Joi, 25 aprilie 2024 - 3:30:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Republica Moldova semneaza astazi Acordul de Asociere cu UE


27 iunie 2014

Republica Moldova se asociază astăzi cu cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi începe un parteneriat pe termen lung, care ar putea duce la integrarea în blocul comunitar. Chişinăul va semna documentul oficial care poziţionează Moldova de peste Prut pe drumul european, nu doar la nivel economic, ci şi la nivel politic.

Odată cu semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber-schimb. Acest lucru înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.

Pe 15 mai, guvernul de la Chişinău a fost primit de Comisia Europeană, la Bruxelles. Scopul declarat al şedinţei comune a fost finalizarea textului Acordului de Asociere şi Liber Schimb. Reuniunea a însemnat, însă, şi un mesaj politic clar, în contextul în care presiunile Moscovei asupra Chişinăului, mai ales la nivel economic, au crescut constant în ultimul an.

Semnarea acordului de asociere este un pas important spre integrarea în Uniunea Europeană, dar Republica Moldova mai are multe de făcut pentru a ajunge acolo. România, de exemplu, a avut nevoie de 12 ani pentru acest lucru, de la semnarea acordului de asociere cu UE, în 1995, până la aderarea care a avut loc la 1 ianuarie 2007.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro