Soarta guvernului de la Chişinău rămâne incertă după ce Partidul Democrat a cerut miercuri seara demisia premierului Valeriu Streleţ (liberal-democrat), o condiţie ce ar permite 'resetarea' alianţei de guvernare, care, după arestarea lui Vlad Filat, a pierdut majoritatea parlamentară, relatează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.
În afară de PD, din alianţa de guvernare de la Chişinău mai fac parte Partidul Liberal Democrat (PLDM), al lui Valeriu Streleţ, preşedinte interimar al formaţiunii după arestarea lui Vlad Filat într-un megascandal de corupţie, şi Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu.
Democraţii, a declarat miercuri seară liderul PD, Marian Lupu, au obiecţii importante faţă de Valeriu Streleţ, deoarece acesta, în opinia lor, a acţionat în ultimul timp nu ca un prim-ministru, ci ca apărător al fostului său şef de partid Vlad Filat, arestat pentru acte de corupţie.
Acuzându-i pe liberal-democraţi de încălcarea acordului de constituire a alianţei, liderul PD a indicat că demisia premierului ar fi preferabilă demiterii prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie.
Premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ a respins acuzaţiile de corupţie ce îi sunt aduse de democraţi. După o şedinţă miercuri seara, la sediul PLDM, el calificat solicitarea democraţilor privind demisia sa ca pe o variantă de rezervă şi a declarat că o decizie în acest sens va fi anunţată înainte de sesiunea în plen a parlamentului. Acesta se va reuni joi pentru a supune la vot o moţiune de cenzură împotriva actualului guvern.
Valeriu Streleţ a mai precizat că formaţiunea sa ar fi de acord cu atragerea deputaţilor din grupul condus de Iurie Leancă în alianţa de guvernare.
Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmase anterior că formaţiunea nu va participa la votarea moţiunii de cenzură, dar nu a exclus totuşi ca guvernul premierului Valeriu Streleţ să fie demis pentru corupţie.
Cei trei deputaţi ai grupului fostului premier Iurie Leancă nu vor susţine nici ei moţiunea şi se vor abţine de la vot. Iurie Leancă a declarat că guvernul Streleţ este unul compromis, dar nu doreşte destabilizarea situaţiei şi deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Streleţ a fost semnată de 42 de deputaţi comunişti şi socialişti. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare cel puţin 51 de voturi.
Guvernul de la Chişinău stă pe un butoi de pulbere
29 octombrie 2015
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Cutremur la Teatrul „Toma Caragiu”. Andi Vasluianu, vizat de concedieri! Actorii şi angajaţii sar în apărarea directorului Mihaela Rus
-
Fost preot găsit spânzurat în podul casei
-
Sinaia, orasul cu care nu te poti plictisi! Protest împotriva abuzurilor din localitate!
-
Sfidare totală la Breaza. Hidro Prahova ia bani pe apă infestată, iar şeful ANPC este trimit la "treaba lui"
-
Cristina Deleanu, actriţa născută la Ploieşti, a plecat dintre noi. O viaţă dedicată scenei şi publicului
-
O zi pe an, şansă la vindecare, Ce se petrece la Ghighiu în Vinerea Luminată
-
Ziua Moaşei, sărbătorită cu emoţie la Maternitatea din Ploieşti
-
Prahoveni în stradă pentru reluarea turului II la prezidenţiale
-
Noapte fatală pe un drum din Prahova. Două vieţi pierdute într-un accident cumplit
-
Schimbare cu ecou la TCE Ploieşti. Directorul general se retrage strategic, pe fondul conflictului cu primăria
Anul - ediţia nr. 3751
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 mai 2025
Autentificare
Autentificare