Joi, 25 aprilie 2024 - 5:13:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Andrei Vartic, un român-basarabean născut înainte de timp şi plecat înainte de vreme !


22 noiembrie 2013

Cu totul întâmplător, am descoperit pe net o ştire publicată în Ziarul de Gardă din Chişinău, care m-a cutremurat, despre unul dintre prietenii mei basarabeni, Andrei Vartic, de la a cărei surprizătoare dispariţie trecuse o vreme : patru ani fără Andrei !

Andrei Vartic ar fi împlinit, pe 21 octombrie 2013, 65 de ani. Acum patru ani, însă, a plecat în lumea celor drepţi, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală pe ficat. A fost fizician, scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor, deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990—1993), autor a peste 20 de cărţi, a numeroase studii şi articole publicate în reviste şi ziare, inclusiv în ziarul Ploieştii, care-i dedicase, săptămânal, o pagină specială. Plus editarea gratuită, la tipografia proprie ”Tipodas”, a unor cărţi.

Nina Hasnaş-Vartic îşi aminteşte că l-a văzut, pentru prima oară, în incinta Bibliotecii Naţionale. «La etajul trei, în secţia Limbi străine, am văzut un băiat cu plete lungi, şi asta era un fel de a lua atitudine faţă de sistemul din anii ’7o, când trebuia să fie toţi în uniforme, adică să gândim la fel, să ne îmbrăcăm la fel», relatează soţia regretatului om de cultură. A remarcat că tânărul cu plete lungi era îmbrăcat în pantaloni verzi şi într-un maiou. «Asta mi-a atras atenţia. Nu era ca toţi. Citea atunci ceva în franceză», îşi aminteşte actriţa. Era în perioada când Andrei Vartic îţi încheiase, eminent, studiile la Universitatea de Stat. Însă modul diferit (individual) de gândire i-a închis multe uşi, inclusiv la aspirantură.

Pe când era student în anul trei, a fost trimis la o conferinţă la Vilnius. Acolo a luat cuvântul un tânăr din Lituania, care şi-a ţinut discursul în limba maternă. Andrei Vartic s-a gândit că e o idee bună să facă acelaşi lucru. A ieşit în faţă şi a vorbit în română. După acest act de patriotism, au început toate relele. N-a fost acceptat la serviciu şi nici la studii, dar n-a renunţat. Şapte ani şi-a petrecut timpul la bibliotecă, studiind de toate, îmbogăţindu-şi astfel cultura generală. Deşi a studiat specialitatea fizică şi spectroscopie, terminând facultatea cu brio, era interesat de literatură, muzică, cultură, istorie...

Nina Hasnaş îşi aminteşte şi acum ziua când Andrei Vartic i-a propus să facă teatru, ea fiind pe atunci studentă la Academia de Arte. Deşi iniţial ideea i s-a părut una năstruşnică, a acceptat practic imediat. «A venit nu doar cu ideea, ci şi cu un plan bine determinat. Era totul pus la punct. Deci, eram siguri de reuşită», afirmă soţia şi confidenta regizorului. S-au adunat patru actori, care făceau repetiţii în diverse subsoluri, oferite de alte echipe de actori. «A făcut un scenariu din poezie populară românească. Prima parte a spectacolului a fost poezie clasică medievală, ceea ce nu se cunoaşte la noi, dar acolo sunt rădăcinile», semnalează Nina Vartic. Unul dintre spectatori s-a apropiat ulterior de autor, zicându-i: «Te-ai născut înainte de timp».

Nina Vartic şi astăzi îşi mai aşteaptă soţul, refuzând să creadă că s-a dus pentru totdeauna. «El e plecat acum şi trebuie să vină. Am avut multe turnee. De fiecare dată când rămâneam cu un copil aici, el pleca singur şi revenea. Şi acum îl aştept. Patru ani s-au dus, dar nu pot să cred…», spune doamna îndurerată.

Un semn al neuitării a fost consemnat la Ialoveni, unde, în ziua când Andrei Varticar fi împlinit 65 de ani, la liceul care-i poartă numele, s-a dezvelit un bust de bronz, creaţie a sculptorului Ion Zderciuc, eveniment la care a participat un număr impresionant de personalităţi politice şi culturale, venite inclusiv din România şi din stânga Nistrului.

În imediata apropiere a bustului, atrage atenţia un citat aparţinând artistei Ninela Caranfil despre marele dispărut : ”ANDREI VARTIC : Un dac,Un luptător, Un patriot ; a ars ca o flacără întru adevăr, dreptate şi românism – acesta fiind sensul vieţii sale”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro