Potrivit Biroului de Migratie si Azil al R.Moldova, sute de mii de moldoveni au luat calea străinătăţii, din cauza lipsei banilor şi a condiţiilor precare de trai şi de muncă. Rusia, Italia, Franţa, Marea Britanie, Israel sunt doar câteva dintre ţările preferate de cetăţenii Republicii Moldova. Dacă în anul 1991, populaţia Moldovei era de 4.364. 072, in anul 2016 ajunsese 3.553.056 locuitori. Aproape un milion de moldoveni se află peste hotare, fie că practică munci sezoniere sau au un loc stabil de muncă. Mulţi dintre moldoveni, peste 35%, trimit bani lunar acasă, până la 500 de dolari, în timp ce aproape 20%, peste 500 de dolari pe lună. Totodată, datele primului barometru demografic lansat de Centrul de Cercetări Demografice arată că populaţia Republicii Moldova este de fapt mai mică de 3,5 milioane de cetăţeni, date cu care operează Biroul Naţional de Statistică.
”Am rămas în sat doar bătrânii, tinerii au plecat. Dacă ar fi locuri de muncă, totul bine, ar rămâne în ţară”, spune, stând pe prispa casei, Constantin Vladimir, în vârstă de 72 de ani, din satul Drăgăneşti, raionul Sângerei, din nordul Republicii Moldova.”Tinerii, care până mai ieri îi erau vecini, astăzi sunt departe de casă, în Italia sau Marea Britanie. De cinci ani, în Drăgăneşti o casă nu a fost construită! Toţi pleacă. Absolvesc şcoala şi deja se gândesc unde să meargă. În aproape fiecare casă de aici din mahala, cineva este dus peste hotare şi nu are de gând să se întoarcă”. Şi pentru că dorul este prea mare, drăgăneştanul încearcă să-şi convingă feciorul să revină în Republica Moldova, dar se pare că în zadar. ”Nu vrea să se întoarcă acasă. Nu are cum să trăiască în aceste condiţii”.
De şapte ani, Maria are grijă de mai mulţi bătrâni cu handicap în Israel. A plecat de acasă, după ce a muncit 30 de ani la Chişinău ca asistentă medicală la Spitalul clinic municipal de Urgenţă, dar şi la Spitalul ”Sfânta Treime”, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi în sala de operaţii. ”Moldova înseamnă familia şi rudele apropiate. De asta îmi este dor. Am venit în Moldova, dar cu regret, nu văd nici o schimbare, poate şi e mai rău”.
Femeia ar fi gata să revină în Republica Moldova şi să o ia de la capăt să profeseze ca asistentă medicală, doar că şi-ar dori un salariu mai mare, care să-i permită să aibă grijă de cele două fiice: ”Îmi place munca mea, ştiu să-mi fac meseria, îmi place să ajut oamenii. Chiar dacă dragostea este mare, dar cu aşa salarii mizere din Republica Moldova, este imposibil să trăieşti. În 2008, în Moldova primeam în jur de trei mii de lei (cca 150 de euro), chiar dacă aveam mai mulţi ani lucraţi, menţiuni, pe când o asistentă începătoare lua un salariu cu doar câteva sute de lei mai mic. Vin în concediu în Moldova, dar mi se face dor de Israel. Acolo parcă ar fi casa mea. Cred că asta este specific oamenilor care au plecat din ţară. O perioadă de timp poţi să stai pe un loc, după care iarăşi eşti zbuciumat”.
Deşi este remunerată mult mai bine în Israel, moldoveanca vorbeşte despre drepturile care i-ar fi încălcate: ”Dreptul la orele şi zilele libere. Chiar dacă într-o zi ai liber şi rămâi în casa stăpânului, te impun să ai grijă de el. Nu ai voie să închizi uşa odăii în care poţi să stai să te relaxezi. Sărbătorile nu prea sunt plătite. Nici nu ai voie să-ţi iei liber, nici nu te plătesc. Sunt şi asemenea familii. Totuşi, mulţi sunt dintre cei care îşi doresc ca anume moldovenii să le lucreze în casă. Moldovencele sunt îngrijite, fac mâncare gustoasă”.
Galina Lina Sîrghi, din Chişinău, munceşte de peste 20 de ani în Italia, unde face curăţenie în casele unor localnici din orasul Orvieto. Fata ei e plecată în Spania, unde s-a căsătorit, iar fiul e înca student la Chişinău şi, după terminarea facultăţii, cu siguranţă că va lua calea străinătăţii.”Acum îi trimit lunar bani pentru a se descurca cu viaţa. În Moldova mea, e jale, multă sărăcie, ce putem să facem acolo! Cred că am să vând si casa aflată în constructie in Chisinău, desi e aproape finalizată. Poate mi-o cumpără…preşedintele Dodon, s-o închirieze la ruşii lui…”, mărturiseste, cu tristeţe, dna Galina (în poza alăturată, împreună cu cei doi copii ai săi).
Tot mai mulţi moldoveni ar pleca cu prima ocazie din ţară pentru un viitor mai bun şi o viaţă mai sigură, potrivit unui sondaj al Asociaţiei Naţionale de Marketing. Oamenii sunt nemulţumiţi cum sunt cheltuiţi banii publici, în mare parte aceştia ajungând în buzunarele celor de la guvernare.