Sâmbătă, 23 martie 2019 - 1:07:57
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

O colonie de lilieci, salvată de la pieire, la Chişinău


27 decembrie 2013

Prin intermediul prietenului meu Ion Magu, şef serviciu presă la Ministerul Mediului din Chişinău, am aflat o ştire realmente inedită: salvarea unei colonii de lilieci, descoperită de nişte muncitori, angajaţi ai firmei S.B. „Fainex” SRL, care efectuau lucrări de înlocuire a ferestrelor vechi cu termopane la un bloc al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău. Atunci cînd au desfăcut rama interioară din lemn a uneia dintre ferestre, muncitorii au găsit colonia. În urma sesizării operative a Ministerului Mediului către Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe, s-a reuşit mobilizarea unei echipe, coordonate de specialistul în lilieci Sergiu Andreev, care a extras vieţuitoarele din adăpostul descoperit, după care le-au transportat în cutii de carton la cavităţile subterane ale Rezervaţiei de lilieci „Ţiganca” de lîngă localitatea Cricova.
”Echipa de salvare a fost formată ad-hoc, implicînd prietenii de la Radio Vocea Basarabiei, Alex Nistriuc şi Veaceslav Tutunaru, care m-au ajutat pe tot parcursul operaţiunii şi mi-au asigurat transportarea cît mai grabnică a coloniei spre rezervaţia „Ţiganca”, dar au şi documentat evenimentul. Operaţiunea de salvare a coloniei de lilieci, care hibernau în tocul ferestrei a durat aproximativ trei ore, fiind transferată la o peşteră unde să poată supravieţui” – a precizat Sergiu Andreev, chiropterolog, membru al asociaţiei WISDOM, care a declarat pentru site-ul www.mediu.gov.md că această specie este protejată şi că a fost nevoie de o astfel de intervenţie pentru a le oferi liliecilor condiţii alternative de hibernare pînă în primăvară.
"Scopul acţiunii a fost de a salva această colonie, de peste 300 de exemplare de lilieci, care din cauza lucrărilor de reparaţii şi schimbare a ferestrelor urmau să fie nimiciţi sau cel puţin dezlocuiţi în plină iarnă, unde şansele de supravieţuire erau minime. Întrucît hibernau în tocul unui geam, aceşti lilieci deranjau studenţii şi profesorii prin zgomotul produs, dar şi prin mirosul degajat. Pentru a-i salva a trebuit să-i extragem din adăpost şi să-i mutăm într-un adăpost potrivit, în afara oraşului, mai departe de locul preferat la moment. Ca adăpost provizoriu a fost ales complexul minier al rezervaţiei de lilieci ”Ţiganca” de lîngă localitatea Cricova.
Nu este primul caz, cînd sîntem solicitaţi pentru a elibera blocul respectiv de colonia de lilieci. Prima dată s-a întîmplat cam un deceniu în urmă, cînd în mod similar a fost salvată o colonie de aproximativ 100 de indivizi ai aceleiaşi specii. Este oportun să menţionez, că în ambele cazuri angajaţii USMF au dat dovadă de operativitate şi atitudine responsabilă, fapt care a uşurat substanţial operaţiunea de salvare. De asemenea important este să ştim că această specie de lilieci este una protejată atît de legislaţia naţională, cît şi de acordurile internaţionale, în special Acordul EUROBATS, a cărei parte este şi Republica Moldova”
- a explicat Sergiu Andreev. Potrivit acestuia, liliecii din clădirea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au început să hiberneze în lunile noiembrie-decembrie şi că "Liliecii eliberaţi în peşteră au avut posibilitatea să se liniştească după stresul transportării forţate, să-şi regrupeze forţele pentru a căuta un nou adăpost pe potriva preferinţelor lor biologice. Sîntem siguri, că în plină iarnă colonia nu va face tentative să găsească adăpostul vechi, dar va căuta alte adăposturi prin apropierea minelor de la ”Ţiganca”.
Liliecii sînt foarte conservativi în alegerea adăpostului. Pot să se reîntoarcă în acelaşi loc, chiar dacă au fost cu de-a sila alungaţi. În faţa salvatorilor-ecologişti s-a pus problema de a evita repopularea cavităţilor respective în timpul lucrărilor de schimbare a ferestrelor, unde se preconiza injectarea de spumă poliuretanică, soluţie mortală pentru lilieci.
La rîndul lor, angajaţii firmei S.B. „Fainex” SRL au declarat că, din cîte cunosc, liliecii sînt benefici în special pentru agricultură, deoarece se hrănesc cu insecte, care aduc daune culturilor.
Andrei Ursache, şef de secţie în cadrul Direcţiei Resurse Naturale şi Biodiversitate a Ministerului Mediului a precizat: "Cu cît sunt mai multe specii, cu atît biodiversitatea este mai mare şi relaţia noastră cu natura este mai bună. Toate cele 21 de specii de liliecii din RM se hrănesc cu insecte, iar cînd se pregătesc toamna pentru hibernat, consumă insectele din împrejurimi pe o rază importantă. Şi pe acolo pe unde au zburat, practic nu mai este nevoie să fie aplicate insecticide la culturile agricole, ceea ce păstrează echilibrul ecologic în natură. O colonie de 300 indivizi, similară cu cea salvată recent, poate ”curăţa” de insectele nocturne o suprafaţă de cîteva sute de hectare. Beneficiul liliecilor pentru oameni poate fi simţit direct, de exemplu, prin faptul că un singur liliac pitic, din specia Pipistrellus pipistrellus, în decurs de o noapte poate mînca pînă la 1500 de ţînţari”.
Liliecii din colonia salvată aparţin speciei „Nyctalus noctula”  au o durată de viaţă cuprinsă între 28 şi 30 de ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(589 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro