Joi, 22 februarie 2018 - 1:09:02
EUR
EURO = 4.6606 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.7828 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cimitirul Eroilor Români din Chişinău, pângărit de comunişti şi ignorat de actuala putere


14 iunie 2013

În fiecare an, de Ziua Eroilor, la cimitirele eroilor români, precum şi la cele sovietice din Ploieşti şi Sinaia, deşi ruşii nu ni-s aşa de dragi au loc ceremonii de depunere de coroane de flori, că aşa-i creştineşte şi din respect pentru cei care s-au jertfit – cu sau fără voia lor - în ultimele două războaie mondiale. Şi pe teritoriul Basarabiei se află multe asemenea cimitire, pentru eliberarea aceastei provincii istorice româneşti murind mii de ostaşi români şi nu numai. În Chişinău, la Memorialul „Eternitate”, ridicat de regimul comunist, în memoria ostaşilor sovietici care au eliberat Basarabia de sub jugul fascismului (!9!), participă, an de an, preşedintele R.Moldova, premierul şi membrii Guvernului, partidele politice. Nu lipsesc nici veteranii de război şi nostalgicii regimului sovietic,  inclusiv etnicii ruşi.

Tot în capitala republicii exista, pe str.Decebal nr.17,   „Cimitirul eroilor români :Recviem sau Renaissance” – ridicat în perioda interbelică.  Aici îşi dorm somnul de veci militari români, ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi căzuţi în Primul Război Mondial. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară – având 50 de trepte şi 6 m lărgime – şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a cîte 10 metri înălţime, purtând fiecare cîte un vultur cu aripile desfăcute. Cimitirul avea în centru o capelă în stil bizantin vechi. În jurul acesteia au fost amenajate 6 parcele cu 136 morminte (individuale şi comune), în care au fost înhumaţi 202 eroi – şi două cripte cu 572 eroi români şi ruşi neidentificaţi. Iată cum se prezenta situaţia pe naţionalităţi a militarilor înhumaţi în acest cimitir: 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruşi (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi.

După anul 1941, aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 militari români căzuţi în al II-lea  Război Mondial. Cimitirul a funcţionat până în anul 1959, când regimul sovietic l-a ras cu buldozerele de pe faţa pământului, fără ca osemintele să fie exhumate! În prezent pe locul fostului cimitir se mai păstrează doar construcţia monumentală de la intrare, precum şi fundaţia capelei, ambele însă destul de degradate. La 15 octombrie 2007, terenul pe care se afla cimitirul a fost vândut la licitaţie, în temeiul unei decizii guvernamentale, contra sumei de 70.000.000 lei, societăţii cu capital francez “Buicani Real Estate Holding” SRL.

Anul trecut, cu ajutorul unui prieten din Chişinău, am avut prilejul să văd acest cimitir. După ce am trecut de trepte, odată ajuns sus, am observat, printre arbuşti şi bălării, doar o cruce de lemn gârbovită, pe care scria “Glorie Eroilor Armatei Române”(foto). Aflu că această cruce a fost instalată după 1991, în anii de renaştere naţională, de către regretaţii   patrioţi  români Gheorghe Ghimpu şi Vadim Pirogan.  Printre gunoaie de tot felul, se văd bucăţi mari de beton armat – probabil foste cruci (foto)! Atât a mai rămas din “Cimitirul de Onoare” – cum a fost numit în documentele vremii - pe care, în 1943, l-a vizitat MS Regele Mihai, Regina Mamă Elena, prim-ministrul Mihai Antonescu, însoţiţi de guvernatorul Basarabiei (vezi foto).

De Ziua Eroilor, aici, în faţa crucii de lemn – la fel ca şi anul trecut - se va face, probabil, doar un mic parastas şi se vor depune coroane şi buchete de flori de către  câţiva reprezentanţi ai societăţii civile şi tineri patrioţi români care ştiu că Basarabia e România, inclusiv o delegatie a Ambasadei, in frunte cu ambasadorul Marius Lazurca, care acum, după cum anuntă presa basarabeana, va fi prezent la Cimitirul Eroilor Romani de la Tiganca.

Întrebarea care se pune: de ce în această zi de comemorare a eroilor, elita R.Moldova simte nevoia să stea în genunchi doar la Memorialul “Eternitate”, în timp ce nimeni, nici măcar cineva din eşalonul doi al puterii, nu are curajul să vină măcar cu o floare şi un gând de recunoştinţă  la cimitirul militarilor eroi pângărit de comunişti. Ar fi o datorie de onoare faţă de memoria înaintaşilor. Ei se conformează, probabil,  Legii pentru ocrotirea monumentelor şi cimitirelor, în care, pe str. Decebal nr.17, nu figurează niciun cimitir! La această adresă stă scris, negru pe alb, “loc liber pentru construcţii”.

 În condiţiile când vorbim de valori europene, iar R.Moldova este parte la Convenţiile de la Geneva, cu privire la apărarea / comemorarea victimelor de război, devine cu atât mai de condamnat nerespectarea acordului de eternizare a memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie. „Cimitirul Onoarei” din str. Decebal, lăsat de izbelişte, este doar un exemplu de lipsă crasă de respect faţă de trecut, faţă de înaintaşii care au stropit cu sângele lor acest pământ dintre Prut şi Nistru. Ruşine puterii de la Chişinău, e prea puţin spus! „Asta e, R.Moldova, ţară suverană şi independentă  numai de ochii lumii, ea fiind, practic, încă sub ocupaţie rusească...”, spune un bătrânel, căruia i-am cerut părerea despre acest cimitir.

Realitatea este că românofobia a atins cote alarmante în R.Moldova. Limba şi istoria românilor sunt renegate, Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni, donată anul trecut, de către o familie din Oneşti, a reuşit cu chiu că vai să reziste la intenţia unor preoţi fără Dumnezeu, în cârdăşie cu nişte aşa-zişi patrioţi moldoveni, de a fi şters cuvântul „românesc” de pe cruce. Ca să nu mai vorbim de demolarea, cu buldozerele, a Cimitirului Eroilor Români „ General Dragalina” din Tighina...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(246 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa va preocupe in mod special caminul si eventualele reparatii sau imbunatatiri necesare in locuinta. Se pare ca sunteti intr-o forma fizica si intelectuala foarte buna si aveti sanse sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus pentru azi. Este posibil sa aveti o controversa cu partenerul de viata in legatura cu investitiile planificate pentru casa. Chiar daca se intrevede o imbunatatire a situatiei financiare in curand, deocamdata ar fi prudent sa nu cheltuiti mai mult decat va puteti permite taur In prima parte a zilei s-ar putea sa simtiti dorinta de a face schimbari in casa si aveti mari sanse sa reusiti. S-ar putea sa fie nevoie sa faceti cateva drumuri si sa cheltuiti mai mult decat v-ati asteptat. Daca o ruda mai in varsta se ofera sa va ajute cu bani, va sfatuim sa profitati de ocazie. Astazi cheia reusitei in tot ceea ce faceti este o buna planificare a timpului.
GEMENI RAC
gemeni Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor casnice, chiar daca sunteti foarte preocupat de probleme profesionale. La locul de munca si in afaceri, intuitia va poate fi de mare ajutor, dar este indicat sa tineti cont si de ideile colegilor sau ale partenerilor. In a doua parte a zilei este posibil ca o ruda mai in varsta sa va solicite ajutorul intr-o problema de sanatate. rac Este o zi buna pentru a face o planificare amanuntita a activitatilor si proiectelor complexe de care urmeaza sa va ocupati, atat in plan profesional, cat si in camin sau in viata personala.Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti o veste in legatura cu o ruda apropiata si sa va pregatiti pentru o calatorie.Se pare ca va faceti griji exagerate, iar problemele cu care va confruntati se pot rezolva mai usor decat credeti
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa constatati ca aveti resursele financiare pentru a face in locuinta schimbarile la care va ganditi de mai mult timp.Pentru a cumpara cele necesare, ar fi bine sa va sfatuiti inainte cu partenerul de viata si sa va planificati cu atentie bugetul.Eastrolog.ro va recomanda sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si odihnei fecioara Aveti posibilitatea sa terminati o lucrare de reparatii sau de modernzare in locuinta, inceputa cu ceva timp in urma. Daca aveti de gand sa apelati la ajutorul material al unei rude mai varstnice, va sfatuim sa fiti diplomat si sa ii ascultati cu rabdare sfaturile, chiar daca vi se pare ca sunt prea insistente.Spre seara este posibil sa primiti un cadou deosebit de la persoana iubita.
BALANŢĂ SCORPION
balanta S-ar putea sa simtiti dorinta de a va ocupa mai mult de problemele caminului. In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa descoperiti o modalitate avantajoasa de a face o schimbare la care va ganditi de ceva vreme. Pentru luarea deciziilor importante, ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Va recomandam sa va ascultati intuitia si sa evitati orice fel de speculatii. scorpion Daca aveti de gand sa faceti anumite schimbari in locuinta, ziua de azi este tocmai buna, pentru ca va puteti baza pe sprijinul celor din jur. Pentru a duce la bun sfarsit tot ce v-ati propus pentru azi, va sfatuim sa va planificati cat mai bine timpul si sa nu cheltuiti mai mult decat va puteti permite.Seara puteti face planuri de viitor impreuna cu partenerul de viata
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Ar fi bine sa nu va planificati activitati importante pentru azi, fiindca este foarte posibil sa survina o serie de evenimente neprevazute care va obliga sa va schimbati programul. In prima parte a zilei s-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri scurte pentru a rezolva diverse probleme ale caminului. Aveti mari sanse de reusita, inclusiv intr-o chestiune financiara. Va sfatuim sa va ascultati intuitia. capricorn Ziua de azi este favorabila in plan profesional si in afaceti, dar si activitatilor casnice si diverselor reparatii sau schimbari in locuinta. Acum este momentul sa va puneti ideile in practica, mai ales ca beneficiati si de ajutorul familiei. Ca sa puteti duce totul la bun sfarsit, eastrolog.ro va recomanda sa nu va implicati in prea multe activitati simultan.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti hotarat sa incepeti o lucrare complexa si originala, la care va ganditi de ceva timp. Puteti sa faceti schimbari importante in locuinta. Este posibil sa fiti nevoit sa faceti cateva drumuri scurte in interesul familiei. Ar fi bine sa nu cheltuiti sume mari fara sa va sfatuiti cu partenerul de viata. pesti S-ar putea sa aveti problemele de natura sentimentala si nu este exclus sa deveniti melancolic. In a doua parte a zilei este posibil sa va dedicati activitatilor casnice. Azi sunt favorizate toate lucrarile de reparatii, renovare sau curatenie. Va recomandam sa nu ii neglijati pe cei tineri din familie.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro