Sâmbătă, 23 martie 2019 - 1:12:27
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Atac frontal la autonomia locală din Republica Moldova


11 ianuarie 2014

Adoptarea modificărilor la Legea N 324, prin care au fost stabilite cote maxime pentru taxele locale, va ruina bugetele APL, mai ales pe cele ale localităţilor urbane din R.Moldova. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, de către un grup de primari, membri ai Congresului Autorităţilor Locale (CALM), care au reprezentat punctul de vedere al majorităţii APL. Edilii au adresat şi o declaraţie factorilor de decizie din ţară, de la care au solicitat măsuri concrete pentru anularea deciziei. Totodată, despre pericolul pe care-l prezintă pentru autonomia locală plafonarea maximă a taxelor loale au fost informate şi instituţiile europene. 

Ca rezultat al impunerii acestor prevederi, autorităţile publice locale spun că vor avea în anul curent pierderi de 200 de milioane de lei.

Preşedintele CALM, Tatiana Badan, primarul satului Selemet (în foto) - prin intermediul căreia am intrat în posesia acestui material - a menţionat că prevederile legislative în cauză au fost adoptate abuziv, cu lipsă maximă de transparenţă, fără a consulta autorităţile publice locale. Acestea contravin Constituţiei şi sunt îndreptate împotriva autonomiei locale. Majoritatea primarilor au aflat despre noile prevederi abia după publicarea acestora în Monitorul Oficial.
 Primarii mai multor oraşe au subliniat, de asemenea, că, prin plafonarea taxelor locale şi anularea unora dintre ele, localităţile au fost private de sursele necesare pentru salubrizare, amenajarea teritoriului, iluminatul public şi alte necesităţi locale.

Primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a declarat că în zona de sud a ţării a fost implementat, cu sprijinul european, un proiect de colectare şi prelucrare a deşeurilor. Însă, prin eliminarea taxei de colectare a deşeurilor, proiectul poate deveni un eşec. Edilul spune că a avut nevoie de aproape un an ca să convingă locuitorii oraşului să achite o taxă simbolică, de 8 lei pe lună, pentru evacuarea deşeurilor şi după ce mecanismul a fost pus în funcţie, votul Parlamentului va reduce la zero eforturile în cadrul acestui proiect.

Primarul oraşului Soroca, Elena Botnarenco, a spus că, în anul curent, bugetul local va rata venituri de peste un milion de lei după reducerea şi chiar anularea unor taxe locale. Din veniturile planificate urmau să se facă cheltuieli pentru susţinerea socială a persoanele defavorizate şi pentru finanţarea mai multor activităţile culturale şi sportive. Oraşul Soroca a fost declarat Capitala Tineretului în anul 2014. Din lipsă de fonduri, Primăria nu va putea organiza evenimentele preconizate pe parcursul anului, a mai spus primarul din Soroca.

Constantin Cojocari, primarul de Edineţ, a notat că prin plafonarea taxelor locale cel mai mult vor avea de suferit întreprinzătorii mici şi mijlocii de la sate, care vor trebui să achite aceleaşi taxe ca şi staţiile PECO, cazinourile şi supermarketurile. Astfel, un agent economic care are o gheretă la piaţă va trebui să achite aceeaşi taxă anuală ca şi un proprietar de supermarket. În opinia edilului, o asemenea abordare vine să susţină interesele agenţilor economici mari şi să îngroape economia de la sate.

Prejudicii serioase, care reprezintă aproximativ 10 la sută din sumă totală a bugetului anual ceea ce constituie aproximativ 3,2 mln lei, vor fi înregistrate şi în oraşul Orhei, potrivit primarului Vitalie Colun, banii respectivi au fost destinaţi pentru aşa activităţi cum ar fi iluminatul stradal, salubrizarea, amenajarea teritoriului etc. Însă, în legătură cu aprobarea acestei legi, se crează o situaţie extrem de dificilă, deoarece oraşul va fi nevoit să reducă din aceste servicii sau chiar să refuze de la prestarea unora din unele. Sperăm că parlamentarii  vor reveni la acest subiect important şi vor elimitate plafoanele la taxele locale.

Decizia de plafonare a taxelor locale contravine în totalitate angajamentelor guvernamentale în domeniul descentralizării şi autonomiei locale asumate prin  programul de guvernare, strategia descentralizării, precum şi tuturor angajamentelor asumate de către Republica Moldova în faţa Consiliului Europei şi altor organisme internaţionale, opinează Viorel Furdui, director executiv CALM: ” Prin astfel de acte, prin modul în care sunt adoptate şi inconsecvenţa de care dau dovadă autorităţile este ştirbită esenţial imaginea instituţiilor statului atât în faţa autorităţilor locale şi opiniei publice naţionale, cât şi în raport cu structurile internaţionale. În loc de acţiuni concrete şi efective promise în domeniul descentralizării, are loc un proces invers de limitare a autonomiei locale şi încălcare continuă a drepturilor şi intereselor comunităţilor locale din Republica Moldova”87.

Primarii au menţionat că săptămîna viitoare vor organiza o întîlnire, la care vor invita reprezentanţii ai autorităţilor centrale, pentru a iniţia un dialog în vederea soluţionării cît mai urgente a situaţiei create în legătură cu  plafonarea taxelor locale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(109 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro