O delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova condusă de preşedintele Mircea Cosma s-a deplasat în localitatea Chişcăreni, din Raionul Sîngerei pentru dezvelitea bustului lui Nicolae Ştefan Casso (1839 – 1904).
Bustul din bronz, a fost donat Primăriei Chişcăreni de Societatea Cultural Istorică “Mihai Viteazul” din Ploieşti şi este opera sculptorului ploiestean, George Dumitru. La festivitatea de dezvelire alături de un numeros public au participat: Ludmila Sfîrloagă, consiler judeţean, Ion Bîrsanu, reprezentantul Guvernului moldovean în teritoriu Mihai Bârsanu, vicepreşedintele Raionului Sângerei, Silvia Ţurcanu, primarul comunei Chişcăreni, Marin Văcărelu, directorul Căminului cultural din Drajna - Prahova (localitate înfrăţită cu Chişcăreni), Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român din Chişinău, Maria Bajura, directorul Gimnaziului Adrian Păunescu Copăceni, Constantin Codreanu preşedintele Blocului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, George Simion, preşedintele platformei civice Acţiunea 2012. Cu acest prilej, preşedintele Mircea Cosma a fost făcut cetăţean de onare al comunei Chişcăreni şi a acordat câte o plachetă comemorativă “Nicolae Casso” şi câte o diplomă de excelenţă primarului comunei Chişcăreni, Silvia Ţurcanu, directorului Institutului Cultural Român din Chişinău, Valeriu Matei şi directorul Gimnaziului Adrian Păunescu Copăceni, Maria Bajura.
A mai primit placheta “România 100” şi o diplomă de excelenţă, Constantin Codreanu preşedintele Blocului Unităţii Naţionale din Republica Moldova iar Ludmila Sfârloagă o plachetă aniversară din partea Primăriei Chişcăreni. După momentul dezvelirii a urmat un program artistic susţinut de ansambluri folclorice din localitate, iar la final au fost depuse coroane şi jerbe de flori la bustul lui Nicolae Casso. Nu a lipsit nici tradiţionala Horă a Unirii care a fost încinsă pe cântecele renumitului solist de muzică populară Ion Paladi.
Nicolae Casso (n. 19 mai 1839, Ciutuleşti, Soroca - d. 1904, Paris) a fost un un revoluţionar român basarabean. S-a născut într-o familie boierească din Basarabia. A fost un aprig naţionalist român, care a încercat în 1863 să provoace o răscoală în Basarabia pentru a o scăpa de ocupaţia rusească. A fost membru al societăţii literare „Junimea”, prieten cu mai mulţi oameni de cultură printe care şi Mihai Eminescu. A fost un mare filantrop fiind poreclit şi „filozoful din Chişcăreni” (unde avea o moşie şi unde adunase o bibliotecă rară). În Chişcăreni a construit o şcoală profesională, în care se preda în limba română, şi pe care a orientat-o spre idealurile educaţionale lansate de J.J. Rousseau. La şcoala lui Casso şi-au făcut studiile aproximativ 100 de copii, unii dintre ei continuându-şi-le la instituţii superioare din străinătate. A reparat, pe cheltuiala sa, vechea biserică de lemn din satul Chişcăreni, construită mult înainte de 1812, păstrînd caracterul şi stilul acesteia. Spre sfîrşitul vieţii, a părăsit Basarabia şi s-a stabilit la Paris. A murit în anul 1904 şi a fost înmormîntat la cimitirul "Père Lachaise".