Marţi, 19 martie 2024 - 9:56:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cimitirul Eroilor Români din Chişinău, pângărit de comunişti şi ignorat de actuala putere


14 iunie 2013

În fiecare an, de Ziua Eroilor, la cimitirele eroilor români, precum şi la cele sovietice din Ploieşti şi Sinaia, deşi ruşii nu ni-s aşa de dragi au loc ceremonii de depunere de coroane de flori, că aşa-i creştineşte şi din respect pentru cei care s-au jertfit – cu sau fără voia lor - în ultimele două războaie mondiale. Şi pe teritoriul Basarabiei se află multe asemenea cimitire, pentru eliberarea aceastei provincii istorice româneşti murind mii de ostaşi români şi nu numai. În Chişinău, la Memorialul „Eternitate”, ridicat de regimul comunist, în memoria ostaşilor sovietici care au eliberat Basarabia de sub jugul fascismului (!9!), participă, an de an, preşedintele R.Moldova, premierul şi membrii Guvernului, partidele politice. Nu lipsesc nici veteranii de război şi nostalgicii regimului sovietic,  inclusiv etnicii ruşi.

Tot în capitala republicii exista, pe str.Decebal nr.17,   „Cimitirul eroilor români :Recviem sau Renaissance” – ridicat în perioda interbelică.  Aici îşi dorm somnul de veci militari români, ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi căzuţi în Primul Război Mondial. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară – având 50 de trepte şi 6 m lărgime – şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a cîte 10 metri înălţime, purtând fiecare cîte un vultur cu aripile desfăcute. Cimitirul avea în centru o capelă în stil bizantin vechi. În jurul acesteia au fost amenajate 6 parcele cu 136 morminte (individuale şi comune), în care au fost înhumaţi 202 eroi – şi două cripte cu 572 eroi români şi ruşi neidentificaţi. Iată cum se prezenta situaţia pe naţionalităţi a militarilor înhumaţi în acest cimitir: 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruşi (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi.

După anul 1941, aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 militari români căzuţi în al II-lea  Război Mondial. Cimitirul a funcţionat până în anul 1959, când regimul sovietic l-a ras cu buldozerele de pe faţa pământului, fără ca osemintele să fie exhumate! În prezent pe locul fostului cimitir se mai păstrează doar construcţia monumentală de la intrare, precum şi fundaţia capelei, ambele însă destul de degradate. La 15 octombrie 2007, terenul pe care se afla cimitirul a fost vândut la licitaţie, în temeiul unei decizii guvernamentale, contra sumei de 70.000.000 lei, societăţii cu capital francez “Buicani Real Estate Holding” SRL.

Anul trecut, cu ajutorul unui prieten din Chişinău, am avut prilejul să văd acest cimitir. După ce am trecut de trepte, odată ajuns sus, am observat, printre arbuşti şi bălării, doar o cruce de lemn gârbovită, pe care scria “Glorie Eroilor Armatei Române”(foto). Aflu că această cruce a fost instalată după 1991, în anii de renaştere naţională, de către regretaţii   patrioţi  români Gheorghe Ghimpu şi Vadim Pirogan.  Printre gunoaie de tot felul, se văd bucăţi mari de beton armat – probabil foste cruci (foto)! Atât a mai rămas din “Cimitirul de Onoare” – cum a fost numit în documentele vremii - pe care, în 1943, l-a vizitat MS Regele Mihai, Regina Mamă Elena, prim-ministrul Mihai Antonescu, însoţiţi de guvernatorul Basarabiei (vezi foto).

De Ziua Eroilor, aici, în faţa crucii de lemn – la fel ca şi anul trecut - se va face, probabil, doar un mic parastas şi se vor depune coroane şi buchete de flori de către  câţiva reprezentanţi ai societăţii civile şi tineri patrioţi români care ştiu că Basarabia e România, inclusiv o delegatie a Ambasadei, in frunte cu ambasadorul Marius Lazurca, care acum, după cum anuntă presa basarabeana, va fi prezent la Cimitirul Eroilor Romani de la Tiganca.

Întrebarea care se pune: de ce în această zi de comemorare a eroilor, elita R.Moldova simte nevoia să stea în genunchi doar la Memorialul “Eternitate”, în timp ce nimeni, nici măcar cineva din eşalonul doi al puterii, nu are curajul să vină măcar cu o floare şi un gând de recunoştinţă  la cimitirul militarilor eroi pângărit de comunişti. Ar fi o datorie de onoare faţă de memoria înaintaşilor. Ei se conformează, probabil,  Legii pentru ocrotirea monumentelor şi cimitirelor, în care, pe str. Decebal nr.17, nu figurează niciun cimitir! La această adresă stă scris, negru pe alb, “loc liber pentru construcţii”.

 În condiţiile când vorbim de valori europene, iar R.Moldova este parte la Convenţiile de la Geneva, cu privire la apărarea / comemorarea victimelor de război, devine cu atât mai de condamnat nerespectarea acordului de eternizare a memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie. „Cimitirul Onoarei” din str. Decebal, lăsat de izbelişte, este doar un exemplu de lipsă crasă de respect faţă de trecut, faţă de înaintaşii care au stropit cu sângele lor acest pământ dintre Prut şi Nistru. Ruşine puterii de la Chişinău, e prea puţin spus! „Asta e, R.Moldova, ţară suverană şi independentă  numai de ochii lumii, ea fiind, practic, încă sub ocupaţie rusească...”, spune un bătrânel, căruia i-am cerut părerea despre acest cimitir.

Realitatea este că românofobia a atins cote alarmante în R.Moldova. Limba şi istoria românilor sunt renegate, Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni, donată anul trecut, de către o familie din Oneşti, a reuşit cu chiu că vai să reziste la intenţia unor preoţi fără Dumnezeu, în cârdăşie cu nişte aşa-zişi patrioţi moldoveni, de a fi şters cuvântul „românesc” de pe cruce. Ca să nu mai vorbim de demolarea, cu buldozerele, a Cimitirului Eroilor Români „ General Dragalina” din Tighina...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro