Luni, 23 aprilie 2018 - 8:35:08
EUR
EURO = 4.6606 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7886 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

ReUnirea Basarabiei cu România, prin artă


16 aprilie 2018

Aceasta este speranţa, mărturisită de  artista basarabeancă Inga Edu, cu prilejul vernisajului expoziţiei sale de Pictură-Grafică, găzduită de Galeriile de artă din Ploieşti, care poate fi vizitată până la sfârşitul lunii aprilie.

Tânăra artistă venită din stânga Prutului este, de altfel, foarte cunoscută şi apreciată pe meleagurile prahovene, unde a deschis peste 30 de expoziţii personale şi de grup, ea fiind şi o participantă constantă la Tabăra anuală de pictură şi sculptură ”Vasile Grigore” din satul prahovean Hârsa, unde există o biserică fondată in anul 1866.

Inga Edu s-a născut pe 19 iulie 1978, în oraşul Chişinău – Moldova. Şi-a făcut studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”, după care a urmat cursurile Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din capitala ţării. ”Se pare că talentul la pictură îl moştenesc de la bunica, dar cei care m-au îndrumat şi sprijinit să-mi cultiv acest talent au fost părinţii mei.  Deşi profesia asta nu este prea rentabilă în Moldova, eu continui totuşi să pictez. În opinia mea, Arta este o lume aparte, care îţi dă o satisfacţie spirituală, care-i mai importantă decât banii. Prima ”personală” am avut-o la 21 de ani,  abia ieşită de pe băncile facultăţii. Dar cea mai mari realizare cred că a fost seria de expoziţii organizate la Bucureşti: două – la Palatul Şuţu şi una la Cercul Militar. Lucrări semnate de mine au mai fost prezentate şi în expoziţii din Italia, SUA, Canada, Austria, Ungaria, Rusia, Norvegia…Acum, iată, revin cu plăcere în România, în Prahova şi în Ploiesti, cu o nouă expoziţie, majoritatea lucrărilor fiind expuse în premieră la Ploieşti. În activitatea mea de aproape două decenii am avut ocazia să vizitez numeroase ţări, dar vă mărturisesc, cu sinceritate, că nicăieri nu m-am simţit mai bine ca în mijlocul românilor mei din Patria-Mamă. Aici, în Prahova - poate cel mai frumos judeţ din ţară – mă simt cu adevărat ca acasă. De altfel, din anul 2004, am devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) România, filiala Ploieşti, iar din 2008 – şi membru al UAP din R. Moldova. Nu ştiu dacă aţi remarcat faptul că multe dintre lucrările expuse sunt de primăvară. Eu am văzut acest anotimp încă din iarnă, care a fost aşa de lungă şi grea, of, bine că a trecut! De fapt, principala mea sursă de inspiraţie este natura, oamenii şi oraşele vechi…”mărturiseşte artista.

Inga Edu are la activ trei importante premii şi numeroase prezenţe la expoziţii deschise în Chişinău, Bucureşti, Florenţa (Italia) şi Heviz (Ungaria), precum şi lucrări în colecţii particulare din numeroase ţări, precum SUA, Canada, Austria, Rusia, Norvegia ş.a.

Dintre premiile obţinute, menţionez doar două: Premiul Uniunii Latine pentru tineri artisti plastici, Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru prezentarea grafică a colecţiei ”Scriitori basarabeni contemporani” şi Premiul ”Clubul Rotari Ro”.

O remarcă specială, reţinută în biografia artistei, este cea făcută, nu demult, de către cunoscutul critic de artă bucureştean Corneliu Ostahie: „Inga Edu este o artistă în plină formare, care a atins deja maturitatea expresiei artistice ce o va consacra cu siguranţă atât în pictura românească, cât şi, prin extensie, în pictura moldovenească şi cea europeană. Este o pictură de foarte bună factură, racordată la tradiţiile artei plastice româneşti şi moldoveneşti, deopotrivă, ataşată însă şi de esteticile unor curente şi tendinţe europene sau globale, considerate astăzi revolute, cum ar fi impresionismul. Lucrările sale au ca temă toate genurile plastice ale picturii: peisajul, portretul, nudul, compoziţia... Inga Edu imprimă lucrărilor pictate în tehnica uleiului, dar, într-o măsură chiar mai mare, şi pastelurilor sale o amprentă pronunţat personală, care reuşeşte să ajungă la destinatarii săi”.

Cuvinte la fel de elogioase la adresa artistei au fost rostite şi la Ploieşti, cu prilejul vernisajului expoziţiei sale.

Marcel Bejgu – preşedintele filialei Prahova a UAP din România: ” Inga Edu ne onorează, în fiecare an, cu prezenţa sa in mijlocul pictorilor ploieşteni. Multe dintre lucrările ei şi ale altor artişti de peste Prut sunt expuse permanent în Galeriile de Artă, precum şi în diverse saloane de artă din Prahova. Semn că noi, artiştii, am luat-o înaintea oamenilor politici, realizând Unirea prin artă a celor două state româneşti”.

Florin Sicoe – directorul Muzeului de Artă Ploieşti: ”Pe Inga - o mare Doamnă a picturii basarabene – o cunosc de ani buni, timp în care am constatat că artista revine la Ploieşti cu noi surprize stilistice. Remarc, în special, hărnicia, perseverenţa şi talentul său în folosirea culorilor vii, cu care ea caută noi căi de exprimare artistică. Sunt convins că şi în viitor Inga o să ne ofere  noi şi noi surprize”.

La rândul său, prof.Nicolae Dumitrecu, a spus: ”De ani buni sunt nelipsit de la expozitiile doamnei Inga Edu. Ceea ce am vazut acum îmi dă un semnal pozitiv, prin faptul că artista şi-a îmbogăţit stilistica. Am admirat câteva portrete extreme de expresive, de asemenea o serie de peisaje tulburătoare, în mişcare de data aceasta, precum şi alternanţa coloristică centrată pe subiectul principal, făra să distoneze. Remarcabilă mi s-a părut ştiinţa asezării în echilibru a culorilor, atunci când ştie că subiectul e promiţător”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(377 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa luati o hotarare importanta in legatura cu evolutia unei relatii. Puteti sa va bazati pe intuitie. Sunt sanse ca decizia pe care o luati astazi sa se dovedeasca inspirata. Puteti realiza tot ce v-ati propus pentru azi, cu conditia sa actionati cu calm si sa aveti rabdare. In aceasta perioada succesul depinde in mare masura de buna colaborare cu cei din jur taur La locul de munca, superiorii va apreciaza seriozitatea si ideile constructive. Nu este exclus sa se discute despre o marire de salariu. Puteti sa faceti planuri si investitii pe termen lung, profitand de conjunctura astrala favorabila din aceasta perioada. Oricat ati fi de ocupat in plan profesional, va sfatuim sa nu ii neglijati pe cei dragi
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei aveti sanse sa va faceti remarcat la locul de munca sau in afaceri. S-ar putea, insa, sa provocati invidia unor colegi sau a unor concurenti. Este posibil sa aveti o discutie aprinsa cu persoana iubita, care va reproseaza ca dedicati prea mult timp activitatii profesionale si neglijati relatia sentimentala. Ar fi bine sa va straduiti sa acordati mai multa atentie partenerului de viata si vietii de familie. rac Este momentul sa va ocupati de situatia financiara. Partenerul de viata va sustine si, actionand impreuna, sansele de reusita sunt mai mari. Este posibil sa aveti de semnat documente oficiale. Nu se intrevad probleme deosebite, dar va sfatuim sa fiti prudent.Astazi va puteti baza pe intuitie.
LEU FECIOARA:
leu Sunt sanse sa puneti la punct o colaborare avantajoasa, care ar putea sa va aduca venituri frumoase pentru o buna perioada de timp de acum inainte. O ruda mai varstnica ar putea incerca sa se amestece in viata dumneavoastra. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va straduiti sa reactionati cu diplomatie.Relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa fie din ce in ce mai bune fecioara Profunzimea ideilor si ambitia de care dati dovada azi va pot fi de mare ajutor in activitatea profesionala si in afaceri. Sunteti capabil sa rezolvati destul de usor toate problemele profesionale sau din camin. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont si de opiniile celor din jur. Evitati speculatiile de orice fel!
BALANTA: SCORPION
balanta La locul de munca sau in afaceri este un moment favorabil pentru a va ocupa de proiecte dificile. Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de aceasta ocazie pentru a face mari pasi inainte. Colegii sau partenerii de afaceri va sustin, impresionati de entuziasmul si optimismul de care dati dovada. Relatiile cu familia ar trebui sa fie foarte bune. scorpion Este o zi prielnica schimbarilor importante pe plan profesional. Este posibil sa vi se propuna o calatorie in strainatate pentru un curs de perfectionare sau o alta activitate menita sa va largeasca orizontul profesional. Aveti ocazia sa negociati contracte avantajoase si sa faceti cunostinta cu persoane importante. Eastrolog.ro va recomanda sa nu neglijati odihna, chiar daca sunteti invitat la o intrunire cu prietenii.
SAGETATOR: CAPRICORN
sagetator Pot aparea schimbari neasteptate la locul de munca sau in afaceri.Este o zi favorabila studiului, comunicarii si calatoriilor in interes profesional. In tot ce faceti, eastrolog.ro va sugereaza sa contati pe sprijinul familiei si al prietenilor apropiati. Azi este recomandat sa nu va asumati riscuri capricorn Se pare ca traversati o perioada favorabila in plan profesional. Superiorii va apreciaza realizarile si nu este exclus sa fiti recompensat. In a doua parte a zilei este posibil sa nu fiti in cea mai buna forma si sa aveti senzatia ca va lipseste energia. Nu este cazul sa va ingrijorati, dar ar fi bine sa va odihniti mai mult.
VARSATOR: PESTI:
varsator Azi aveti sanse mari sa rezolvati o problema financiara care a afectat bugetul familiei in ultima vreme. Exista riscul ca o discutie in contradictoriu cu o femeie mai in varsta sa degenereze in cearta. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti cat mai diplomat si sa va pastrati calmul.Comunicarea sincera si deschisa va ajuta sa consolidati relatiile cu cei apropiati si sa va faceti noi prieteni. pesti La locul de munca sau in afaceri este posibil sa aveti cateva intruniri importante si sunt sanse ca majoritatea sa se dovedeasca fructuoase. In prima parte a zilei s-ar putea sa primiti o veste buna, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati planurile pentru maine. Ar putea fi o zi destul de agitata si stresanta. Aveti grija sa nu va varsati nervii acasa, in familie!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro