Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, este de acord cu argumentele lui Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal din Republica Moldova. Oficialul american a declarat că este de acord cu afirmaţia liberalului, potrivit căreia reprezentantul SUA, „prin declaraţiile sale, nu a dorit să atingă în niciun fel dreptul cetăţenilor unionişti de a avea o viziune şi o dorinţă de reunire şi că Statele Unite nu au cum să împiedice reunificarea celor două state româneşti, dacă poporul o va face”. Pettit a menţionat cu această ocazie că respectă „decizia şi idealul unioniştilor".
Într-un comunicat oficial, postat pe 5 septembrie pe site-ul Partidului Liberal (sub titlul ” Mihai Ghimpu la întrevederea cu ambasadorul SUA: Nu rezistăm fără România, vom fi ocupaţi din nou, exact ca şi Crimeea”) se spune că întrevederea a avut loc în contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova din 30 octombrie 2016.
„Decizia încotro să meargă îi aparţine poporului şi nimeni nu ne poate indica ce să facem şi cu cine să ne unim. Sângele apă nu se face, domnule ambasador", a spus Ghimpu.
La rândul său, ambasadorul SUA a fost deacord cu afirmaţia Preşedintelui PL, că ”puterea suverană aparţine poporului, inclusiv dorinţa firească de Unire cu România”. Ambasadorul consideră că prin declaraţiile sale nu a dorit să atingă în nici un fel dreptul cetăţenilor unionişti de a avea o viziune şi o dorinţă de reunire şi că Statele Unite nu are cum să împiedice reunificarea celor două state româneşti dacă poporul o va face. ”Eu respect decizia şi idealul unioniştilor”, a spus ambasadorul american.
Mihai Ghimpu i-a povestit ambasadorului american despre evenimentele istorice ale poporului român, care dovedesc că populaţia de pe ambele părţi ale Prutului este una şi aceeaşi, iar independenţa Republicii Moldova, „pentru mine, nu a fost decât un pas spre UNIRE”.
Mihai Ghimpu a menţionat că la moment, în societate, există în acest sens tabere pro şi contra, pentru că republica Moldova nu a avut o guvernare care să corecteze greşelile istoriei. ”Eu am votat pentru independenţa acestui Stat în 1991 faţă de URSS, atunci nu era posibilă reunificarea. La moment avem aproximativ 30% din populaţia Republicii Moldova, în special tinerii, care îşi doresc Unirea, acest trend este unul în creştere, fapt care ne bucură şi ne încuraşează să luptăm”, a spus Mihai Ghimpu. ”Dacă conducerea de la 1990 încoace ar fi promovat adevărul despre noi, despre ocupaţie, despre identitate şi limba pe care o vorbim, astăzi Unirea ar fi fost făcută. Pentru populaţia Republicii Moldova, astăzi este mai bine dacă aceste două state româneşti s-ar uni. De aceea consider că problema despre reunificarea cu România astăzi este mai viabilă ca niciodată”.
”Uniunea Sovietică a creat în anul 1990 Republica Moldovenească Nistreană, pentru a împiedica unirea noastră. În acei ani puterea de la Kremlin promova şi susţinea indirect candidaţi care ajungeau în fruntea republicilor din fostul spaţiu sovietic, ca să-i poată controla. Astăzi, Rusia susţine financiar partide politice care luptă deschis pentru interesele imperialiste ale acesteia”, a mai spus liderul PL la întâlnirea cu ambasadorul SUA.
James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, a declarat într-un interviu acordat postului Moldova 1 că ţara trebuie să rămână un stat suveran şi independent. Diplomatul consideră că alăturarea României, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, „nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova”. „Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite şi, desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova", a mai menţionat Pettit.