Pe 22 martie curent, în regiunea autonomă Găgăuzia din sudul R.Moldova vor avea loc alegeri pentru desemnarea guvernatorului ( başcanului), care va conduce autonomia timp de 4 ani. Cea mai vizibilă candidatură pare a fi Irina Vlah, susţinută de socialişti, ai căror lider, Igor Dodon, apărea pe afişele din recenta campanie parlamentară alături de liderul rus Vladimir Putin. Elocvent în acest sens este faptul că Irina Vlah foloseşte în campania sa electorală şi o poză făcută cu preşedintele Dumei de Stat de la Moscova, Serghei Narîşkin.
Începând de săptămâna trecută, campania electorală pentru funcţia de başcan al autonomiei găgăuze s-a activizat, odată cu organizarea unui concert electoral la Ceadîr-Lunga, la care a participat cântăreţul rus Oleg Gazmanov. Evenimentul, ca şi campania electorală, a trezit atenţia postului Rossia 1 care, dintre cei 12 prezumtivi candidaţi independenţi, a prezentat-o doar pe candidata Irina Vlah şi doar punctul de vedere al socialiştilor, pe un fundal al mulţimii care flutura drapele ruseşti, alături de cele ale autonomiei.
Analistul Mihail Sircheli din Comrat afirmă că mass-media de la Moscova sunt mai influente pentru etnicii găgăuzi decât cele din regiune. El crede că anumite forţe politice sunt interesate ca cei din Găgăuzia să discute despre subiecte geopolitice decât despre problemele reale, cum sunt cele economice, sociale, de infrastructură ş.a.“Toate resursele politice ale Partidului Socialiştilor în ţară şi în afara ţării, am în vedere la Moscova, o sprijină pe doamna Irina Vlah. Având aceasta în vedere, cred că ea are destule şanse, pentru că ştiţi că electoratul din UTA Găgăuzia este în proporţie de 90% pro-rus şi aici nu este important ce spune candidatul, dar electoratul, majoritar vorbitor de limbă rusă, se uită la ce spune Rusia care, în acest caz, a arătat cu degetul că Irina Vlah este candidatul potrivit şi asta a mărit şansele sale la aceste alegeri”, susţine analistul.
Cu toate acestea, candidaţii s-au divizat, unii sunt pentru vectorul proeuropean, ceilalţi pentru Uniunea Vamală. Cu UE este candidatul Nicolai Dudoglo, susţinut de Partidul Democrat, ca şi Alexandru Stoianoglo, ceilalţi, marea majoritate, sunt pentru Uniunea Vamală. Cei mai activi sunt, pe lângă Irina Vlah, alţi patru candidaţi: preşedinintele raionului Ceadîr-Lunga, Serghei Buzadji, candidatul susţinut de Partidul Democrat, Nicolai Dudoglo şi Valeri Ianioglo, fostul adjunct al başcanului actual.
Cert este faptul că Rusia se implică serios în soarta Republicii Moldova încă din anul 1991, odată formarea acestui stat artificial, total dependent de resursele energetic ruseşti, cu deosebire de gaze. Şi atunci când Chişinăul “iese din front”, Moscova face tot felul de presiuni şi sancţiuni, cele mai cunoscute fiind embargoul la fructele şi vinurile moldoveneşti.
De asemenea, nu mai este niciun secret faptul că ruşii finanţează câteva partide, iar oligarhii moldoveni nu par a fi interesaţi de procesul de integrare europeană, ei având afaceri ascunse cu Rusia. Ca şi noul premier Chiril Gaburici care, deşi a declarat că susţine integrarea europeană, el este mai mult o “marionetă” în mâinile oligarhilor. De altfel, el a refuzat să critice acţiunile Rusiei în Ucraina, invitându-i pe separatistii moldoveni la un „dialog constructiv”!?! Această invitaţie este însă neluată în seamă de UTA Găgăuzia, ca să nu mai amintim de Transnistria, amândouă ameninţând, deseori, cu separarea de Chişinău şi alipirea la Rusia.
Tare ne este teamă că toate acţiunile Rusiei pregătesc terenul pentru destabilizarea zonei, proftând şi de brambureala politică de la Chişinău. Idee susţinută şi de jurnalista Natalia Morari care, pe blogul ei, notează: „Ţara noastră se dezintegrează şi nimeni nu împiedică acest lucru”.
În acest context este de neînţeles atitudinea României faţă de Găgăuzia care, în loc să iniţieze contacte cu agricultorii agricultorii găgăuzi, aflaţi la doi paşi de ţara noastră, abia a deschis un Centru de informare la Comrat! Mult prea puţin, mai ales că găgăuzii ar trebui doar să treacă Prutul cu produsele lor, in loc să meargă la ruşi.