Un număr de 1.000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului, reuniţi la Palatul Parlamentului în cadrul Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova, au votat, duminică, pentru eliminarea graniţelor birocratice între cele două state, informează un comunicat al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.
"Am convingerea că împreună punem astăzi cărămizi solide la garantarea bunăstării populaţiei din România şi Republica Moldova. Prin intermediul înfrăţirilor aşezăm temeliile durabile pentru o Românie capabilă. Conectăm localităţi, judeţe şi raioane pentru a conecta malurile de Prut", a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste.
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a participat şi el la Bucureşti la Conferinţa reprezentanţilor comunităţilor locale din România şi Republica Moldova . În discursul său de la tribuna Legislativului, Dorin Chirtoacă a spus că graniţa de la Prut dintre România şi Republica Moldova trebuie să „devină istorie”.
“Ar fi bine ca graniţa de la Prut să devină istorie!”, a afirmat primarul Chişinăului, în ropotele de aplauze din sală.
În discursului său, Ludovic Orban, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a ţinut să-i felicite pe tinerii din Platforma Unionistă Acţiunea 2012 pentru activitatea acestora în impunerea în spaţiul public a proiectului unionist.
“Când văd că o mână de tineri generează mai multe evenimente decât o fac ministerele, stau şi mă întreb ce fel de judecată e asta. Eu cred că un român când spune “Ţara mea!”, nu se referă doar la el, doar la soarta lui, ci la toţi românii; eu cred că un român care hotărăşte să intre în viaţa publică trebuie să înţeleagă că Unirea nu se face doar cu vorbe, ci şi cu resurse, cu infrastructură, cu punţi administrative – cum este cea a înfrăţirilor de astăzi -, cu punţi economice, cu punţi spirituale. Cred că după aceste alegeri locale, toţi cei care vor rămâne sau vor deveni români, trebuie să aibă un lucru în vedere: să ajute fraţii din Basarabia”, a declarat Ludovic Orban.
Deşi nu au bugete mari, primarii romani au alocat deja bani pentru primăriile din Republica Moldova. "Dacă ne gandim aşa niciodată nu este suficient de nimic, dar noi avem mai multe posibilitati”, a spus Vasilica Diaconu, primarul comunei Magurele (Prahova), localitate înfrăţită din anul 2013 cu satul Gura Galbenei din Moldova
La evenimentul de la Palatul Parlamentului europarlamentarii Norica Nicolai şi Cătălin Ivan au anunţat înfinţarea unui grup de lucru în Parlamentul European pentru integrarea Republicii Moldova
Prahova a fost reprezentată la Bucureşti de 30 de primari,delegaţia judeţului fiind condusă de Mircea Cosma,preşedintele CJ Prahova, de senatorul Augustin Mitu şi de consilierii judeţeni Ludmila Sfîrloagă şi Cătălin Niţă
Conferinţa a fost organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Grupul inter-parlamentar 'Prietenii Unirii', Institutul pentru Cultură şi Drepturi Europene şi în parteneriat cu Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni.