Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:20:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Republica Moldova şi comerţul liber european


27 noiembrie 2013

Dacă, din punct de vedere politic, integrarea europeană presupune democratizarea totală a actului de guvernare şi eliberarea de orice formă meschină de şantaj rusesc, în plan economic, summit-ul de la Vilnius poate aduce Basarabiei, pentru început, intrarea în zona de comerţ liber, neîngrădit de taxe vamale.

Iata de ce consider absolut necesară buna informare a cetăţeanului basarabean cu privire la avantajele reale ale integrării europene, mai ales cele de natură economică, într-o vreme în care isteria comunistă de origine rusească şi-a consumat o nouă farsă pe străzile Chişinăului.

Vorbeam, într-un articol precedent, despre faptul că Uniunea Europeană înseamnă pentru Basarabia şi intrarea în zona de comerţ liber european, cu urmări reale şi consistente în ceea ce priveşte vandabilitatea produselor basarabene, care nu vor fi excluse de la raft pe criterii subiective, revanşarde, aşa cum este cazul regimului aplicat de Rusia vinului basarabean.

Practic, dacă summit-ul de la Vilnius va marca parafarea de către Republica Moldova a acordurilor de asociere şi a celui de liber schimb, acest lucru va însemna, în viitorul apropiat, posibilitatea eliminării restricţiilor tarifare pentru produsele basarabene în interiorul Uniunii Europene.

Acest eveniment va marca creşterea vânzării produselor moldoveneşti pe piaţa comună europeană. Act economic urmat de creşterea numărului locurilor de muncă datorat unei foarte probabile creşteri a cererii de produse basarabene în Europa.

Practic, conform unor documente ale Guvernului de la Chişinău, situaţia vânzărilor de produse moldoveneşti în afara graniţelor statului este următoarea, pentru primele nouă luni ale anului 2013: din valoarea totală a mărfurilor exportate (reprezentând 1719399.7 mii dolari SUA), 45,97% (adică 790410.8 mii dolari SUA) sunt exportate în Uniunea Europeană, iar numai 40,11% (însemnând 689719.7 mii dolari SUA) sunt vândute în ţările Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Iată, deja, în conformitate cu documentele oficiale ale statului basarabean, o mare minciună rusească este dezamorsată chiar fără a aduce în discuţie necesitatea parafării acordurilor de la Vilnius. Mărfurile basarabene nu sunt cumpărate, în principal, de ţările CSI şi, în special de Rusia. Marele „prieten” mincinos de la răsărit importă doar un total de 28,35% din totalul de 40,11% de mărfuri basarabene vândute în CSI. În timp ce România, o ţară cu un produs intern brut infinit mai mic decât al Rusiei, dar care este legată indisolubil de Basarabia, importă 17,75% din totalul mărfurilor basarabene vândute în Uniunea Europeană. Adică virează  în bugetul Basarabiei mai mult de jumătate din banii aduşi de Rusia prin cumpărarea produselor basarabene.

Şi asta, reţineţi, în condiţiile în care, actualmente, produsele basarabene sunt taxate suplimentar la intrarea în Uniunea Europeană şi, implicit, în România !

Dacă la Vilnius se va parafa cele două documente şi dacă vom grăbi, apoi, semnarea acestora, mărfurile basarabene nu vor mai suporta, în preţul lor, taxe vamale la intrarea în UE. Ceea ce le va face mai ieftine şi, implicit, mai atractive pentru cumpărătorul român şi european. Volumul vânzărilor va creşte proporţional, mai mulţi bani vor intra în Republica Moldova, economia basarabeană va fi stimulată să producă mai mult şi, pentru asta, va avea mai nevoie de mai mulţi lucrători.

În aceste condiţii, piaţa rusească va rămâne o mică tonetă pentru comerţul extern al Basarabiei, iar amintirea şantajului prohibiţionist aplicat de ruşi vinurilor basarabene va deveni o glumă de povestit nepoţilor.

Aşadar, dacă în Uniunea Europeană, respecţi standardele de calitate, produsele nu vor fi excluse de la raft pe criterii ce ţin de neînţelegerile sau nesupunerile şefilor de state.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro