Vineri, 29 martie 2024 - 12:42:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Invenţiile lui Leonardo da Vinci, expuse la... Chişinău


2 februarie 2016

La începutul acestei luni, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău a vernisat expoziţia „Da Vinci – Invenţii”, care prezintă geniul lui Leonardo da Vinci ca inventator şi om de ştiinţă. Publicul larg poate admira schiţele făcute de ilustrul italian, notiţele, dar şi copiile tablourilor acestuia, până la 1 aprilie 2016.

Potrivit ipn.md, expoziţia este prezentată pentru prima dată în Republica Moldova şi face parte dintr-un circuit internaţional, fiind expusă în peste 60 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi Australia. Expoziţia „Da Vinci – Invenţii” reuneşte circa 50 de modele de maşinării, proiectate acum 500 de ani, care sunt grupate în categoriile „maşini de război”, „maşini hidraulice”, „maşini de zbor”, „maşini pentru construcţii” şi „maşini pentru manufacturare”. Modelele, unele funcţionale, sunt realizate în lemn şi respectă fidel schiţele şi proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieţii inventatorului. Vizitatorii muzeului pot vedea bicicleta, aparatul de zbor, submarinul, acvalangul, oraşul perfect şi alte invenţii ale lui Leonardo da Vinci făcute în secolul al XV-lea. Alături de modelele de maşinării, expoziţia mai cuprinde şi copii ale celor mai renumite manuscrise şi note de anatomie ale lui da Vinci, reproduceri în format 3D ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Cina cea de taină”, „Omul Vitruvian” şi a unicei sculpturi a artistului – statuia ecvestră a lui Francesco Sforza.

Ambasadorul Italiei în Moldova, Enrico Nunziata, a spus că această expoziţie a fost apreciată atât la nivel naţional, în Italia, cât şi la nivel internaţional în toate ţările unde a ajuns. Diplomatul a remarcat că mesajul principal al expoziţiei e că prin cercetare se poate de realizat multe.

Inedita expoziţie a fost realizată de Compania australiană „Grande Exhibitions”, sub egida Muzeului „Leonardo da Vinci” de la Roma, cu sprijinul multor specialişti italieni. Toate mostrele au fost create de artizani italieni, care au utilizat tehnici şi materiale similare cu cele folosite în vremea Renaşterii. Aceştia au cercetat peste 6000 de pagini din caietele de notiţe ale lui Da Vinci – aşa-zisele codexuri, dezlegând ghicitori ascunse, greşeli făcute intenţionat şi litere întoarse în oglindă, prin care geniul încercase să-şi menţină secretul invenţiilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro