Vineri, 19 aprilie 2024 - 6:42:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Protest antiguvernamental la Chişinău: „Miliardul înapoi!”


4 mai 2015

Mii de moldoveni s-au adunat duminică în centrul Chişinăului la un miting organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr îndreptat împotriva derapajelor guvernării de la parcursul european şi încercărilor autorităţilor de a muşamaliza cazul jafului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, conform site-ului moldovean deschide.md.

Printre principalele revendicări ale manifestanţilor sunt, conform sursei citate, restituirea miliardului furat din bănci, demisia conducerii Procuraturii Generale, a Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel, Serviciului Vamal, Comisiei Naţionale de Integritate şi Consiliului Concurenţei, pentru a putea fi iniţiat un proces de reală reformă a acestor instituţii. De asemenea, participanţii vor să fie oprite atentatele la adresa presei şi a libertăţii de exprimare.

La protest au venit oameni din toate colţurile ţării. Potrivit organizatorilor, la miting s-au adunat peste 40.000 de oameni.

Presa din Republica Moldova transmite că protestatarii au scandat „Miliardul înapoi”, aluzie la cazul jafului, „Demisia”, „Jos Guvernul, Jos Parlamentul”!, „Jos Mafia!”, „Jos nepotul lui Ilici, agramatul Gaburici! (referire la premierul moldovean Chiril Gaburici - nr.)”, "La puşcărie".

Manifestanţii au pornit într-un marş al „netăcerii”, cum l-au denumit organizatorii, până la Universitatea de Medicină din Chişinău.

Participanţii la miting au adoptat unanim o rezoluţie prin care cer publicarea neîntârziată a raportului companiei Kroll, demisia conducerii unor importante instituţii ale statului, care ar împiedica investigaţia în cazul furtului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, precum şi pedepsirea tuturor celor care se fac vinovaţi de acest jaf, fără a ţine cont de funcţiile pe care le ocupă.

Organizatorii mitingului au dat guvernării un ultimatum de maxim două săptămâni pentru a întoarce cetăţenilor miliardul furat din circuitul bancar al Republicii Moldova, conform site-ului deschide.md. În caz contrar, a declarat un publicist şi dramaturg, oamenii ar trebui fie să intre în grevă generală, fie să ocupe clădirile guvernamentale, dar fără a folosi forţa fizică.

Mitinguri similare celui de la Chişinău au avut loc în mai multe oraşe din Europa, a transmis ProTV Chişinău.

La Paris, zeci de moldoveni au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima indignarea faţă de actuala guvernare. "Vrem Europa acasă", au scris moldoveni din străinătate într-un mesaj care însoţeşte o imagine de la un protest, în care pe fundal se vede Turnul Eiffel.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro