Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:06:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De Ziua Limbii Române va fi inaugurată Casa-Muzeu “Grigore Vieru”


24 august 2015

Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, va fi inaugurată Casa-Muzeu „Grigore Vieru”, deschisă în fosta casă părintească a poetului.

Lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru de la Pererîta, Briceni, au intrat pe ultima sută de metri, au mai rămas de finisat montarea şindrilei pe acoperiş, tencuirea şi restaurarea gardului de piatră, a precizat viceministrul Culturii din Republica Moldova, Gheorghe Postică, potrivit ziarului Adevărul.

De asemenea, ansamblul muzeal va găzdui şi cenacluri literare, într-un foişor de lemn proaspăt construit.

La inaugurarea obiectivului memorialistic vor lua parte reprezentanţi ai conducerii Republicii Moldova şi membrii familiei poetului, iar la eveniment vor răsuna melodii compuse pe versurile lui Vieru.

Procesul de restaurare a casei părinteşti a poetului au început pe 24 octombrie 2014, cu un fond financiar în valoare de 5 milioane de lei, bani alocaţi de Guvernul Republicii Moldova. Termenul-limită, însă, a fost ratat de responsabilii proiectului – 14 februarie 2015, când Casa-Muzeu “Grigore Vieru” ar fi trebuit dată în folosinţă.

Potrivit sursei citate, casa muzeală va fi o filial a Muzeului Naţional de Literatură “Mihail Kogălniceanu”.

În interiorul casei va fi etalată o riguroasă expoziţie cu mobilier şi obiecte de uz casnic din anii 1930-1940 – mai exact, anii de copilărie ai copilării şi adolescenţei poetului -, pregătită de către Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Republicii Moldova, a afirmat arhitectul Eugen Bîzgu, autorul proiectului de restaurare.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro