Marţi, 26 martie 2019 - 4:19:53
EUR
EURO = 4.7538 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.2013 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ideea reunirii Basarabiei cu Ţara nu e nostalgie, dle CTP


12 octombrie 2015

Ce face Cristian Tudor Popescu, când nu prea mai are ce face? În cadrul emisiunii Jurnal de seară de la Digi24, jurnalistul-invitat  încearcă să răspundă la întrebarea-temă de reflecţie: Ce mai înseamnă, acum, Basarabia pentru români şi ce se ascunde în spatele dorinţei de unire, de ambele maluri ale Prutului? O întrebare vădit tendenţioasă, irealistă, aşa cum va fi şi răspunsul lui CTP: „În spatele dorinţei de unire se ascunde o mărire, o formă de naţionalism, o nostalgie a României mari. Ideea e să se mărească România, de fapt, asta e în spatele a dorinţei, să luăm un teritoriu şi să mărim România, nu e vorba de oamenii de acolo, de fraţii noştri, cum îi tot numesc marii noştri naţionalişti, pentru că ce se întâmplă cu oamenii ăia nu ne interesează. Pot să moară acolo, nu fac ştire, aici, în România, spune jurnalistul.

În aceeaşi măsură, se poate pune şi întrebarea: Dar moldovenii de ce vor unirea? „Pentru că e o scurtătură spre UE. Şi asta o spune dna Pavlicenco, şefa PNL din R.Moldova, singurul partid care are în statut prevăzută unirea! Aşa ne văd pe noi fraţii moldoveni: ca o scurtătură către UE, nu ca fraţi. (...) Sună cinic şi trist, dar am fost de vreo trei ori în Basarabia, ştiu ce e acolo. (...) Eu, ca bucureştean, ca român din vechiul regat, în clipa în care îmi auzeau accentul ăsta al meu dă Bucureşti, nu pot să spun că erau foarte fericiţi. Nici nu mă urau pentru asta, dar nici nu se bucurau”, a povestit Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul consideră că „lucrul cel mai trist în legătură cu ce se întâmplă în Republica Moldova este locul pe care îl ocupă în ştirile din România, în presa din România. Nu ştiu dacă se califică pentru locul 4. Sau chiar deloc. Noi acum vom cădea în audienţa emisiunii, pentru că vorbim despre Republica Moldova. Probabil că ar trebui să moara vreo 1.000 de oameni în Piaţă, acolo, ca să ajungă pe locul 2-3 o ştire din Chişinău. Asta în ciuda faptului că aproape 70 % dintre români, potrivit unui sondaj recent, se declară în favoarea unirii cu Republica Moldova. Dar oamenii ăştia îi văd pe fraţii de peste Prut, cum sunt numiţi ei de 25 de ani încoace? Îi văd cu adevărat? Cu cine doresc ei să se unească? Şi eu doresc, dar cu cine dorim să ne unim, de vreme ce nu vrem să le vedem feţele acestor oameni, nu ne interesează vieţile lor, nu ne interesează ce se întâmplă? Şi se-ntâmplă lucruri cu ei, acolo, teribile!  În clipa de faţă, Moldova este în pragul destrămării ca stat”.

„Stalin spunea că dacă într-o ţară sunt fracturi prea mari economice între diverse regiuni, posibilitatea dezmembrării e mare. Indiferent de poduri de flori, de Ştefan cel Mare, limbă, tradiţie, cultură, Ion şi Aldea Teodorovici şi ce mai vreţi dumneavoastră”, atrage atenţia Cristian Tudor Popescu.

O mare parte din vină pentru situaţia în care a ajuns Moldova o poartă şi actuala guvernare proeuropeană, spune Cristian Tudor Popescu: „Au compromis opţiunea proeuropeana acest guvern, pe bună dreptate. Ăsta nu e un guvern proeuropean, e un guvern pro-euro, pro un miliard şi ceva de euro (dolari – n.r.) furat din bănci, între care una de stat, şi nu se ştie cine. Sub acest guvern. Acolo se întâmplă – asta dă măsura întârzierii Republicii Moldova, se întâmplă ce se întâmpla în România la sfârşitul anilor 90 – fenomenul devalizării băncilor de către conducerile lor”.

Pe de altă parte, jurnalistul consideră că şansele Moldovei de a se îndrepta către un viitor mai bun sunt anihilate de aceeaşi mare problemă pe care o are cu o corupţie generalizată: „Oamenii ăia de acolo strigă să vină DNA, au şi ei o caricatură de DNA acolo, CNA îi zice, un fel de PNA al lui Amariei de pe vremea lui Năstase”.

În finalul emisiunii, CTP punctează: “Acolo se întâmplă lucruri extrem de grave, dacă ar avea alegeri anticipate, acum, ar câştiga partidele proruse. O evoluţie mai gravă decât asta e greu de imaginat”

Aceste  declaraţii ale jurnalistului “dă Bucureşti” au ajuns şi la urechile basarabenilor, contrariaţi de faptul că CTP nu prea cunoaşte realităţile politice şi sociale ale moldovenilor din stânga Prutului. Dintre comentariile, deloc măgulitoare, apărute pe facebook , despre CTP, am ales doar spicuiri din comentariul decent al unei distinse intelectuale din Chişinău, dna Dina Diaconu:

“Nu-i chiar aşa, dle CTP!

În primul rând, ne deranjează faptul că şi românii, şi ruşii ne socotesc analfabeţi, cu toate facultăţile noastre. Eu, care am trăit 40 de ani în URSS, pot să recunoasc că nu cunosc bine nici limba rusă, pentru că în familie vorbeam româneşte şi  nici limba română, fiindcă ruşii ne-au impus limba rusă şi alfabetul chirilic peste tot – şi la serviciu, şi în societate, şi în mass-media. Acum, majoritatea basarabenilor  ne dorim ca toţi copiii şi nepoţii noştri să cunoască istoria adevărată, să cunoască limba neamului românesc, să cunoască şi să admire frumuseţile naturale ale Patriei. Şi asta nu se poate decât într-un singur stat unitar. Avem acest drept fiindcă ne-am născut din părinţi români – cetăţeni ai României. Numai România ne poate da acest drept, nu UE. Greşala înstrăinării Basarabiei a fost a statului român, a regelui Mihai, atunci când ne-au aruncat din nou în mâinile ruşilor. Acum, aceast greşală trebuie reparată tot de statul român. Şi nu ne mai umiliţi prin declaraţiile dtale referitoare la limba pe care o vorbim, care nu e diferită de cea vorbită de moldovenii din dreapta Prutului. De ce nu îi luaţi peste picior şi pe ei? Vă recomand să veniţi mai des pe la noi pentru a vedea pe viu realităţile. Nu ne mai numiţi fraţi mai mici ai României, pentru că suntem cetăţeni români pe picior de egalitate cu cei din România”.

La întrebarea redactorului de la Digi24, invit să răspundă două personalăţi politice, cu remarcabile realizări în relaţiile româno-moldoveneşti: Ludmila Sfârloagă şi Mircea Cosma., realităţi consemnate în presa prahoveană şi nu numai.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(154 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro