Marţi, 23 aprilie 2024 - 11:55:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Paşi importanţi spre Marea Unire


9 noiembrie 2014

În cadrul programului cooperare al Euroregiunii Siret Prut Nistru, delegaţia CJ Prahova, impreuna cu delegatia CJ Vaslui, a municipiiilor Focsani si Piatra Neamt au participat la zilele Orasului Orhei, dedicata implinirii a 460 ani de la prima atestare documentara. Au participat la serviciul religios de la Biserica cu Hramul Sf. Dumitru, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu in 1637, iar apoi la defilarea organizata pe Bdul Stefan cel Mare si Sfant.

La spectacolul organizat in centrul orasului la statuia lui Vasile Lupu delegatiile din Romania au subliniat in mesajele lor importanta relatiilor de cooperare intre UAT-urile din Romania si Raioanele R. Moldova. Cei prezenti si-au aratat indignarea fata de caravana candidatului Iohanis care incalcand traditia a confundat sarbatoarea legendarului oras moldovean cu campania electorala

In continuarea programului delegatia jud Prahova ( Mircea Cosma presedinte si Rares Enescu - consilier judetean)  a participat la sarbatoarea de 125 ani a Institutului National de Stiintele Naturii din Chisinau alaturi de Academicienii Nicolae Dabija si Alecu Reinita. In cuvantul sau presedintele CJ Prahova a subliniat importanta programelor de mediu care se desfasoara in Prahova cu finantare europeana manifestand deschiderea CJ Prahova pentru sprijinirea acestor tipuri de activitati in R. Moldova.

Incepand cu orele 15.30 delegatia a participat  la zilele Satului Selemet din Raionul Cimislia alaturi de prim- ministrul R. Moldova, Iurie Leanca originar din aceste meleaguri. In cadrul discutiilor purtate premierul a apreciat colaborarea tot mai stransa intre raioanele R. Moldova si CJ Prahova multumind totodata pentru sprijinul logistic acordat pentru Parcul Industial Cimislia. In cadrul spectacolului primarii localitatilor Selemet, Cimislia, Satul Nou, Colibasi au multumit conducerii CJ Prahova pt colaborarea fructuoasa din 2014 manifestandu-si increderea ca aceasta colaborare va continua.

Seara delegatia a prezentat intr-o reuniune cu intelectualitatea din  Chisinau cele două volume ale lucrarii Istoria Razboiului pt Reintregirea Romaniei de C-tin Kiritescu. Cei prezenti au apreciat aparitia acestei lucrari, au formulat aprecieri asupra pozitiei Romaniei in cadrul conflictului cu Germania si Austro-Ungaria,constituindu-se un comitet de initiativa pt ridicarea monumentelor eroilor ucisi in Primul Razboi Mondial de trupele germane si austro-ungare pe campurile de lupta.

In conformitate cu calendarul stabilit primul monument va fi dezvelit in Satul  Bardar din Raionul Ialoveni pe 27 martie 2015.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro