Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:46:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, în prag de acreditare internaţională


12 ianuarie 2014

Republica Moldova are 17 universităţi de stat şi 14 particulare. Poate cea mai cunoscută dintre aceste universităţi, cea de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu”, s-a bucurat de vizita dlui Did Gordon, preşedintele Asociaţiei Şcolilor Medicale din Europa, aflat în componenţa unui grup de experţi europeni, pentru o vizită de documentare la Chişinău. Concluzia acestui prestigios grup de experţi, după ce s-au analizat programul de studii, metodele de predare şi modul de susţinere a examenelor, a fost măgulitoare: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” din Chişinău s-ar putea număra printre cele mai prestigioase instituţii de profil din Europa. În opinia lor, universitatea a făcut progrese importante şi ar putea primi, în curând, acreditare internaţională. O opinie asemănătoare a avut şi dl. Ştefan Lingren, preşedintele Federaţiei Mondiale pentru Educaţie Medicală, care a spus: ”Această universitate întruneşte toate condiţiile pentru recunoaşterea internaţională în domeniul formării profesionale a medicilor”.

Preşedintele Asociaţiei Şcolilor Medicale din Europa, dl. Did Gordon, a mai vizitat universitatea acum patru ani. El spune că, între timp, aici s-au produs schimbări impresionante. "În Moldova se produc schimbări spre bine, atipice pentru ţările postsovietice. Există trecerea necesară de la studiile teoretice la cele postuniversitare. Lucrul acesta le permite absolvenţilor voştri să-şi perfecţioneze cunoştinţele", a subliniat înaltul oaspete.
Conducerea instituţiei speră că, într-un viitor apropiat, absolvenţii Unversităţii de Medicină vor putea activa fără impedimente în ţările din Occident. "Aceasta ne inspiră optimisul că absolvenţii noştri vor fi uşor încadraţi în activitate pe specialitate în toate ţările membre ale UE şi peste ocean", a declarat rectorul Universităţii de Medicină, Ion Ababii.

"Această acreditare internaţională va avea un răsunet fără doar şi poate. În primul rând, vom fi citaţi în calitate de universitate care are aceleaşi drepturi ca şi toate universităţile acreditate internaţional, ne va creşte imaginea pe plan internaţional", a punctat vice-rectorul Universităţii de Medicină, Mihai Gavriliuc.

Cel mai mult se vor bucura, însă, absolvenţii universităţii, care vor putea ”zbura” în lumea largă, în căutarea unui viitor mai sigur ( în Europa, un medic poate câştiga între 2000 şi 4000 de euro), scăpând astfel de coşmarul salariilor umilitoare din R.Moldova. În prezent, cei 1500 de medici rezidenţi beneficiază de o bursă de 900 de lei, pe lângă salariu, care nu depăşeşte 2000 de lei (1leu românesc = 4 lei moldoveneşti).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro