Duminică, 28 aprilie 2024 - 3:19:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Anatol Şalaru, despre unionism şi despre noul său proiect politic


21 ianuarie 2017

Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării al Republicii Moldova, a vorbit la  Adevărul Live, despre evoluţia unionismului peste Prut, un nou proiect politic în acest sens şi evenimentele recente de pe scena politică de la Chişinău, marcate de acţiunile proruse ale noului preşedinte Igor Dodon. Şalaru a explicat şi de ce a decis să demisioneze din Partidul Liberal

Fostul ministru al Apărării al Republicii Moldova şi  fost membru al Partidului Liberal, Anatol Şalaru consideră că Partidul Liberal nu mai are „niciun viitor“, scena politică de la Chişinău necesită un nou partid de dreapta - „proromânesc“ şi „proeuroatlantic“ - şi că noul preşedinte Igor Dodon acţionează în vederea readucerii spaţiului dintre Prut şi Nistru pe orbita Rusiei.

Şalaru consideră că în Moldova  Partidul Liberal nu mai are niciun viitor din cauza actualului lider, Mihai Ghimpu.

„Alegătorii de dreapta sunt inteligenţi. Poţi să-i minţi o dată, de două ori, de trei ori, dar nu la infinit. Până acum, ratingul Partidului Liberal era susţinut de Dorin Chirtoacă (...) Cu Mihai Ghimpu, Partidul Liberal nu mai are nicio perspectivă, niciun viitor“, a declarat Şalaru la Adevărul Live.

Cofondatorul PL a  afirmat că a fost contactat de liberali europeni pentru a reforma formaţiunea, dar nu a avut parte de deschidere în acest sens din partea lui Mihai Ghimpu.

„Eu am fost încurajat de mai mulţi politicieni din Europa să încerc să reformez Partidul Liberal. Ideea de bază era convocarea Congresului PL şi alegerea unui nou preşedinte, dar s-a dorit un singur lucru, şi anume păstrarea funcţiei pentru Mihai Ghimpu“, a spus Şalaru.

În opinia sa, nici o eventuală revigorare a PL cu Dorin Chirtoacă nu mai e de actualitate.

„Dorin Chirtoacă nu mai este văzut ca un salvator al partidului şi o alternativă la Mihai Ghimpu, fiindcă Mihai Ghimpu l-a distrus pe omul politic Dorin Chirtoacă“, a subliniat fostul lider al PL

Trenul lui Dorin Chirtoacă a plecat, deoarece „nu a avut curajul“ să iasă în faţă atunci când trebuia, a insistat el.

În acest context, o „altă variantă este crearea unei noi mişcări de dreapta, proromâneşti, unioniste, proeuroatlantice, proeuropene“.

Potrivit lui Şalaru, deocamdată au loc discuţii între patru-cinci partide de dreapta privind o eventuală fuzionare.

„Le vom propunem să fuzionăm într-un singur partid, partidul unei echipe, al unităţii naţionale“, a afirmat el.

Opţiunea privind crearea unui partid total nou va fi discutată doar în cazul eşuării negocierilor, iar axiomele sale vor fi „limba română“ şi „dreptul de a trăi într-un singur stat“, a precizat Anatol Şalaru.

În opinia sa, România trebuie să se întoarcă acasă, adică în Basarabia, prin capital, prin proiecte de infrastructură, prin proiecte energetice, prin contribuţie la consolidarea instituţiilor şi la creşterea nivelului de trai. În caz contrar, Rusia va specula în continuare pe seama sărăciei.

„Cu cât mai săracă va fi populaţia Republicii Moldova, cu atât mai mare va fi influenţa Rusiei. Rusia a speculat cu sărăcia de acolo şi a câştigat. Acum e timpul ca România să ia în serios Republica Moldova. Politicienii din România trebuie să dea dovadă de maturitate politică“, a declarat el.

Referindu-se la planurile Kremlinului în Republica Moldova, Şalaru atrage atenţia că acesta mizează pe federalizarea Republicii Moldova. Întrebat până unde poate duce vasalitatea lui Igor Dodon faţă de Vladimir Putin, politicianul de la Chişinău a menţionat „federalizarea Republicii Moldova, crearea unui Parlament bicameral, prezenţa masivă a transnistrenilor şi găgăuzilor în Parlament, dreptul de veto Transnistriei şi Găgăuziei şi modificarea Constituţiei“.

Scopul Rusiei este ca „Moldova să uite de România şi de vectorul european“, a avertizat Anatol Şalaru, la Adevărul Live.

Anatol Şalaru, la Ploieşti

Anatol Şalaru a fost prezent, ieri, la Ploieşti. Fostul ministru al Apărării s-a întâlnit cu Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ Prahova, şi a avut o întrevedere cu Mircea Cosma, preşedintele Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul din Ploieşti.



După întâlnirea cu cei doi unionişti prahoveni, Anatol Şalaru a mers la aniversarea  Societatii Nationale de Transport Titei prin Conducte (CONPET). Şalaru a avut întâlniri cu reprezentanţii conducerii  Universitatii de Petrol si Gaze  şi a discutat cu fostii ministri ai energiei Constantin Niţă, Andrei Gerea şi Răzvan Nicolescu. Î

De asemenea, fostul ministru al Apărării de la Chişinău s-a întâlnit cu Toma Petcu, actualul ministru al Energiei şi cu preşedinţii ANRE şi ANRM, instituţii care pot ajuta la interconectarea energetică a Basarabiei cu România.


"Sa aducem Romania acasa in Basarabia !
Admir tenacitatea omului care vrea sa cucereasca reduta dupa reduta stiind ca numai toti romanii pot face Unirea !
Chiar este de admirat :crede ca numai cu ajutorul tuturor romanilor(indiferent cum sunt,ca nimeni nu e Dumnezeu sa-i judece) putem sa ne realizam idealul ! UNIREA !", a scris Ludmila Sfîrloagă pe pagina personală de Facebook, descriind vizita politicianului basarabean.




 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro