Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:08:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şi în Republica Moldova se vrea... autonomie


18 martie 2014

În ultimul număr al gazetei ”Vocea Autorităţilor Locale”, publicaţie apărută la Chişinău, remarcăm abordarea unui spectru larg de aspecte ce vizează activitatea APL, printre care evoluţiile în cadrul procesului de descentralizare; implicarea CALM, în calitate de organizaţie reprezentativă a APL, în procesul de luare a deciziilor la nivel legislativ;  schimbul de experienţă asigurat membrilor săi etc.

”La doi ani de la instituirea Zilei Autonomiei Locale, marcată pentru prima dată pe 1 februarie 2012, prin memorabilul marş al celor 600 de edili locali, care au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a-şi adjudeca dreptul la o guvernare locală independentă, constatăm, cu o doză considerabilă de regret, că angajamentele pe care şi le-a asumat guvernarea prin Strategia Naţională de Descentralizare nu au fost onorate în totală măsură.”  Este concluzia la care ne trimite editorialul ediţiei, semnat de directorul executiv CALM, Viorel Furdui, care face o retrospectivă a acţiunilor întreprinse de Congresul Autorităţilor Locale pentru promovarea şi consolidarea autonomiei locale. Autorul face referinţă şi la piedicile care se pun în calea implementării valorilor europene în activitatea APL, dar şi propune soluţii, astfel încât declaraţiile autorităţilor să nu rămână simple promisiuni, fără acoperire reală.

În numărul actual al gazetei au mai fost reflectate următoarele tematici de un real interes pentru edilii locali:

1. PRECEDENT FĂRĂ PRECEDENT! CADOU DE ZIUA AUTONOMIEI LOCALE: CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A PUS PUNCTELE PE ”I”

2.  QUO VADIS, AUTONOMIE? Ce cred primarii despre reforma descentralizării şi miza autonomiei?

3.  PUTEREA CENTRALĂ ŞI CEA LOCALĂ, ÎN CĂUTAREA  UNUI PUNCT DE CONVERGENŢĂ. CARE VOR FI CONSECINŢELE DECIZIEI SUEDIEI ŞI SUA DE A NU FINANŢA REFORMA DESCENTRALIZĂRII?

4.  AI NOŞTRI, CA BRAZII! PRIMARII MOLDOVENI AU CUCERIT FRANŢA!

5. GHID PRACTIC ŞI LEGISLATIV, MARCA CALM. Cooperarea intercomunitară în Republica Moldova – alimentarea cu apă şi canalizare.

6. COLABORARE FĂRĂ GRANIŢE. DELEGAŢIA DIN GEORGIA, ÎN VIZITĂ LA CALM.

Sursa:calm.md


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro