Luni, 21 ianuarie 2019 - 6:06:48
EUR
EURO = 4.6975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.1192 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Evenimentul anului, care va rămâne în istorie


29 decembrie 2013

Unimedia, portalul de stiri nr.1 din Republica Moldova, a publicat, sub semnătura lui Lilian Negură, via VoxReport, un articol extrem de important, intitulat ”Evenimentul anului, care va rămâne în istorie”. În finalul materialului, autorul cheamă mass-media la o analiză competentă şi, adăugăm noi, la o cât mai largă difuzare a sa , ceea ce şi facem, prin publicarea integrală a articolului în presa românească din dreapta Prutului.

 ”Acum câteva zile, preşedintele Curţii Constituţionale a RM, Alexandru Tănase, a dat publicităţii partea motivantă a hotărârii CC din 5 decembrie 2013, cu privire la interpretarea articolului 13 din Constituţie.  Cei care s-au bucurat de această decizie, pe care au numit-o pe bună dreptate istorică, au apreciat faptul că ea permite utilizarea legală a denumirii de limbă română pentru limba de stat din RM. Într-adevăr, această decizie vine cu o soluţie neaşteptată pentru problema care frământă de câteva decenii societatea moldovenească. Valoarea istorică însă a deciziei nu reiese doar din rezolvarea problemei denumirii limbii. Ceea ce constituie cu adevărat elementul ei central este faptul că CC clarifică valorile care stau la baza formării Republicii Moldova ca stat independent.

Legitimitatea hotărârii CC

Trebuie remarcat, pentru început, autoritatea instituţiei care a emis hotărârea şi a procedurii prin care ea a fost adoptată. CC este unica autoritate a statului care poate invalida sau abroga legi sau decizii ale Parlamentului, Guvernului sau Preşedintelui. Deciziile sale sunt definitive şi nu pot fi supuse nici unei căi de atac. Pe lângă autoritatea incontestabilă a instituţiei care a emis hotărârea, la elaborarea ei au fost consultate şi celelalte cele mai importante instituţii de stat, cum ar fi Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul. Acest lucru a conferit legitimitate politică deciziei, chiar dacă doar Preşedinţia a folosit dreptul de a emite o opinie în această privinţă. Academia de Ştiinţe a fost şi ea consultată, opinia comunităţii ştiinţifice acordând hotărârii CC şi legitimitate ştiinţifică. Astfel, hotărârea CC are autoritatea supremă legală, politică şi ştiinţifică pentru a produce efecte imediate, profunde şi de durată asupra statului, dar şi a societăţii.

Valorile părinţilor fondatori şi sensul iniţial al Independenţei

CC prezintă în documentul de motivare a hotărârii reperele istorice care au stat la baza constituirii RM ca stat independent, dar şi evenimentele care au stat la originea problemei denumirii limbii de stat în RM. Acest lucru a permis clarificarea surselor problemei. Din aceste evenimente se poate deduce că problema limbii a fost o miză centrală a luptei pentru independenţa RM şi că părinţii fondatori ai RM care au redactat Declaraţia de Independenţă împărtăşeau viziunea că limba de stat se numeşte limba română. Din prezentarea contextului istoric se poate observa, de asemenea, că denumirea de limbă moldovenească a fost introdusă şi promovată de autorităţile URSS faţă de care RM s-a desprins. Astfel, forţele care promovau denumirea de limbă moldovenească militau, în perioada anilor 1989-1991, contra independenţei RM. În acest mod se poate deduce că limba română a fost o valoare identitară centrală care a stat la baza independenţei RM de URSS şi care a făcut posibilă apariţia acestui stat.

Natura constituţională a Declaraţiei de Independenţă

Esenţa juridică a problemei care a stat la originea hotărârii CC constă în contradicţia dintre două acte fondamentale ale RM: Declaraţia de Independenţă -  unde limba de stat este numită limba română, şi Constituţia RM – unde, în articolul 13, limba de stat este numită limbă moldovenească. Curtea a decis că această contradicţie poate fi rezolvată prin identificarea ierarhiei dintre ele. Aşa cum Constituţia este legea fundamentală a statului, s-ar părea că interpretarea corectă a ierarhiei ar fi supremaţia Constituţiei asupra tuturor celorlalte acte, inclusiv şi asupra Declaraţiei de Independenţă. Curtea însă a demonstrat, în baza mai multor metode de interpretare, că Declaraţia de Independenţă este documentul juridic care ”a proclamat valorile constituţionale ale noului stat independent, din care derivă legitimitatea puterii celor care guvernează Republica Moldova”. Aşa cum Declaraţia de Independenţă este ”certificatul de naştere” al Republicii Moldova, deci nu poate fi modificată sau corectată, nici măcar prin referendum, ea nu poate fi supusă unui examen de constituţionalitate. Este absurd să amendezi Declaraţia de Independenţă pentru că ea nu corespunde unei Constituţii care a fost elaborată datorită acestui act fondator al statului. Astfel,  CC, studiind şi experienţa altor ţări (Germania, Franţa, Irlanda, Estonia, Letonia etc.), asimilează Declaraţia de Independenţă Preambulului Constituţiei, care este ”textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate” primând, în cazul divergenţelor, în raport cu celelalte componente ale textului constituţional.

Valorile independenţei şi stataliştii

Prin această hotărâre a CC, valorile care au stat la baza statului RM au fost repuse în drepturile lor iniţiale, şi, astfel, s-a oprit procesul de erodare a independenţei prin îndepărtarea procesului legiuitor de la valorile fondatoare ale statului. De acum încolo, nimeni nu va mai putea să conteste aceste valori fără a contesta existenţa însăşi a statului! Astfel, utilizarea numelui de statalist pentru cei care sunt împotriva valorilor identitare care au stat la baza independenţei RM şi care sunt expres formulate în Declaraţia de Independenţă, nu mai are nici o logică.

Decizia este istorică!

Anume această repunere în drept a valorilor care au stat la baza independenţei RM conferă un rol cu adevărat istoric hotărârii din 5 decembrie 2013 a CC, şi nu doar faptul că limba română va putea fi considerată limbă de stat în RM. Efectele ei sunt complexe şi profunde asupra traiectoriei pe care va lua dezvoltarea RM ca stat. Este însă extrem de important ca această decizie să fie obiectul unei analize competente în mass-media pentru ca efectele acestei hotărâri cu adevărat istorice a CC să ajungă a fi conştientizate şi de întreaga populaţie a ţării”.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(536 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 ianuarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro