Vineri, 18 ianuarie 2019 - 8:09:48
EUR
EURO = 4.6822 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.0973 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

O colonie de lilieci, salvată de la pieire, la Chişinău


27 decembrie 2013

Prin intermediul prietenului meu Ion Magu, şef serviciu presă la Ministerul Mediului din Chişinău, am aflat o ştire realmente inedită: salvarea unei colonii de lilieci, descoperită de nişte muncitori, angajaţi ai firmei S.B. „Fainex” SRL, care efectuau lucrări de înlocuire a ferestrelor vechi cu termopane la un bloc al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău. Atunci cînd au desfăcut rama interioară din lemn a uneia dintre ferestre, muncitorii au găsit colonia. În urma sesizării operative a Ministerului Mediului către Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe, s-a reuşit mobilizarea unei echipe, coordonate de specialistul în lilieci Sergiu Andreev, care a extras vieţuitoarele din adăpostul descoperit, după care le-au transportat în cutii de carton la cavităţile subterane ale Rezervaţiei de lilieci „Ţiganca” de lîngă localitatea Cricova.
”Echipa de salvare a fost formată ad-hoc, implicînd prietenii de la Radio Vocea Basarabiei, Alex Nistriuc şi Veaceslav Tutunaru, care m-au ajutat pe tot parcursul operaţiunii şi mi-au asigurat transportarea cît mai grabnică a coloniei spre rezervaţia „Ţiganca”, dar au şi documentat evenimentul. Operaţiunea de salvare a coloniei de lilieci, care hibernau în tocul ferestrei a durat aproximativ trei ore, fiind transferată la o peşteră unde să poată supravieţui” – a precizat Sergiu Andreev, chiropterolog, membru al asociaţiei WISDOM, care a declarat pentru site-ul www.mediu.gov.md că această specie este protejată şi că a fost nevoie de o astfel de intervenţie pentru a le oferi liliecilor condiţii alternative de hibernare pînă în primăvară.
"Scopul acţiunii a fost de a salva această colonie, de peste 300 de exemplare de lilieci, care din cauza lucrărilor de reparaţii şi schimbare a ferestrelor urmau să fie nimiciţi sau cel puţin dezlocuiţi în plină iarnă, unde şansele de supravieţuire erau minime. Întrucît hibernau în tocul unui geam, aceşti lilieci deranjau studenţii şi profesorii prin zgomotul produs, dar şi prin mirosul degajat. Pentru a-i salva a trebuit să-i extragem din adăpost şi să-i mutăm într-un adăpost potrivit, în afara oraşului, mai departe de locul preferat la moment. Ca adăpost provizoriu a fost ales complexul minier al rezervaţiei de lilieci ”Ţiganca” de lîngă localitatea Cricova.
Nu este primul caz, cînd sîntem solicitaţi pentru a elibera blocul respectiv de colonia de lilieci. Prima dată s-a întîmplat cam un deceniu în urmă, cînd în mod similar a fost salvată o colonie de aproximativ 100 de indivizi ai aceleiaşi specii. Este oportun să menţionez, că în ambele cazuri angajaţii USMF au dat dovadă de operativitate şi atitudine responsabilă, fapt care a uşurat substanţial operaţiunea de salvare. De asemenea important este să ştim că această specie de lilieci este una protejată atît de legislaţia naţională, cît şi de acordurile internaţionale, în special Acordul EUROBATS, a cărei parte este şi Republica Moldova”
- a explicat Sergiu Andreev. Potrivit acestuia, liliecii din clădirea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au început să hiberneze în lunile noiembrie-decembrie şi că "Liliecii eliberaţi în peşteră au avut posibilitatea să se liniştească după stresul transportării forţate, să-şi regrupeze forţele pentru a căuta un nou adăpost pe potriva preferinţelor lor biologice. Sîntem siguri, că în plină iarnă colonia nu va face tentative să găsească adăpostul vechi, dar va căuta alte adăposturi prin apropierea minelor de la ”Ţiganca”.
Liliecii sînt foarte conservativi în alegerea adăpostului. Pot să se reîntoarcă în acelaşi loc, chiar dacă au fost cu de-a sila alungaţi. În faţa salvatorilor-ecologişti s-a pus problema de a evita repopularea cavităţilor respective în timpul lucrărilor de schimbare a ferestrelor, unde se preconiza injectarea de spumă poliuretanică, soluţie mortală pentru lilieci.
La rîndul lor, angajaţii firmei S.B. „Fainex” SRL au declarat că, din cîte cunosc, liliecii sînt benefici în special pentru agricultură, deoarece se hrănesc cu insecte, care aduc daune culturilor.
Andrei Ursache, şef de secţie în cadrul Direcţiei Resurse Naturale şi Biodiversitate a Ministerului Mediului a precizat: "Cu cît sunt mai multe specii, cu atît biodiversitatea este mai mare şi relaţia noastră cu natura este mai bună. Toate cele 21 de specii de liliecii din RM se hrănesc cu insecte, iar cînd se pregătesc toamna pentru hibernat, consumă insectele din împrejurimi pe o rază importantă. Şi pe acolo pe unde au zburat, practic nu mai este nevoie să fie aplicate insecticide la culturile agricole, ceea ce păstrează echilibrul ecologic în natură. O colonie de 300 indivizi, similară cu cea salvată recent, poate ”curăţa” de insectele nocturne o suprafaţă de cîteva sute de hectare. Beneficiul liliecilor pentru oameni poate fi simţit direct, de exemplu, prin faptul că un singur liliac pitic, din specia Pipistrellus pipistrellus, în decurs de o noapte poate mînca pînă la 1500 de ţînţari”.
Liliecii din colonia salvată aparţin speciei „Nyctalus noctula”  au o durată de viaţă cuprinsă între 28 şi 30 de ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(584 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 ianuarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro