Miercuri, 24 aprilie 2024 - 5:51:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu: Pentru unirea cu Moldova trebuie deschise discuţii cu Chişinăul


6 septembrie 2015

Traian Băsescu a început prin a sublinia că intrarea României în zona euro sau în spaţiul Schengen nu pot reprezenta obiective de ţară, aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, întrucât acestea au fost asumate prin Tratatul de aderare la UE.

"România trebuie să-şi stabilească un nou mare proiect de ţară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, aşa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO şi UE. A venit rândul obiectivului pentru generaţia voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de ţară să fie unirea României cu Republica Moldova", a declarat Băsescu.

Fostul şef de stat aduce ca argument faptul că aceste două ţări respectă încă pactul Ribbentrop-Molotov, care ar trebui corectat de poporul român.

"Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov şi Ribbentrop şi girat de doi criminali ai istoriei, Stalin şi Hitler. Eu cred că naţiunea română are obligaţia să corecteze ce au făcut doi criminali", a argumentat fostul preşedinte.

Traian Băsescu vorbeşte şi despre faptul că aproape 40% dintre moldoveni îşi doresc unirea cu România.

"Au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când mi-am început mandatul, orice sondaj din Republica Moldova arăta că 4-8% din populaţie ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a facut ultimul sondaj, 38% din populaţie dorea unirea. Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimenul unionist sunt multe.

Mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova înţeleg că nu pot rămâne într-o poziţie nedefinită şi trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia şi UE. Şi politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulţi şefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt şi cetăţeni români", a mai spus Băsescu.

Fostul preşedinte a precizat însă că unirea nu poate fi realizată în lipsa interconectării energetice dintre cele două state.

"Nu putem vorbi sincer de unire, până nu realizăm interconectarea energetică. Guvernul Ponta a pus în aplicare un prim proiect, gazoductul Iaşi-Ungheni, dar este mult prea puţin în raport cu nevoile", a explicat Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că acest proiect de ţară, unirea României cu Moldova ar putea fi asumat de PMP, partidul în care a anunţat că se înscrie în această toamnă.

"În această vară, un grup de 1.000 de tineri au pornit de la Chişinău pe jos pentru a striga dorinţa lor de unire cu România. Este un proiect pe care PMP poate să şi-l asume ca proiect de ţară pentru următorii ani. Şi mă refer la un termen mediu, 4-5 ani. La astfel de proiecte, având în vedere că Republica Moldova este asociată la UE, finanţările de la UE sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu confinanaţări. Nu este vorba de o înglodare a României cu cheltuieli", a mai spus fostul şef al statului.

"Avantajele sunt enorme şi pentru România şi pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru Republica Moldova este scurtarea unui drum care nu se ştie dacă are ca şi capăt intrarea în UE. Evenimentele din Ucrainea ne arată că Moscova nu este dispusă să permită niciun avans al ţărilor din fosta Uniune Sovietică, cărtre UE şi NATO. Ar avea un drum de minim 14 ani, ori unirea celor două ţări scurtează drumul.

Dacă România a primit garanţii că fiind asociată la UE va putea deveni membră, Ucraina şi Republica Moldova nu au primit nicio perspectivă de a deveni membri ai UE. Avem de reparat o ticăloşie care s-a întâmplat în istoria acestei naţiuni. Republica Moldova poate avea o contribuţie extraordinară cu capital uman. Avem un potenţial agricol enorm, care se vede de la an la an, în creştere. La acest potenţial s-ar adăuga potenţialul enorm al Republicii Moldova. Şi România are nevoie de Republica Moldova aşa cum Republica Moldova are nevoie de România", a afirmat Băsescu.

De asemenea, fostul preşedinte a declarat că îşi doreşte ca această unire să abă loc în timpul mandatului lui Klaus Iohannis.

"E de factură naţională, acest obiectiv, este un interes naţional care nu are culoare politică. Mi-aş dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis, de ce nu? Dar să se întâmple. Şi pentru asta trebuie deschise discuţii cu Chişinăul", a mai spus Traian Băsescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro