Luni, 23 aprilie 2018 - 8:37:16
EUR
EURO = 4.6606 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7886 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Jurnalişti basarabeni, în vizită la Mănăstirea Turnu Târgşoru Vechi–Prahova


12 martie 2016


 

Vizita de câteva zile în Prahova, la invitaţia Consiliului judeţean Prahova, a celor doi jurnalişti de la ziarul Timpul din Chişinău - respectiv Silviu Tănase, directorul ziarului şi Ana Gabor, redactor – a început vineri,  cu o foarte interesantă deplasare la Sfânta Mănăstire Turnu din Târgşoru Vechi. Mănăstire aşezată pe vatra unei străvechi omeneşti ce are peste două milenii de existenţă continuă şi unde s-au descoperit ruinele unui sat dacic, iar in imediata lui apropiere, ruinele unei terme dintr-un castru roman.

De remarcat faptul că prima atestare documentară a Târgşorului este într-un hrisov din anul 1413, dat de voievodul Mircea cel Bătrân.

 Însemnătatea localităţii a crescut datorită poziţiei sale pe drumul ce lega Braşovul şi Europa Apuseană de Constantinopol, ceea ce i-a determinat pe voievozi să construiască aici o curte domnească. Astfel, domnitorul Vladislav al II-lea a ridicat o biserică, în anul 1447, apoi, marele voievod Vlad Ţepeş  a lăsat mărturie, între anii 1448 şi 1476, o foarte frumoasă biserică în interiorul curţii domneşti, pisania păstrată peste veacuri menţionând data sfinţirii: 24 iunie 1461 şi hramul Sfântului Mare Făcător de Minuni şi Ierarh Nicolae.

Perioada cea mai înfloritoare a Târgşorului este legată de voievodul Neagoe Basarab (1512-1521), care a locuit aici, unde a ridicat o biserică, ale cărei ruine se mai vedeau încă pe la jumătatea veacului al XX-lea.

Ca urmare a comerţului înfloritor, negustorii de aici ridică, în anul 1536, lângă ruinele termei romane, o biserică, care rămâne nepictată, lăcaş cunoscut mai târziu ca Biserica Albă.

Continuând tradiţia marilor domnitori, voievodul Mihnea Turcitul construieşte, în 1589, o biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din care se mai păstrează doar peretele dinspre miazăzi.

Căzută în uitare, biserica ridicată de Vlad Ţepeş este restaurată în anul 1671, de Antonie Vodă din Popeşti (1669-1672), care o sfinţeşte înainte de a fi pictată, adăugându-i un nou hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Sub păstorirea părintelui stareţ Daniil, noua obşte a reînceput aducerea de jertfă şi laudă duhovnicească Bunului Dumnezeu. Sfântul Binecredicios Voievod  şi Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714), a cărui  soţie era nepoata lui Antonie Vodă, rânduieşte zugrăvirea bisericii domneşti din Târgşor.

Datorită deselor războaie ruso-austro-turce, dar şi necucerniciei oamenilor, mănăstirea decade vertiginos. Până spre sfârşitul sec. al XIX-lea, când ultimul stareţ, Arhimandritul Ruvim, este nevoit să construiască o nouă biserică şi chilii la celălalt capăt al moşiei mănăstirii, la Crângu lui Bot. Acesta moare însă în chip misterios, iar obştea monahală de atunci se risipeşte.

În iunie 1977, prin rugăciunile câtorva clerici, mănăstirea se reactivează, având binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Peste numai două luni, aici se transferă primii trei supravieţuitori de la Mănăstirea Sfântul Nicolae-Balamuci, care reînnoadă firul sfintelor slujbe după tipicul mănăstiresc. De atunci, stareţ al micii obşti nou formate, cu 12 călugări, este Părintele Ieromonah Valentin, care ne-a şi primit şi călăuzit, cu multă căldură, timp de aproape două ore, în vizita noastră la Mănăstirea Turnu. Sfinţia Sa a ţinut să remarce sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean, personal de preşedintele Mircea Cosma, în renovarea mănăstirii şi, mai ales, în readucerea la lumină a castrului roman de aici, aflat la graniţa de răsărit a Imperiului. Unde, de la specialiştii care au lucrat aici, am aflat că ei au găsit casa comandantului roman, casă care avea încălzire prin pardoseală! Un lucru extraordinar pentru acea vreme, respectiv sec. al III-lea! Sper ca, având şi ajutorul lui Dumnezeu, acest castru,visat de noi, aflat în stadiu de proiect, să se împlinească cât mai curând. Fapt ce ar conduce la o dezvoltare turistică care ar genera, implicit, şi o  dezvoltare economică a zonei”.

Oaspeţii basarabeni, încântaţi de ce au văzut şi aflat de la stareţul mănăstirii, au promis că vor face cunoscut în presă despre aceste minunate locuri sfinte, invitând gazdele să vină şi în Basarabia, unde există biserici şi mănăstiri demne de cunoscut.


 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1674 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa luati o hotarare importanta in legatura cu evolutia unei relatii. Puteti sa va bazati pe intuitie. Sunt sanse ca decizia pe care o luati astazi sa se dovedeasca inspirata. Puteti realiza tot ce v-ati propus pentru azi, cu conditia sa actionati cu calm si sa aveti rabdare. In aceasta perioada succesul depinde in mare masura de buna colaborare cu cei din jur taur La locul de munca, superiorii va apreciaza seriozitatea si ideile constructive. Nu este exclus sa se discute despre o marire de salariu. Puteti sa faceti planuri si investitii pe termen lung, profitand de conjunctura astrala favorabila din aceasta perioada. Oricat ati fi de ocupat in plan profesional, va sfatuim sa nu ii neglijati pe cei dragi
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei aveti sanse sa va faceti remarcat la locul de munca sau in afaceri. S-ar putea, insa, sa provocati invidia unor colegi sau a unor concurenti. Este posibil sa aveti o discutie aprinsa cu persoana iubita, care va reproseaza ca dedicati prea mult timp activitatii profesionale si neglijati relatia sentimentala. Ar fi bine sa va straduiti sa acordati mai multa atentie partenerului de viata si vietii de familie. rac Este momentul sa va ocupati de situatia financiara. Partenerul de viata va sustine si, actionand impreuna, sansele de reusita sunt mai mari. Este posibil sa aveti de semnat documente oficiale. Nu se intrevad probleme deosebite, dar va sfatuim sa fiti prudent.Astazi va puteti baza pe intuitie.
LEU FECIOARA:
leu Sunt sanse sa puneti la punct o colaborare avantajoasa, care ar putea sa va aduca venituri frumoase pentru o buna perioada de timp de acum inainte. O ruda mai varstnica ar putea incerca sa se amestece in viata dumneavoastra. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va straduiti sa reactionati cu diplomatie.Relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa fie din ce in ce mai bune fecioara Profunzimea ideilor si ambitia de care dati dovada azi va pot fi de mare ajutor in activitatea profesionala si in afaceri. Sunteti capabil sa rezolvati destul de usor toate problemele profesionale sau din camin. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont si de opiniile celor din jur. Evitati speculatiile de orice fel!
BALANTA: SCORPION
balanta La locul de munca sau in afaceri este un moment favorabil pentru a va ocupa de proiecte dificile. Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de aceasta ocazie pentru a face mari pasi inainte. Colegii sau partenerii de afaceri va sustin, impresionati de entuziasmul si optimismul de care dati dovada. Relatiile cu familia ar trebui sa fie foarte bune. scorpion Este o zi prielnica schimbarilor importante pe plan profesional. Este posibil sa vi se propuna o calatorie in strainatate pentru un curs de perfectionare sau o alta activitate menita sa va largeasca orizontul profesional. Aveti ocazia sa negociati contracte avantajoase si sa faceti cunostinta cu persoane importante. Eastrolog.ro va recomanda sa nu neglijati odihna, chiar daca sunteti invitat la o intrunire cu prietenii.
SAGETATOR: CAPRICORN
sagetator Pot aparea schimbari neasteptate la locul de munca sau in afaceri.Este o zi favorabila studiului, comunicarii si calatoriilor in interes profesional. In tot ce faceti, eastrolog.ro va sugereaza sa contati pe sprijinul familiei si al prietenilor apropiati. Azi este recomandat sa nu va asumati riscuri capricorn Se pare ca traversati o perioada favorabila in plan profesional. Superiorii va apreciaza realizarile si nu este exclus sa fiti recompensat. In a doua parte a zilei este posibil sa nu fiti in cea mai buna forma si sa aveti senzatia ca va lipseste energia. Nu este cazul sa va ingrijorati, dar ar fi bine sa va odihniti mai mult.
VARSATOR: PESTI:
varsator Azi aveti sanse mari sa rezolvati o problema financiara care a afectat bugetul familiei in ultima vreme. Exista riscul ca o discutie in contradictoriu cu o femeie mai in varsta sa degenereze in cearta. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti cat mai diplomat si sa va pastrati calmul.Comunicarea sincera si deschisa va ajuta sa consolidati relatiile cu cei apropiati si sa va faceti noi prieteni. pesti La locul de munca sau in afaceri este posibil sa aveti cateva intruniri importante si sunt sanse ca majoritatea sa se dovedeasca fructuoase. In prima parte a zilei s-ar putea sa primiti o veste buna, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati planurile pentru maine. Ar putea fi o zi destul de agitata si stresanta. Aveti grija sa nu va varsati nervii acasa, in familie!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro