Vineri, 22 martie 2019 - 9:01:57
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Evenimentul anului, care va rămâne în istorie


29 decembrie 2013

Unimedia, portalul de stiri nr.1 din Republica Moldova, a publicat, sub semnătura lui Lilian Negură, via VoxReport, un articol extrem de important, intitulat ”Evenimentul anului, care va rămâne în istorie”. În finalul materialului, autorul cheamă mass-media la o analiză competentă şi, adăugăm noi, la o cât mai largă difuzare a sa , ceea ce şi facem, prin publicarea integrală a articolului în presa românească din dreapta Prutului.

 ”Acum câteva zile, preşedintele Curţii Constituţionale a RM, Alexandru Tănase, a dat publicităţii partea motivantă a hotărârii CC din 5 decembrie 2013, cu privire la interpretarea articolului 13 din Constituţie.  Cei care s-au bucurat de această decizie, pe care au numit-o pe bună dreptate istorică, au apreciat faptul că ea permite utilizarea legală a denumirii de limbă română pentru limba de stat din RM. Într-adevăr, această decizie vine cu o soluţie neaşteptată pentru problema care frământă de câteva decenii societatea moldovenească. Valoarea istorică însă a deciziei nu reiese doar din rezolvarea problemei denumirii limbii. Ceea ce constituie cu adevărat elementul ei central este faptul că CC clarifică valorile care stau la baza formării Republicii Moldova ca stat independent.

Legitimitatea hotărârii CC

Trebuie remarcat, pentru început, autoritatea instituţiei care a emis hotărârea şi a procedurii prin care ea a fost adoptată. CC este unica autoritate a statului care poate invalida sau abroga legi sau decizii ale Parlamentului, Guvernului sau Preşedintelui. Deciziile sale sunt definitive şi nu pot fi supuse nici unei căi de atac. Pe lângă autoritatea incontestabilă a instituţiei care a emis hotărârea, la elaborarea ei au fost consultate şi celelalte cele mai importante instituţii de stat, cum ar fi Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul. Acest lucru a conferit legitimitate politică deciziei, chiar dacă doar Preşedinţia a folosit dreptul de a emite o opinie în această privinţă. Academia de Ştiinţe a fost şi ea consultată, opinia comunităţii ştiinţifice acordând hotărârii CC şi legitimitate ştiinţifică. Astfel, hotărârea CC are autoritatea supremă legală, politică şi ştiinţifică pentru a produce efecte imediate, profunde şi de durată asupra statului, dar şi a societăţii.

Valorile părinţilor fondatori şi sensul iniţial al Independenţei

CC prezintă în documentul de motivare a hotărârii reperele istorice care au stat la baza constituirii RM ca stat independent, dar şi evenimentele care au stat la originea problemei denumirii limbii de stat în RM. Acest lucru a permis clarificarea surselor problemei. Din aceste evenimente se poate deduce că problema limbii a fost o miză centrală a luptei pentru independenţa RM şi că părinţii fondatori ai RM care au redactat Declaraţia de Independenţă împărtăşeau viziunea că limba de stat se numeşte limba română. Din prezentarea contextului istoric se poate observa, de asemenea, că denumirea de limbă moldovenească a fost introdusă şi promovată de autorităţile URSS faţă de care RM s-a desprins. Astfel, forţele care promovau denumirea de limbă moldovenească militau, în perioada anilor 1989-1991, contra independenţei RM. În acest mod se poate deduce că limba română a fost o valoare identitară centrală care a stat la baza independenţei RM de URSS şi care a făcut posibilă apariţia acestui stat.

Natura constituţională a Declaraţiei de Independenţă

Esenţa juridică a problemei care a stat la originea hotărârii CC constă în contradicţia dintre două acte fondamentale ale RM: Declaraţia de Independenţă -  unde limba de stat este numită limba română, şi Constituţia RM – unde, în articolul 13, limba de stat este numită limbă moldovenească. Curtea a decis că această contradicţie poate fi rezolvată prin identificarea ierarhiei dintre ele. Aşa cum Constituţia este legea fundamentală a statului, s-ar părea că interpretarea corectă a ierarhiei ar fi supremaţia Constituţiei asupra tuturor celorlalte acte, inclusiv şi asupra Declaraţiei de Independenţă. Curtea însă a demonstrat, în baza mai multor metode de interpretare, că Declaraţia de Independenţă este documentul juridic care ”a proclamat valorile constituţionale ale noului stat independent, din care derivă legitimitatea puterii celor care guvernează Republica Moldova”. Aşa cum Declaraţia de Independenţă este ”certificatul de naştere” al Republicii Moldova, deci nu poate fi modificată sau corectată, nici măcar prin referendum, ea nu poate fi supusă unui examen de constituţionalitate. Este absurd să amendezi Declaraţia de Independenţă pentru că ea nu corespunde unei Constituţii care a fost elaborată datorită acestui act fondator al statului. Astfel,  CC, studiind şi experienţa altor ţări (Germania, Franţa, Irlanda, Estonia, Letonia etc.), asimilează Declaraţia de Independenţă Preambulului Constituţiei, care este ”textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate” primând, în cazul divergenţelor, în raport cu celelalte componente ale textului constituţional.

Valorile independenţei şi stataliştii

Prin această hotărâre a CC, valorile care au stat la baza statului RM au fost repuse în drepturile lor iniţiale, şi, astfel, s-a oprit procesul de erodare a independenţei prin îndepărtarea procesului legiuitor de la valorile fondatoare ale statului. De acum încolo, nimeni nu va mai putea să conteste aceste valori fără a contesta existenţa însăşi a statului! Astfel, utilizarea numelui de statalist pentru cei care sunt împotriva valorilor identitare care au stat la baza independenţei RM şi care sunt expres formulate în Declaraţia de Independenţă, nu mai are nici o logică.

Decizia este istorică!

Anume această repunere în drept a valorilor care au stat la baza independenţei RM conferă un rol cu adevărat istoric hotărârii din 5 decembrie 2013 a CC, şi nu doar faptul că limba română va putea fi considerată limbă de stat în RM. Efectele ei sunt complexe şi profunde asupra traiectoriei pe care va lua dezvoltarea RM ca stat. Este însă extrem de important ca această decizie să fie obiectul unei analize competente în mass-media pentru ca efectele acestei hotărâri cu adevărat istorice a CC să ajungă a fi conştientizate şi de întreaga populaţie a ţării”.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(537 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro