Duminică, 25 martie 2018 - 1:47:36
EUR
EURO = 4.6651 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.7841 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Recensământul identităţii ori mormântul...?!


17 februarie 2014

Corespondenţă primită din Toronto (Canada), de la prof. Iacob Cazacu-Istrati                               

În ziarul Timpul din Chişinău am citit articolul lui Ion Macovei, intitulat “Recensământ 2014: Naţionalitate sau etnie? Răspund foştii demnitari de stat”.

Am rămas uimit. Ziarul Timpul scrie una şi…citim alta.

Cui sunt adresate aceste două întrebări?   Lui Tarlev, Lupu,  Dodon? Urmează Voronin?

1. Există diferenţă între noţiunile „naţionalitate” şi „etnie”?

2. Cum aţi răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naţionalitate sunteţi”?

      Am avut intenţia de a mă opri la acest subiect mai înainte, cu mare satisfacţie. Vreau să recunosc, că m-a piscuit niţel la inimă invidia pentru că nu noi, FRP, cu sediul în Canada, am fost pionerii acestei  binevenite campanii, denumite VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN , idee publicată de ziarul Timpul, prietenul nostru. Bravo, jurnaliştilor  în frunte cu directorul Constantin Tănase. Noi, cei de peste ocean (o spun cu toată sinceritatea), când ne aşezăm să culegem ultimele ştiri şi informaţii din R.Moldova începem cu Literatura şi arta, Timpul, Ziarul de Gardă, Cuvântul, Vocea Basarabiei ş.a. Ar mai fi şi Unimedia,dar numai pe net şi am observat, în ultimul timp, că nu mai solicită personalităţi reprezentative, mult dorite de noi, precum  Anatol Petrencu, Anton Moraru, Traian Vasilcău ş.a. De ce? Ne pune pe gânduri… Dacă e să n-o publice şi pe dna Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, aş avea impresia că Unimedia a rămas de nimic. Asta e părerea mea personală. Am auzit, printre altele, că cine doreşte să fie publicat pe Unimedia e dator să achite  redacţiei o sumă de bani?... De când mă ştiu, redacţiile plătesc colaboratorii şi nu invers…

Bine,. Hai să ne întoarcem la începuturi, că am luat-o razna. Da, vorbesc româneşte, deci, sunt român. Aşa este,aşa va fi! Şi sunt foarte bucuros de intervievaţii noştri care promovează această idee, acest adevăr ca unionistaVitalia Pavlicenco,  Ion Ungureanu,ex-ministru al Culturii şi Cultelor, Mircea Druc, ex-prim-ministru şi alte personalităţi ale statului nostru naţional, toţi membri ai Consiliului Unirii. Pe dânşii, acei care sunt români adevăraţi, trebuie intervievaţi, dar nu dondonei şi târlăi… Aţi încurcat scopul sau subiectul, dle Constantin Tanase? Pentru ce luaţi interviu la acei, care vorbesc o limbă străină şi sunt de naţionalitate şi etnie streină? Dacă Vasilii Tarlev e de etnie română, apoi eu mă declar mâine că sunt de etnie universală şi de naţionalitate astrală. Pot să-i dau dreptate dlui Dumitru Diacov, care spune că dânsul este moldovean, dar vorbeste româneste. Sigur, dacă e de naţionalitate rus şi locuieşte în Moldova, atunci este moldovean după locul geografic de trai şi vorbeşte limba română pentru că o posedă, dar de naţionalitate nu poate fi moldovean, pentru că o aşa naţionalitate nu există în lume. Şi aici Timpul a dat-o iar în bară: de ce l-a anexat pe dl Diacov în interviu, dacă nu e român? Aşa promovează Timpul campania propusă  VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

Citiţi ce bine vede dl Mircea Druc problema aceasta:  Da, e o realitate, există un stat numit Republica Moldova, şi cetăţenii acestui sunt moldoveni. Nu pot să spună că sunt naţiune, ci sunt cetăţeni.

Oamenii simpli de la ţară nu o să facă diferenţa. Cei din Basarabia o să spună că sunt moldoveni nu din cauza că se opun neapărat românismului sau că sunt convinşi că ar fi o naţiune etnică, polietnică, politică etc. Confuzii, oricum vor fi. Dar nu ştiu cine şi ce câştigă cu asta.

Cine?   Lupu şi…Voronin, Dodon şi …lichelele lor! Eu consider că interviuri la această temă destul de serioasă, ce  pot aduce o cotitură radicală în  calea pe mai departe a tuturor românilor, este de a opri interviurile cu persoane de alte etnii/naţionalităţi din RM, chiar şi cu unii de etnie română, care se consider moldoveni. Respectaţi denumirea şi scopul Campaniei Naţionale VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

 

PS. Salut, dle Ion Macovei! N-aţi visat nimic rău astă noapte?  Nu vă arde nici un obrăjor? Lasă-i, bre în plata Domnului pe toţi acei moldoveni porecliţi, mai cu seamă pe acei din vârful piramidei. Priveşte câţe personalităţi merită o deosebită atenţie din partea dumitale şi a noastră, a tuturor: tot personalul Academiei de Ştiinţe a RM, personalul didactic din instituţiile de orice nivel, scriitorii şi…toţi care sunt cu adevarat români!

 

Iacob Cazacu-Istrati

Toronto, februarie 2014


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(143 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa va confruntati cu dificultati financiare de scurta durata. Eastrolog.ro va indeamna sa fiti mai optimist si mai destins. Daca sunteti prea incordat, riscati sa tensionati relatiile cu cei din jur. Nu este o zi buna pentru examene si calatorii. Dupa-amiaza puteti petrece momente placute alaturi de persoana iubita. taur Dimineata s-ar putea sa va loviti de o serie de dificultati si sa aveti impresia ca va zbateti degeaba. Cei din jur sunt dispusi sa va ajute. Partenerul de viata va sustine. In a doua parte a zilei, sunt sanse sa rezolvati impreuna o problema arzatoare.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa renuntati o calatorie din cauza unei mici probleme de sanatate. Sunteti predispus la tulburari digestive, care se pot rezolva rapid, cu un regim adecvat. Se pare ca ca relatiile cu partenerul de viata sunt tensionate din cauza unei rude care incearca sa se bage intre voi. Eastrolog.ro va sfatuieste sa incercati sa rezolvati totul cu calm. rac Se pare ca v-ati propus sa incepeti o activitate noua, dar sunteti prea nerabdator. Din cauza agitatiei, riscati sa pierdeti timp pretios. Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii. Concentrati-va asupra problemelor urgente! Astazi sunt favorizate relatiile cu persoanele mai tinere.
LEU FECIOARĂ
leu Va recomandam sa fiti foarte atent cu colegii si cu partenerii de afaceri, pentru ca exista riscul sa aveti probleme de comunicare. Nu este cazul sa va ingrijorati din cauza dificultatilor financiare de moment. S-ar putea sa va ajute o persoana mai in varsta din familie. Dupa-amiaza este posibil sa primiti o veste neplacuta de la o ruda de departe. fecioara Este posibil sa treceti printr-o perioada dificila, din cauza neintelegerilor cu un partener de afaceri. Eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa apelati la ajutorul unui prieten. Ca sa depasiti toate obstacolele, este indicat sa aveti rabdare si sa nu fiti impulsiv.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil sa aveti o nereusita in afaceri si sa fiti dezamagit. Eastrolog.ro va sfatuiestesa nu va pierdeti increderea, fiindca vor aparea curand alte oportunitati. S-ar putea sa intampinati cateva dificultati din cauza unor probleme de comunicare. Va recomandam sa fiti mai rabdator si sa evitati speculatiile. scorpion S-ar putea ca un prieten de familie sa va propuna o colaborare. Eastrolog.ro va sugereaza sa nu va grabiti sa o refuzati, chiar daca beneficiile nu se anunta foarte mari. Consultati-va si cu partenerul de viata! Ar fi bine sa va odihniti mai mult.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa resimtiti o stare de confuzie care va face sa intarziati cu lucrarile de serviciu.Va sfatuim sa nu provocati discutii aprinse cu superiorii. Totul va reveni curand la normal si aveti toate sansele sa recuperati intarzierea. Spre seara, va regasiti buna dispozitie in cadrul unei intalniri cu prietenii. capricorn Este posibil sa plecati intr-o delegatie in care puteti avea mari satisfactii profesionale. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija de bagaje, ca sa nu pierdeti ceva important. Relatiile cu colegii ar trebui sa fie excelente. Din punct de vedere financiar, nu se intrevede nicio problema deosebita. Va sfatuim sa fiti mai atent cu partenerul de viata.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se anunta o zi incarcata, asa ca va sfatuim sa va concentrati asupra chestiunilor prioritare. Dupa-amiaza este posibil sa va schimbati programul si sa va ocupati de o problema a partenerului de viata. S-ar putea sa fiti nevoit sa cheltuiti o suma importanta pentru a repara ceva in casa. Nu are rost sa va enervati. pesti La serviciu sunteti predispus sa faceti greseli din cauza carora acumulati intarzieri. Recomandarea astrologului este sa nu va enervati si sa acceptati ajutorul colegilor. Iesiti in lume! Aveti sanse sa intalniti persoane care ar putea deveni importante pentru dumneavoastra in viitor. Va sfatuim sa va menajati, altfel riscati sa va surmenati.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 martie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro