Miercuri, 23 iunie 2021 - 11:31:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Băsescu, despre unirea României cu Republica Moldova


17 august 2016

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuţii cu Moscova în privinţa Unirii României cu Republica Moldova, chiar dacă există voci care spun că o astfel de discuţie nu este potrivită având în vedere tensiunile din regiune

"Aceste abordări în discuţia cu Moscova, spre exemplu, trebuie să pornească exact de la ceea ce face şi spune Moscova. A ocupat Abhazia şi Osetia, în Georgia, spunând că apără cetăţenii georgieni de limbă rusă. Asta a fost justificarea lui Putin, că oriunde în lumea asta vor fi majorităţi pe bucăţele de teritorii, vorbitoare de limba rusă, Mama Rusia îşi asumă să aibă grijă de ei şi să îi protejeze. Pe o asemenea teorie, România este îndreptăţită să discute cu Moscova, faptul că în Republica Moldova trăieşte o minoritate românească şi de pe acest postament pot pleca discuţiile”, a spus Traian Băsescu.

Liderul PMP recunoaşte că discuţiile cu Moscova vor dura mult, "dar probabil se vor suprapune cu timpul în care în Republica Moldova se va ajunge la o majoritate care să dorească Unirea”.

Traian Băsescu nu împărtăşeşte temerile unor politiceni care susţin că o discuţie pe tema unirii României cu R. Moldova nu este bine venită în condiţiile unei situaţii extrem de tensionate în zonă. Mai mult, susţine că acest subiect trebuie abordat, nu numai pentru că în Europa există precedente, ci "mai ales acum, în preajma împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire”.

"Celor care spun că din cauza tensiunilor din regiune este nepotrivită o discuţie cu Moscova pe această temă, eu le spun NU. O astfel de situaţie poate genera discuţii şi poate să ne aducă la masa tratativelor. Unii vor spune: da de ce să discutaţi cu Moscova? De ce Bucureştiul să discute cu Moscova. Păi Bucureştiul este păgubitul şi fosta Uniune Sovietică este beneficiara pactului Ribbentrop - Molotov. Aşa că cine să discute, dacă nu Bucureştiul? În plus, Europa are precedente. Precedentul german. Şi Germania a fost ruptă şi iată că a putut să se reunifice, cu acordul celor care au rupt-o. Adică SUA, Marea Britanie, Uniunea Sovietică. De ce România nu s-ar putea reîntregi? Si cred că subiectul trebuie abordat, mai ales acum, în preajma împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Cred că merită să încercăm, diplomaţia noastră are obligaţia să creeze condiţii ca aceste discuţii să înceapă. De bună seamă, în primul rând cu Moscova”, a explicat Traian Băsescu.

Presedintele PMP a afirmat că "indiscutabil”, în ultimul an interesul Guvernului de la Bucureşti a scăzut faţă de Republica Moldova, din cauză că "diplomaţia care are rădăcini înainte de 1989 este o diplomaţie a prudenţei excesive şi a unei temeri de a nu supăra Moscova”.

Traian Băsescu susţine că Putin "este un om cu care poţi discuta direct, chiar dacă o ţine pe a lui”.

"Spre exemplu, deşi relaţiile la nivel public cu Moscova erau extrem de tensionate, între Bucureşti şi Moscova după invadarea Georgiei, am reuşit, totuşi, ca la nivelul consiliilor de securitate ale celor două ţări să semnăm un acord care viza riscurile asimetrice, adică schimb de informaţii în situaţia în care vorbeam de trafic de armament, de trafic de droguri, de trafic de persoane, de terorişti. Moscova nu este atât de opacă cum pare, şi nici Bucureştiul nu este atât de opac cum pare în relaţiile cu Moscova. Sigur, la Bucureşti se simte o politică extrem de prudentă faţă de Moscova şi nu numai faţă de Moscova. Pentru că nu s-au mai făcut progrese de doi ani încoace. Însă Bucureştiul are obligaţia să treacă peste tipul de diplomaţie bătrânicioasă şi să vină la o diplomaţie energică, cel puţin în problema Republicii Moldova”, a afirmat Băsescu.

Pe de altă parte, fostul preşedinte a atenţionat că Bucureştiul ar trebui să aibă certitudinea că, dacă începe astfel de discuţii, nu se trezeşte că o majoritate din Parlamentul Republicii Moldova dă un vot împotrivă şi spune "ce vă amestecaţi în treburile noastre interne”?

"Concluzionând, o să facem Unirea”, a spus Băsescu, adăugând că, în afară de nepoţii lui, nu are nimic mai sfânt decât Unirea României cu Republica Moldova.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(545 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 iunie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro