Marţi, 26 martie 2019 - 4:38:09
EUR
EURO = 4.7538 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.2013 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Republica Moldova & România, înainte şi după Vilnius


28 noiembrie 2013

Aşa s-a intitulat dezbaterea organizată de Liga Studenţilor Basarabeni Ploieşti, miercuri, la Hotelul Central din Ploieşti.

O temă ”fierbinte”, care a încins dialogul dintre studenţi şi câţiva invitaţi de marcă, precum Constantin Manolache - de la Direcţia judeţeană de cultură, alături de jurnalişti ploieşteni remarcaţi în activitatea lor prin abordarea constantă a realităţilor basarabene.

Iacob Cerlat – preşedintele LSB Ploieşti, a prezentat pe scurt situaţia politică la zi a R.Moldova, cu numai câteva ore înainte de Vilnius, unde se va da startul spre Europa. Despre realităţile  social-economice din ţara lor de baştină  au mai vorbit studenţii Ion Radu, George Covalenco, Tatiana Mămăligă,  Mihai Caragea, Iulia Deliu, Serghei Cucoş, Igor Chiţac.

Bun cunoscător al spaţiului românesc de peste Prut, C.Manolache, a prezentat tinerilor contribuţia substanţială a Prahovei la strângerea legăturilor frăţeşti dintre NOI şi NOI, prin mii de cărţi româneşti donate unor biblioteci săteşti, ridicarea unor busturi ale unor voievozi şi oameni de cultură români în numeroase localităţi basarabene, revelator în acest sens fiind cele 27 de înfrăţiri între localităţi prahovene şi cele din Republica Moldova. Domnia sa a reamintit tinerilor şi câteva episoade din istoria dramatică a Moldovei, mai ales din perioada de aproape 200 de ani de ocupaţie sovietică.

”Vreau să o spun clar şi răspicat de la bun început. Basarabia este pămant românesc ! De aici vreau să încep discuţia despre Vilnius”, a spus jurnalistul Ioan Popescu. Ce ar putea să însemne Vilnius pentru Basarabia şi România ? Păi, dacă înainte de Vilnius, susţinerea a fost una mai mult de natura diplomaţiei şi a declaraţiilor patriotarde, după Vilnius ar trebui să începem să trecem la treabă. Împreună. Sa facem parcuri industriale româneşti în Basarabia (din punctul ăsta de vedere, Cimişlia trebuie să fie un exerciţiu şi o dovadă de seriozitate româno-europeană).

Să creeăm legături de afaceri româno-basarabene. Cât mai multe şi la un volum cât mai mare. Să furnizăm Basarabiei gazul necesar, astfel încât ţara să nu mai stea la mâna ruşilor şi nici să nu mai fie obiectul batjocorei acestora.

Să-i primim pe tinerii basarabeni la studii, în România, fără restricţii şi fără reţineri pentru ca aceştia să poată simţi cu adevărat româneşte. Să susţinem, prin diplomaţia noastră, cauza Basarabiei în toate cancelariile lumii şi, mai ales, în interiorul instituţiilor europene, pentru ca Basarabia să-şi găsească locul firesc şi pe deplin meritat în Uniunea Europeană.

Să începem să facem drumuri comune, căi ferate şi tot ce ţine de refacerea legăturilor de orice natură.

De ce? Pentru că numai trăind în aceeaşi casă putem fi o familie. Iar noi suntem o familie despărţită, nefericit şi neîntâmplător, de neîmplinirile amare ale istoriei.

Ne întrebăm cu toţii ce înseamnă Vilnius pentru România şi Basarabia....Eu cred că marchează un punct de imensă cotitură. Dacă am rata şansa din anii 90, pe aceasta nu avem dreptul de a o mai rata. Iată şi câteva date de natură economică: comerţul exterior al Basarabiei din primele nouă luni ale anului 2013 a fost îndreptat, în proporţie de 45,97%, către ţările UE şi 40,11% către statele CSI. Din cele 45,97 de procente europene, 17,75% se datorează cumpărării mărfurilor basarabene de către România. Adică, aproape un sfert din vânzările Republicii Moldova merg în România. În schimb înspre Rusia, cu a ei maşinărie de propagandă, merg doar  28,35% din totalul de 40,11% de vânzări de produse basarabene. Respectiv, un pic mai mult de un sfert din total. Adică, undeva puţin mai mult decât înspre România! Şi asta în conditiile in care, înainte de Vilnius, produsele basarabene sunt supuse, în Uniunea Europeană şi, deci, şi în România, taxelor vamale. Dacă Republica Moldova semnează la Vilnius acordul de liber schimb, mărfurile basarabene se vor ieftini şi vor deveni, implicit, competitive pe piaţa europeană. Vânzarea lor va creşte în România, care va depăşi rolul jucat în prezent de Rusia – o ţară cu o putere de cumpărare infinit mai mare decât a României. Iată de ce Vilnius e crucial. Ne poate readuce unul altuia sau ne va înstrăina. În ambele cazuri, ireversibil.

Toţi cei prezenţi la această interesantă dezbatere s-au arătat încrezători în destinul european al Republica Moldova, care are toate şansele ca, în următorii ani, să fie inclusă pe lista statelor candidate la aderare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(179 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro