Două documente interne ale Uniunii Europene sunt acum pe masa decidenţilor de la Bruxelles, anunţă EUObserver, informaţia fiind preluată de portalul infoprut.ro, ideea de bază fiind legată de un lobby puternic pe care, în următoarele luni, Europa să-l facă asupra Republicii Moldova. Se mai arată faptul că unul dintre aceste documente, intitulat „20 de puncte ale Parteneriatului Estic post-Vilnius”, a fost elaborat de Suedia, la idee raliindu-se Germania, Polonia şi Marea Britanie. Planul prevede ca în următoarele luni să fie angajaţi experţi în lobby, aceştia urmând să acţioneze pentru contracararea dezinformării la care este supusă populaţia din Republica Moldova, încât influenţa rusească în zonă să scadă. Concomitent, planul mai prevede ca un număr mare de înalţi funcţionari de la Bruxelles să viziteze, de acum încolo, Chşinăul, la care se va adăuga prezenţa unor demnitari din Vest în Republica Moldova. Toate acestea sunt necesare pentru ca Moldova să rămână conectată la parcursul european şi nimeni să n-o deturneze de la acest drum, având în vedere că în 2014, mai precis în luna august, Chişinăul urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE.
Un expert în problema transnistreană, politologul Oazu Nantoi, de la Chişinău, a declarat pentru portalul publika.md că anul 2014 ar putea fi unul foarte riscant pentru Republica Moldova, tocmai din cauza influenţelor nefaste ale Rusiei asupra Moldovei, în condiţiile în care Moscova nu vede deloc cu ochi buni apropierea celui de-al doilea stat românesc de Uniunea Europeană. Unealta pe care Rusia o foloseşte împotriva Moldovei este chiar Transnistria, consideră Oazu Nantoi. Ce s-a întâmplat, zilele trecute, cu directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol dovedeşte clar acest fapt. "Federaţia Rusă, care utilizează aşa-zisa Transnistrie ca o unealtă unde cetăţenii noştri sunt ostaticii acestei situaţi, poate iniţia nişte provocări mult mai grave decât ceea ce s-a întâmplat cu domnul Iovcev", crede politologul de la Chişinău. Acesta se aşteaptă ca Rusia să acţioneze în aşa fel, încât să pună piedici Moldovei, până la semnarea Acordului de Asociere.
Planul Uniunii Europene pentru Republica Moldova: contracararea influenţei ruse asupra Chişinăului
9 februarie 2014
- Tags:
- directorul,
- europa,
- bruxelles,
- britanie,
- chisinau,
- romanesc,
- parteneriatului
Din aceeaşi categorie:
Startul ReUnirii a fost dat la Gura Galbenei, în Moldova, localitate înfrăţită cu Măgurele (Prahova)

Top articole
-
Pianista Ioana Maria Lupaşcu a plecat să cânte îngerilor! Avea numai 45 de ani!
-
Un consilier local PSD din Breaza şi-a pierdut mandatul!
-
Duminica fotbalului feminin din Prahova
-
Cine l-a supărat pe primarul Volosevici?
-
Ploieştiul poate rămâne fără căldură în această iarnă! Inconştienţa primarului Volosevici
-
Petrolul rămâne fără directorul executiv! Bodnari a semnat cu U Cluj!
-
A început Happy Market la Sinaia, o nouă ediţie a celui mai interesant festival de...cumpărături
-
FOTO/ VIDEO Ca la Ploiesti: Finul în vacanţă, naşul inspectează lucrările de pe Bulevard!
-
A.D.I. DEŞEURI - PRAHOVA, ASOCIAŢIA ECOTIC şi UNITED WASTE SOLUTIONS S.R.L. demarează campania de conştientizare şi colectare a deşeurilor DEEE
-
Municipiul Câmpina NU este inclus pe lista oraşelor unde vor fi interzise carnea, laptele şi maşinile
Anul - ediţia nr. 3319
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2023 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 septembrie 2023
Autentificare
Autentificare