Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 6:19:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Manifestare culturală românească, la Cernăuţi


20 decembrie 2013

În ziua de 18 decembrie a.c., Consulatul General al României la Cernăuţi a organizat o inedită manifestare culturală, în cadrul căreia a fost lansată publicaţia "Cartea Durerii", s-a vernisat  expoziţia "Oameni şi locuri din Bucovina" şi au fost purtate discuţii cu privire la creaţia lui Aron Pumnul şi Olga Kobileanska.

 Publicaţia "Cartea Durerii/Книга Скорботи/The book of sorrow", scrisă de un colectiv de 7 autori (Petru Grior, Marius Cazacu, Bogdan Grior, Elena Stadnic, Roman Stadnic, Ştefan Rotaru, Maria Zaboloţchi), a apărut la Editura "DrukArt" din Cernăuţi, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al României (DRRP) şi cuprinde 141 de biografii ale bucovinenilor persecutaţi de către regimul stalinist.

 Expoziţia "Oameni şi locuri din Bucovina" a fost concepută şi pregătită de către Complexul Muzeal "Bucovina" din Suceava şi cuprinde 70 de fotografii,  reprezentând bucovineni, locuri pitoreşti, ocupaţiile şi meşteşugurile practicate în Bucovina. Fotografiile, păstrate în Arhiva Complexului Muzeal, au fost realizate în perioada 1970-1975, în cadrul unei campanii de promovare a culturii bucovinene, iniţiate de autorităţile judeţene din Suceava.

Lucrările au fost expuse în mai multe muzee şi instituţii din judeţul Suceava, timp de trei ani de zile. 

 Profesorii de la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Naţionale "Iurii Fedcovici" (dna Nadia Babici, dna Lora Bostan,  dl. Volodimir Antofiiciuc) au vorbit despre creaţia lui Aron Pumnul şi Olga Kobileansca. Discuţiile au fost iniţiate de către dna Elena Tărâţeanu, director al Muzeului "Mihai Eminescu" din Cernăuţi.

În cadrul manifestărilor, pictorul Mihai Alesavetei a donat Muzeului "Mihai Eminescu" din Cernăuţi un portret a lui Aron Pumnul. De asemenea, consulul general al României a acordat o Diplomă de Excelenţă tinerei interprete de muzică populară Ana Maria Calancea (prof. îndrumător Iurie Levcik).

Sursa : Euromedia


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro