Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:08:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Castelul Mimi - o nouă carte de vizită a Moldovei de peste Prut


13 august 2016


 

Satul Bulboaca, Anenii-Noi. 35 km distanţă de Chişinău. În cadrul unor lucrări de rutină, muncitorii au descoperit aici o adevărată bijuterie arhitecturală, Castelul Mimi, ascuns o perioadă sub faţada placată în perioada sovietică. El a fost construit în anul 1901 de către boierul Constantin Mimi, acesta fiind cunoscut în istorie ca ultimul guvernator al Basarabiei, dar şi ca un bun vinificator, el aducând din Franţa soiul de viţă de vie Aligote.

Devenit între timp proprietate privată, aici începe, din 2011, cel mai amplu proiect de restaurare din ultimele două decenii. Cinci ani s-au şlefuit cărămizile, au fost „dezgropate” beciurile şi comorile. Pentru a păstra patina vremii, materialele de construcţie au fost special produse în Ucraina, după o reţetă veche.

 

 

Aşadar, la peste un secol distanţă, reapare „luminiţa de la capătul tunelului”. Asta datorită implicării dnei Cristina Frolov-Trofim (foto),  moştenitoarea de drept a Castelului, revenită acasă din România, hotărâtă să continue munca bunicilor şi părinţilor săi, mai bine spus să facă din castel o afacere de familie.

Fragment din cartea „Viticultura judeţului Bender, Gubernia Basarabiei”, publicată în 1915 la Tipografia lui D.A. Matenzon: “Pogdoriile lui Constantin Mimi şi Castelul sunt la vederea  tuturor celor care trec prin Bulboaca. E o clădire mare din piatră, cu trei etaje, cu faţada spre linia de cale ferată. La construcţia acestui edificu s-a folosit pe larg betonul armat – o mare inovaţie a vremurilor, care a necesitat participarea constructorilor italieni. Clădirea e proiectată cu gust – mult spaţiu, făcut totul cu cap şi, cel mai important, adaptat cerinţelor tehnologice”.

Pentru restaurarea Castelului, tânăra Cristina - o antreprenoare de success, devenită director al Castelului – a angajat un arhitect italian, Arnaldo Tronti, cunoscut specialist în domeniu.

Castelul Mimi, care va fi inaugurat in septembrie a.c., are în faţa sa terase cu gazon şi arbuşti.  Să-ţi tot clăteşti privirea cu aşa peisaje.

Castelul dispune de un muzeu al vinurilor, hotel, restaurant, piscină, galerie de artă, o sală de conferinţe şi alta de degustare a vinurilor. Fascinante sunt beciurile reconstruite din cărămidă veche de peste o sută de ani, unde domnesc barrique-euri de câte 225 litri, realizate din stejar franţuzesc.

“Prin acest proiect de suflet, ne-am propus să promovăm imaginea Moldovei, în ţară şi peste hotare. Cel mai amplu program de restaurare din istoria recentă a Moldovei vine să confirme respectul nostru pentru istorie, tradiţie şi…vinuri bune”, mărturiseşte Cristina Frolov.

Interesant de remarcat faptul că sala de degustare a vinurilor a fost deja pusă la dispoziţia publicului. Rezervările la wine tasting se fac la numărul de telefon + 373 62 00 1893.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro