Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:06:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Preşedintele Moldovei, în duel lingvistic cu Eminescu


1 noiembrie 2017

Preşedintele Igor Dodon îi îndeamnă pe cei care vor să modifice Constituţie prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” să organizeze un referendum în acest sens. Reacţia acestuia vine după ce Curtea Constituţională a dat undă verde proiectului de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, cu referire la denumirea limbii.

„Denumirea de limba moldovenească este încetăţenită de secole pe teritoriul ţării noastre, constituie un element fundamental al identităţii şi al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populaţiei băştinaşe a Republicii Moldova consideră că vorbeşte în limba moldovenească”, a reacţionat Dodon.

În context, Dodon îi îndeamnă pe cei care vor să modifice Constituţie prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” să organizeze un referendum în acest sens.

„Dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privinţă, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetăţenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, se mai a rată în reacţia lui Dodon.

Curtea Constituţională, însă, a dat undă verde proiectului de modificare a Constituţiei Republicii Moldova privind articolul 13 din Constituţie, cel cu referire la denumirea limbii, astfel că  proiectul urmează a fi transmis Parlamentului.

În nota informativă a proiectului se precizează că, temei pentru elaborarea acestuia, a servit Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Astfel că, pentru restabilirea adevărului istoric, este absolut întemeiată iniţiativa de revizuire a prevederilor constituţionale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro