Marţi, 26 martie 2019 - 4:22:31
EUR
EURO = 4.7538 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.2013 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Republica Moldova şi comerţul liber european


27 noiembrie 2013

Dacă, din punct de vedere politic, integrarea europeană presupune democratizarea totală a actului de guvernare şi eliberarea de orice formă meschină de şantaj rusesc, în plan economic, summit-ul de la Vilnius poate aduce Basarabiei, pentru început, intrarea în zona de comerţ liber, neîngrădit de taxe vamale.

Iata de ce consider absolut necesară buna informare a cetăţeanului basarabean cu privire la avantajele reale ale integrării europene, mai ales cele de natură economică, într-o vreme în care isteria comunistă de origine rusească şi-a consumat o nouă farsă pe străzile Chişinăului.

Vorbeam, într-un articol precedent, despre faptul că Uniunea Europeană înseamnă pentru Basarabia şi intrarea în zona de comerţ liber european, cu urmări reale şi consistente în ceea ce priveşte vandabilitatea produselor basarabene, care nu vor fi excluse de la raft pe criterii subiective, revanşarde, aşa cum este cazul regimului aplicat de Rusia vinului basarabean.

Practic, dacă summit-ul de la Vilnius va marca parafarea de către Republica Moldova a acordurilor de asociere şi a celui de liber schimb, acest lucru va însemna, în viitorul apropiat, posibilitatea eliminării restricţiilor tarifare pentru produsele basarabene în interiorul Uniunii Europene.

Acest eveniment va marca creşterea vânzării produselor moldoveneşti pe piaţa comună europeană. Act economic urmat de creşterea numărului locurilor de muncă datorat unei foarte probabile creşteri a cererii de produse basarabene în Europa.

Practic, conform unor documente ale Guvernului de la Chişinău, situaţia vânzărilor de produse moldoveneşti în afara graniţelor statului este următoarea, pentru primele nouă luni ale anului 2013: din valoarea totală a mărfurilor exportate (reprezentând 1719399.7 mii dolari SUA), 45,97% (adică 790410.8 mii dolari SUA) sunt exportate în Uniunea Europeană, iar numai 40,11% (însemnând 689719.7 mii dolari SUA) sunt vândute în ţările Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Iată, deja, în conformitate cu documentele oficiale ale statului basarabean, o mare minciună rusească este dezamorsată chiar fără a aduce în discuţie necesitatea parafării acordurilor de la Vilnius. Mărfurile basarabene nu sunt cumpărate, în principal, de ţările CSI şi, în special de Rusia. Marele „prieten” mincinos de la răsărit importă doar un total de 28,35% din totalul de 40,11% de mărfuri basarabene vândute în CSI. În timp ce România, o ţară cu un produs intern brut infinit mai mic decât al Rusiei, dar care este legată indisolubil de Basarabia, importă 17,75% din totalul mărfurilor basarabene vândute în Uniunea Europeană. Adică virează  în bugetul Basarabiei mai mult de jumătate din banii aduşi de Rusia prin cumpărarea produselor basarabene.

Şi asta, reţineţi, în condiţiile în care, actualmente, produsele basarabene sunt taxate suplimentar la intrarea în Uniunea Europeană şi, implicit, în România !

Dacă la Vilnius se va parafa cele două documente şi dacă vom grăbi, apoi, semnarea acestora, mărfurile basarabene nu vor mai suporta, în preţul lor, taxe vamale la intrarea în UE. Ceea ce le va face mai ieftine şi, implicit, mai atractive pentru cumpărătorul român şi european. Volumul vânzărilor va creşte proporţional, mai mulţi bani vor intra în Republica Moldova, economia basarabeană va fi stimulată să producă mai mult şi, pentru asta, va avea mai nevoie de mai mulţi lucrători.

În aceste condiţii, piaţa rusească va rămâne o mică tonetă pentru comerţul extern al Basarabiei, iar amintirea şantajului prohibiţionist aplicat de ruşi vinurilor basarabene va deveni o glumă de povestit nepoţilor.

Aşadar, dacă în Uniunea Europeană, respecţi standardele de calitate, produsele nu vor fi excluse de la raft pe criterii ce ţin de neînţelegerile sau nesupunerile şefilor de state.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(323 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro