Vineri, 26 aprilie 2024 - 12:01:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ReUnirea Basarabiei cu România, prin artă


16 aprilie 2018

Aceasta este speranţa, mărturisită de  artista basarabeancă Inga Edu, cu prilejul vernisajului expoziţiei sale de Pictură-Grafică, găzduită de Galeriile de artă din Ploieşti, care poate fi vizitată până la sfârşitul lunii aprilie.

Tânăra artistă venită din stânga Prutului este, de altfel, foarte cunoscută şi apreciată pe meleagurile prahovene, unde a deschis peste 30 de expoziţii personale şi de grup, ea fiind şi o participantă constantă la Tabăra anuală de pictură şi sculptură ”Vasile Grigore” din satul prahovean Hârsa, unde există o biserică fondată in anul 1866.

Inga Edu s-a născut pe 19 iulie 1978, în oraşul Chişinău – Moldova. Şi-a făcut studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”, după care a urmat cursurile Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din capitala ţării. ”Se pare că talentul la pictură îl moştenesc de la bunica, dar cei care m-au îndrumat şi sprijinit să-mi cultiv acest talent au fost părinţii mei.  Deşi profesia asta nu este prea rentabilă în Moldova, eu continui totuşi să pictez. În opinia mea, Arta este o lume aparte, care îţi dă o satisfacţie spirituală, care-i mai importantă decât banii. Prima ”personală” am avut-o la 21 de ani,  abia ieşită de pe băncile facultăţii. Dar cea mai mari realizare cred că a fost seria de expoziţii organizate la Bucureşti: două – la Palatul Şuţu şi una la Cercul Militar. Lucrări semnate de mine au mai fost prezentate şi în expoziţii din Italia, SUA, Canada, Austria, Ungaria, Rusia, Norvegia…Acum, iată, revin cu plăcere în România, în Prahova şi în Ploiesti, cu o nouă expoziţie, majoritatea lucrărilor fiind expuse în premieră la Ploieşti. În activitatea mea de aproape două decenii am avut ocazia să vizitez numeroase ţări, dar vă mărturisesc, cu sinceritate, că nicăieri nu m-am simţit mai bine ca în mijlocul românilor mei din Patria-Mamă. Aici, în Prahova - poate cel mai frumos judeţ din ţară – mă simt cu adevărat ca acasă. De altfel, din anul 2004, am devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) România, filiala Ploieşti, iar din 2008 – şi membru al UAP din R. Moldova. Nu ştiu dacă aţi remarcat faptul că multe dintre lucrările expuse sunt de primăvară. Eu am văzut acest anotimp încă din iarnă, care a fost aşa de lungă şi grea, of, bine că a trecut! De fapt, principala mea sursă de inspiraţie este natura, oamenii şi oraşele vechi…”mărturiseşte artista.

Inga Edu are la activ trei importante premii şi numeroase prezenţe la expoziţii deschise în Chişinău, Bucureşti, Florenţa (Italia) şi Heviz (Ungaria), precum şi lucrări în colecţii particulare din numeroase ţări, precum SUA, Canada, Austria, Rusia, Norvegia ş.a.

Dintre premiile obţinute, menţionez doar două: Premiul Uniunii Latine pentru tineri artisti plastici, Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru prezentarea grafică a colecţiei ”Scriitori basarabeni contemporani” şi Premiul ”Clubul Rotari Ro”.

O remarcă specială, reţinută în biografia artistei, este cea făcută, nu demult, de către cunoscutul critic de artă bucureştean Corneliu Ostahie: „Inga Edu este o artistă în plină formare, care a atins deja maturitatea expresiei artistice ce o va consacra cu siguranţă atât în pictura românească, cât şi, prin extensie, în pictura moldovenească şi cea europeană. Este o pictură de foarte bună factură, racordată la tradiţiile artei plastice româneşti şi moldoveneşti, deopotrivă, ataşată însă şi de esteticile unor curente şi tendinţe europene sau globale, considerate astăzi revolute, cum ar fi impresionismul. Lucrările sale au ca temă toate genurile plastice ale picturii: peisajul, portretul, nudul, compoziţia... Inga Edu imprimă lucrărilor pictate în tehnica uleiului, dar, într-o măsură chiar mai mare, şi pastelurilor sale o amprentă pronunţat personală, care reuşeşte să ajungă la destinatarii săi”.

Cuvinte la fel de elogioase la adresa artistei au fost rostite şi la Ploieşti, cu prilejul vernisajului expoziţiei sale.

Marcel Bejgu – preşedintele filialei Prahova a UAP din România: ” Inga Edu ne onorează, în fiecare an, cu prezenţa sa in mijlocul pictorilor ploieşteni. Multe dintre lucrările ei şi ale altor artişti de peste Prut sunt expuse permanent în Galeriile de Artă, precum şi în diverse saloane de artă din Prahova. Semn că noi, artiştii, am luat-o înaintea oamenilor politici, realizând Unirea prin artă a celor două state româneşti”.

Florin Sicoe – directorul Muzeului de Artă Ploieşti: ”Pe Inga - o mare Doamnă a picturii basarabene – o cunosc de ani buni, timp în care am constatat că artista revine la Ploieşti cu noi surprize stilistice. Remarc, în special, hărnicia, perseverenţa şi talentul său în folosirea culorilor vii, cu care ea caută noi căi de exprimare artistică. Sunt convins că şi în viitor Inga o să ne ofere  noi şi noi surprize”.

La rândul său, prof.Nicolae Dumitrecu, a spus: ”De ani buni sunt nelipsit de la expozitiile doamnei Inga Edu. Ceea ce am vazut acum îmi dă un semnal pozitiv, prin faptul că artista şi-a îmbogăţit stilistica. Am admirat câteva portrete extreme de expresive, de asemenea o serie de peisaje tulburătoare, în mişcare de data aceasta, precum şi alternanţa coloristică centrată pe subiectul principal, făra să distoneze. Remarcabilă mi s-a părut ştiinţa asezării în echilibru a culorilor, atunci când ştie că subiectul e promiţător”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro