Vineri, 19 aprilie 2024 - 4:18:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce a pictat, pe pereţii unei hale din oraşul Padova, un student basarabean?


24 noiembrie 2016


 

Luca Alexei, student al Universităţii Pedagogice „Ion Creangă” din Chişinău, a realizat pe pereţii unei hale din oraşul Padova, Italia, câteva picturi murale inedite. Acestea cuprind scene din lumea copilăriei, dar şi chipul Slăvitului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

 

 

Solicitat de către un reporter de la Curentul.md, Alexei Luca a povestit de unde a i-a venit propunerea de a picta secvenţe din Istoria românilor într-un oraş din Italia.

„Am fost recomandat de către părintele Vasile Ciobanu din satul meu natal, părintelui Vasile Corja, care slujeşte în biserica în curtea căreia se află, in acest moment, picturile murale. Prin intermediul picturilor mele am redat, de fapt, tradiţiile şi cultura noastră românească. Am dorit astfel să aduc un pic mai aproape de numeroşii moldoveni din Italia, o parte din tradiţiile de acasă”, a spus el. „Am început lucrul pe 11 octombrie si am terminat pe data de 11 noiembrie, exact cu o zi înainte de Sfinţirea Bisericii „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din Padova, Italia. Au fost trei compoziţii. Prima, reflectă păstorul cum îşi protejează familia, în care sunt redate  tradiţiile oamenilor de la ţară, care ştiu şi să muncească, dar şi să sărbătorească. Într-o altă  pictură sunt reflectate poveştile noastre, personaje cu diferite caractere şi emoţii. Şi, bineînţeles, nu putea lipsi figura marelui domnitor moldovean Ştefan cel Mare şi Sfînt, bisericile şi mănăstirile ctitorite de Măria Sa”, a mai adăugat el.

 

 

Totodată, tînărul a mai mărturist faptul că această experienţă a fost nouă pentru el, dar una destul de interesantă.„ Cu acest prilej, am cunoscut oameni noi. În special, am întîlnit o familie tare grozavă care m-a ajutat foarte mult, prin faptul că m-a găzduit cîteva zile. De la ei am aflat  multe lucruri frumoase şi interesante despre oraşul Padova. De asemenea, am avut ocazia să cunosc şi artişti locali de acolo. Ulterior, au apărut şi unele comenzi, semn că italienilor le-au  plăcut picturile mele”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro