Joi, 28 martie 2024 - 9:47:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mihai Viteazul, la „Masa Puternicilor Lumii”


7 martie 2016


„Încă din copilăria mea petrecută în Maramureş, unde m-am şi născut într-o zi istorică, la 1 Decembrie 1945, am rămas cu pasiunea pentru istoria neamului românesc, pentru Mihi Viteazul în special, primul unificator de ţară, un voievod respectat de toate marile personalităţi ale timpului. Undeva, în marile muzee, gândeam eu, trebuie să existe un tablou cu el, alături de puternicii lumii…

 Acest aşa-zis noroc, l-am avut, nu cu mult timp în urmă, la Muzeul Prado din Madrid, unde am descoperit un tablou de mari dimensiuni -  tip banner, cum  spunem noi acum - ,tablou numit în istorie “Masa Puternicilor Lumii”. Pe imensa pânză, lungă de 9,8m şi cu o lăţime de 2,30m, se află la o masă, împreună cu diverşi încoronaţi, regine, duci, prinţese şi alte personaje, regii Henric al IV-lea al Franţei, Rudolf la II-lea al Austriei, Filip al II-lea al Spaniei şi… Mihai Viteazul al Ţării Româneşti, aflat chiar în centrul tabloului.

Împreună cu alte fundaţii din România am încercat să cumpărăm acest tablou, dar nu am reuşit datorită faptului că aici se află singura reprezentare a lui Filip al II-lea al Spaniei. Nu am abandonat însă ideea şi, cu ajutorulprietenilor mei de la Munchen şi cu firma Siemens am reuşit să facem o copie a celebrului tablou, folosind proceduri electronice speciale, astfel încât reproducerea sa nu sufere din punct de vedere calitativ”, mărturiseşte Mircea Cosma, preşedintele Societăţii cultural-istorice “Mihai Viteazul” Ploiesti.

Această excepţională reproducere foto, pe o hârtie specială, a fost donată, recent, copiilor Gimnaziului „Adrian Păunescu” din Copăceni, satul de baştină al Poetului, cadou primit cu multă emoţie şi căldură de copii şi conducerea gimnaziului.



Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro