O expoziţie dedicată cetăţii Poenari din Munţii Argeş, a fost vernisată marţi, 6 octombrie, la Galeria de la Rond, situată în preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.
Formată din 20 de bannere, cu fotografii în care au fost surprinse peisajele din preajmă, expoziţia scoate în evidenţă frumuseţea singurei fortăreţeconstruită de domnitorul Vlad Ţepeş în Ţara Românească.
„Poenari. Cetatea lui Vlad Ţepeş din Munţii Argeşului”, continuă seria de expoziţii dedicate unor evenimente şi personalităţi ale istoriei, culturii şi ştiinţei spaţiului românesc, iniţiată de ICR Chişinău pe parcursul anului 2015. La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie a Muzeului Judeţean Argeş, condusă de directorul instituţiei, Cornel Popescu.
”Există deja circuite comune România - Republica Moldova, şi tocmai din acest motiv am venit la Chişinău, pentru a include şi Cetatea Poenari într-un asemenea circuit. Avem în jur de 60 de mii de vizitatori anual, mai puţini din Republica Moldova. Sperăm însă să vină de acum înainte, să viziteze cetatea lui Vlad Ţepeş. Vor urca 1.480 de trepte, într-un cadru natural de excepţie. În vârful cetăţii, Cuibul Vulturului, vor vedea atât cetatea cât şi Cheile Argeşului, o adevărată splendoare”, a declarat Cornel Popescu.
Directorul Institutului Cultural Român la Chişinău, Valeriu Matei a vizitat cetatea şi a mărturisit câteva dintre impresii.
”De acolo de pe vârful stâncii se văd nişte peisaje dintre cele mai emoţionante. Vezi lumea la începuturile ei, şi mai ales Munţii Carpaţi, aşa cum nu se pot vedea de nicăieri”, a mărturisit Valeriu Matei.
Istoricii susţin că Vlad Ţepeş îşi găsea deseori refugiul în Cetatea Poenari, din Argeş. Se presupune că anume această fortăreaţă ar fi fost sursă de inspiraţie pentru mai mulţi scriitori străini. Poate fi amintit romanul celebrului Jules Verne, ”Castelul din Carpaţi” sau ”Dracula” semnat de scriitorul irlandez Bram Stocker. În discursul său, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Repblica Moldova, Gheorghe Negru, a făcut o analogie între vernisarea expoziţiei şi situaţia actuală din Republica Moldova.
”Sper că această trecere a Prutului a lui Vlad Ţepeş, la figurat vorbind, poate îi va pune pe gânduri pe unii hoţi contemporani, şi va fi un semn de bun augur pentru soluţionarea unor probleme, complicate pe care le traversăm în această perioadă”, a declarat Gheorghe Negru.
Potrivit istoricilor Cetatea Poenaria fost construită în două etape: de către primii domnitori ai Munteniei, în prima jumătate a secolului al 14-lea, iar mai apoi, în secolul al 15-lea, în vremea lui Vlad Ţepeş, când domnitorul a extins-o şi fortificat-o.
Expoziţia dedicată cetăţii lui Vlad Ţepeş din Munţii Argeş va putea fi admirată la Galeria de la Rond, până pe 20 octombrie.
SURSA: http://www.radiochisinau.md