Miercuri, 20 octombrie 2021 - 5:24:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

APE: Soluţia pentru Rep. Moldova – interconectarea economică, energetică şi bancară cu România Iulia Modiga 21 septembrie 2015 0


22 septembrie 2015

Experţii de la Asociaţia pentru Politică Externă (APE) consideră că o soluţie pentru ca Republica Moldova să devină din nou credibilă în faţa Uniunii Europene este interconectarea economică, energetică şi bancară cu România. În acelaşi timp, APE susţine că dacă va exista voinţă politică şi sprijin din partea Bucureştiului, Republica Moldova ar putea să se integreze în Uniunea Europeană, prin România, în aproximativ zece ani.

O analiză a Asociaţiei pentru Politică Externă arată că Republica Moldova şi-a pierdut credibilitatea în faţa mai multor state europene importante, în special a Germaniei, în urma megafurtului bancar. În plus reformele trenează, mai ales cele ce ţin de reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, informează Radio Chişinău.

Situaţia externă este şi mai dificilă şi oferă tot mai puţine şanse Republicii Moldova de a ajunge la o finalitate în privinţa procesului de integrare europeană. În acest sens, directorul executiv al Asociaţiei Victor Chirilă a menţionat creşterea nivelului euroscepticismului în interiorul Uniunii Europene, dar şi propriile probleme economice şi sociale, precum criza migranţilor, care scot o posibilă extindere din ordinea de zi pentru ani înainte. În plus, conflictul din Ucraina a făcut Uniunea Europeană nu doar să stopeze procesul de extindere, dar chiar să cedeze regiunea intereselor Rusiei, a menţionat Victor Chirilă.

În aceste condiţii, Republica Moldova ar trebui să-şi revizuiască semnificativ viziunile sale în privinţa integrării europene. Pe de o parte ar trebui să accelereze procesul de implementare a Acordului de asociere în special a reformelor în justiţie, sistemul bancar şi administraţia publică. Pe de altă parte, practic singura soluţie a Republicii Moldova de a mai convinge Uniunea Europeană să-i acorde statutul de membră este să valorifice pe deplin parteneriatul strategic cu România, ceea ce ar presupune inclusiv crearea unui spaţiu economic comun, crearea unei pieţe energetice comune şi a unei pieţe de capital, a menţionat Victor Chirilă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(319 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adi Deseuri Prahova

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 octombrie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro