorba de scriitoarea Aliona Grati, căreia i se acordă Premiul FL al scriitorilor din R. Moldova pentru volumele „Paul Goma. Iniţieri în textul literar”, (editura ARC din Chişinău, 2011) şi „Cronici în reţea”, (editura Junimea din Iaşi, 2016).

Iar al doilea Premiu al FL al scriitorilor din R. Moldova se acordă prozatorului Ion Iachim pentru trilogia literară „Decameron basarabean” (editura „Pontos”, Chişinău, 2005), „Cireşe pentru Mareşal”(editura „Vicovia”, Bacău, 2012) şi „Ninge aspru la Cotul Donului” (editura „Serebia”, Chişinău, 2017), cărţi consacrate jertfei de sânge a ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial pe Frontul de Est, jertfă împletită şi cu destinul tragic al Mareşalului Ion Antonescu, personalitate marcantă a românilor, ordinul căruia „Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul!”, din 22 iunie 1941, a devenit celebru şi nu va fi uitat niciodată. (Pe când oare şi cine să rostească un alt ordin: „Politicieni de pe ambele maluri ale râului, vă ordon anulaţi frontiera de pe Prut!”?). Valoarea acestui Premiu este egală cu suma pe care autorul ar fi achitat-o la Tipografie pentru tirajul de cinci sute de exemplare al romanului „Ninge aspru la Cotul Donului”.

În încheiere, le mulţumesc din suflet pentru receptivitate şi generozitate celor cinci oameni de omenie, care au acceptat calitatea de membru al Consiliului onorific al FL, dorindu-le multă sănătate şi o constantă prosperitate. Experienţa anilor trecuţi nu ne permite să-i nominalizăm, deoarece am vrea să colaborăm cu ei şi în viitor. Asistenţa tehnică au suportat-o subsemnatul şi colega sa Ana Ciumac cu mulţumirile de rigoare pentru munca, mai mult de voluntariat, şi pentru devotamentul dumneaei faţă de organizaţia în care activează de vreo două decenii.

Felicitări organizatorilor acestei sărbători, iar tuturor celor prezenţi la Gală să le fie de bine pentru a se reîntâlni şi la ediţia din anul viitor.

Nicolae RUSU, director al Fondului Literar al scriitorilor din R. Moldova,
15 iunie 2017


P.S. – Să vezi minune, în informaţia transmisă de Agenţia de ştiri MOLDPRES au fost ignorate aceste două premii acordate de Fondul Literar al Scriitorilor din Moldova, director Nicolae Rusu (în foto). La început credeam că este o simplă scăpare dar n-a fost să fie pentru că şi site-ul Uniunii Scriitorilor le-a ignorant cu desăvârşire! De ce oare?

Cei doi talentaţi scriitori premianţi ai FL, Ion Iachim şi Aliona Grati, au fost şi rămân neobservaţi de juriul USM doar pentru că aceşti neînfricaţi scriitori au îndrăznit să scrie pe teme interzise: Mareşalul Dezrobitor al Basarabiei şi Nordului Bucovinei, Ion Antonescu, şi cel mai mare scriitor basarabean în viaţă, unicul dizident antikomunist, Paul Goma.
În schimb a fost premiat, cu un premiu care i-a umplut buzunarele, un plagiator, descoperit recent de către o Revistă Literară din Ţară…

Iată de ce îi vom propune Conducerii USM în anul viitor un candidat (şi mai mare plagiator) la Premiul Mare. Dacă pentru comemorarea lui Mihai Eminescu se cere să fie premiaţi plagiatorii, vom propune şi noi vreo câţiva astfel de candidaţi. Că nu-s puţini…


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro