Vineri, 29 martie 2024 - 2:54:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Recensământul identităţii ori mormântul...?!


17 februarie 2014

Corespondenţă primită din Toronto (Canada), de la prof. Iacob Cazacu-Istrati                               

În ziarul Timpul din Chişinău am citit articolul lui Ion Macovei, intitulat “Recensământ 2014: Naţionalitate sau etnie? Răspund foştii demnitari de stat”.

Am rămas uimit. Ziarul Timpul scrie una şi…citim alta.

Cui sunt adresate aceste două întrebări?   Lui Tarlev, Lupu,  Dodon? Urmează Voronin?

1. Există diferenţă între noţiunile „naţionalitate” şi „etnie”?

2. Cum aţi răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naţionalitate sunteţi”?

      Am avut intenţia de a mă opri la acest subiect mai înainte, cu mare satisfacţie. Vreau să recunosc, că m-a piscuit niţel la inimă invidia pentru că nu noi, FRP, cu sediul în Canada, am fost pionerii acestei  binevenite campanii, denumite VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN , idee publicată de ziarul Timpul, prietenul nostru. Bravo, jurnaliştilor  în frunte cu directorul Constantin Tănase. Noi, cei de peste ocean (o spun cu toată sinceritatea), când ne aşezăm să culegem ultimele ştiri şi informaţii din R.Moldova începem cu Literatura şi arta, Timpul, Ziarul de Gardă, Cuvântul, Vocea Basarabiei ş.a. Ar mai fi şi Unimedia,dar numai pe net şi am observat, în ultimul timp, că nu mai solicită personalităţi reprezentative, mult dorite de noi, precum  Anatol Petrencu, Anton Moraru, Traian Vasilcău ş.a. De ce? Ne pune pe gânduri… Dacă e să n-o publice şi pe dna Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, aş avea impresia că Unimedia a rămas de nimic. Asta e părerea mea personală. Am auzit, printre altele, că cine doreşte să fie publicat pe Unimedia e dator să achite  redacţiei o sumă de bani?... De când mă ştiu, redacţiile plătesc colaboratorii şi nu invers…

Bine,. Hai să ne întoarcem la începuturi, că am luat-o razna. Da, vorbesc româneşte, deci, sunt român. Aşa este,aşa va fi! Şi sunt foarte bucuros de intervievaţii noştri care promovează această idee, acest adevăr ca unionistaVitalia Pavlicenco,  Ion Ungureanu,ex-ministru al Culturii şi Cultelor, Mircea Druc, ex-prim-ministru şi alte personalităţi ale statului nostru naţional, toţi membri ai Consiliului Unirii. Pe dânşii, acei care sunt români adevăraţi, trebuie intervievaţi, dar nu dondonei şi târlăi… Aţi încurcat scopul sau subiectul, dle Constantin Tanase? Pentru ce luaţi interviu la acei, care vorbesc o limbă străină şi sunt de naţionalitate şi etnie streină? Dacă Vasilii Tarlev e de etnie română, apoi eu mă declar mâine că sunt de etnie universală şi de naţionalitate astrală. Pot să-i dau dreptate dlui Dumitru Diacov, care spune că dânsul este moldovean, dar vorbeste româneste. Sigur, dacă e de naţionalitate rus şi locuieşte în Moldova, atunci este moldovean după locul geografic de trai şi vorbeşte limba română pentru că o posedă, dar de naţionalitate nu poate fi moldovean, pentru că o aşa naţionalitate nu există în lume. Şi aici Timpul a dat-o iar în bară: de ce l-a anexat pe dl Diacov în interviu, dacă nu e român? Aşa promovează Timpul campania propusă  VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

Citiţi ce bine vede dl Mircea Druc problema aceasta:  Da, e o realitate, există un stat numit Republica Moldova, şi cetăţenii acestui sunt moldoveni. Nu pot să spună că sunt naţiune, ci sunt cetăţeni.

Oamenii simpli de la ţară nu o să facă diferenţa. Cei din Basarabia o să spună că sunt moldoveni nu din cauza că se opun neapărat românismului sau că sunt convinşi că ar fi o naţiune etnică, polietnică, politică etc. Confuzii, oricum vor fi. Dar nu ştiu cine şi ce câştigă cu asta.

Cine?   Lupu şi…Voronin, Dodon şi …lichelele lor! Eu consider că interviuri la această temă destul de serioasă, ce  pot aduce o cotitură radicală în  calea pe mai departe a tuturor românilor, este de a opri interviurile cu persoane de alte etnii/naţionalităţi din RM, chiar şi cu unii de etnie română, care se consider moldoveni. Respectaţi denumirea şi scopul Campaniei Naţionale VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

 

PS. Salut, dle Ion Macovei! N-aţi visat nimic rău astă noapte?  Nu vă arde nici un obrăjor? Lasă-i, bre în plata Domnului pe toţi acei moldoveni porecliţi, mai cu seamă pe acei din vârful piramidei. Priveşte câţe personalităţi merită o deosebită atenţie din partea dumitale şi a noastră, a tuturor: tot personalul Academiei de Ştiinţe a RM, personalul didactic din instituţiile de orice nivel, scriitorii şi…toţi care sunt cu adevarat români!

 

Iacob Cazacu-Istrati

Toronto, februarie 2014


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro